Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 27 /22:46

Ukrainos ultranacionalistai Kijeve šturmavo Aukščiausiąją Radą

Ukrainos ultranacionalistinio judėjimo „Pravyj sektor“ nariai ketvirtadienį vakare prasiveržė prie šalies Aukščiausiosios Rados ir mėgino pakliūti į vidų, skelbia unian.net. Taip jie protestavo prieš judėjimo koordinatoriaus Oleksandro Muzyčkos nužudymą ir reikalavo vidaus reikalų ministro atsistatydinimo.
„Pravyj sektor“
„Pravyj sektor“ / Nuotr. iš „Twitter“

Atnaujinta 22.46 val. Nors keli šimtai žmonių dar liko prie pastato, didžioji dalis jų išsiskirstė. Vienas iš šio judėjimo lyderių Andrėjus Bondarenka perspėjo, kad akcija buvo įspėjamojo pobūdžio, kuri bus pakartota ir penktadienį. 

A.Bondarenka teigė, kad ultranacionalistai nenori užimti Aukščiausiosios Rados, jie protestuoja ne prieš parlamentą, o prieš konkretų žmogų – vidaus reikalų ministrą. 

Tuo tarpu su protestuotojais susitikę deputatai pažadėjo, kad bus sukurta komisija, kuri tirs vieno iš ultranacionalistų lyderių nužudymo aplinkybes. Tiesa, protestuotojų tokie pažadai neįtikino, jų reikalavimas nesikeičia – vidaus reikalų ministras turi atsistatydinti. 

Prie Aukščiausiosios Rados judėjimo atstovai ketina rinktis penktadienį 9 val. ryto. Žadama, kad tai bus taiki akcija.

Atnaujinta 22.18 val. Ultranacionalistai šiuo metu išsidėstę aplink visą pastatą, jie blokavo visus išėjimus. Prie kiekvieno išėjimo – apie 100-250 žmonių.

Su žmonėmis kalbasi keli politikai, tarp jų ir Vitalijus Klyčko.

Mitinge jau skamba reikalavimai duoti ginklus, kuriais būtų vaduojamas Krymas.

„The Insider“ skelbia, kad nors kai kurie atėjusieji turi peilių, lazdų, kol kas jokių incidentų neužfiksuota. 

Atnaujinta 22.04 val. Aukščiausios Rados deputatas Ruslanas Košulinskis pareiškė, kad susirinkusieji prie parlamento yra „normalūs žmonės“ ir su jais galima derėtis dėl reikalavimų įvykdymo.

Tuo tarpu gordon.ua praneša, kad pastato viduje nebeliko deputatų, čia – tik žurnalistai. Skelbiama, kad politikai pastatą paliko požeminio išėjimu, o Aukščiausiosios Rados apsauga įėjus užbarikadavo baldais.

Atnaujinta 21.59 val. Žmonės vis dar nesiskirsto. Per megafoną sakomos kalbos, žmonės šaukia, kad jie turi teisę čia būti. Kai kurie atėjusieji metaliniais strypais daužo į Aukščiausiosios Rados duris. 

Atnaujinta 21.42 val. Šiuo metu prie Aukščiausios Rados susirinkę apie tūkstantis žmonių, jie gieda himną, sako kalbas. Sprendžiama, ką daryti – šturmuoti Aukščiausiąją Radą ar ne.

Vaizdo reportažuose matyti, kaip jie daužo Aukščiausiosios Rados duris, langus, reikalauja įleisti į vidų. Ultranacionalistai taip pat šaukia „Revoliucija“, reikalauja vidaus reikalų ministro Arseno Avakovo atsistatydinimo, karo tribunolui teisti buvusį užsienio reikalų ministrą. 

Į laikinai Ukrainos prezidento pareigas einančio Oleksandro Turčynovo raginimus baigti provokaciją, „Pravyj sektor“ nariai šaukia „Gėda“. 

Prie Aukščiausiosios Rados žmonės susirinko po Maidane vykusio nužudyto judėjimo lyderio Oleksandro Muzyčkos atminimui skirto susiėjimo. Buvo nuspręsta, kad kiekvieną dieną 9 val. ir 19 val. bus renkamasi prie Aukščiausiosios Rados. 


Live streaming video by Ustream

Lyderio mirtis

Ukrainos ultranacionalistų judėjimo „Pravyj sektor“ įsiūtį sukėlė judėjimo koordinatoriaus Oleksandro Muzyčkos, dar žinomo kaip Saško Bielyj, mirtis. O.Muzyčka buvo nušautas per specialiąją sulaikymo operaciją. „Pravyj sektor“ reikalauja vidaus reikalų ministro atsistatydinimo, o šis atkerta, kad prieš įstatymą visi turi būti lygūs.

Judėjimo „Pravyj sektor“ („Dešinysis“ arba „Teisusis sektorius“) garsenybė O.Muzyčka buvo nušautas per specialiąją jo sulaikymo operaciją. Kovo 25 d. naktį milicininkai O.Muzyčką aptiko kaimo kavinėje „Trys karosai“ netoli Rivno miesto. Nuspręsta jį sulaikyti. O.Muzyčka iš kavinės šoko pro langą ir pradėjo šaudyti į pareigūnus. Šie taip pat atsakė ugnimi. O.Muzyčka buvo nušautas.

Ukrainoje vasario pabaigoje buvo pradėtas baudžiamasis tyrimas dėl O.Muzyčkos veiksmų, kai šių metų vasario 27 dieną jis užpuolė Rivno srities prokurorą jo kabinete, taip pat grasino „pakarti kaip šunį“ vidaus reikalų ministrą A.Avakovą. Buvo paskelbta oficiali jo paieška.

„Pravyj sektor“ vadovai pareikalavo, kad vidaus reikalų ministras A.Avakovas atsistatydintų, o visi, kurie susiję su O.Muzyčkos nužudymu, būtų suimti. O.Muzyčkos koordinuoti „Pravyj sektor“ kovotojai pagrasino vidaus reikalų ministrui atkeršyti už savo vado mirtį.

Jis tvirtina, kad pastaruoju metu jaučiamas „kontrrevoliucinis spaudimas Maidanui, mūsų revoliucijos avangardui – judėjimui „Pravyj sektor“.

Nuotr. iš „YouTube“/Oleksandras Muzyčka
Nuotr. iš „YouTube“/Oleksandras Muzyčka

„Jei banditai grasina ministrui, aš priimu šį iššūkį“

A.Avakovas nesirengia atsistatydinti. Priešingai – jis priima judėjimo „Pravyj sektor“ iššūkį ir žada, kad tiems, kurie nesilaiko įstatymų, bus griežtas.

„Jei banditai grasina ministrui, aš priimu šį iššūkį, nes tokios mano pareigos. Aš ir ateityje būsiu griežtas banditams, tiems, kurie ginkluoti ir nepaklūsta įstatymams“, – A.Avakovo žodžius cituoja „Hromadske TV“.

„Jei banditai grasina ministrui, aš priimu šį iššūkį, nes tokios mano pareigos. Aš ir ateityje būsiu griežtas banditams, tiems, kurie ginkluoti ir nepaklūsta įstatymams“, – A.Avakovo žodžius cituoja „Hromadske TV“.Tuo tarpu Ukrainos vidaus reikalų ministras A.Avakovas priima judėjimo „Pravyj sektor“ iššūkį ir žada, kad tiems, kurie nesilaiko įstatymų, bus griežtas.

„Aš banditais vadinu visus, kurie nesilaiko įstatymų, nepaisant to, kokius drabužius jie vilki, nesvarbu, ar tai būtų judėjimas „Pravyj sektor“, partija „Batkivščyna“ (jai priklauso premjeras Arsenijus Jaceniukas, – red. past.) ar Maidano savigyna“, – sakė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius