Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos ultranacionalistų lyderis kovoja ir su V.Janukovyčiaus vyriausybe, ir su ES „liberaliuoju totalitarizmu“

Net kai pagrindiniai Ukrainos opozicijos lyderiai susitinka su vyriausybės pareigūnais, mėgindami išspręsti šalyje užsitęsusią krizę, įtakingas ultradešiniosios sukarintos grupuotės vadovas Dmytro Jarošas ragina nesileisti į jokius kompromisus.
Ukrainos ultradešiniųjų grupuotės Dešinysis sektorius lyderis Dmytro Jarošas
Ukrainos ultradešiniųjų grupuotės Dešinysis sektorius lyderis Dmytro Jarošas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Revoliucija Ukrainoje laimės!“ – plikai galvą nusiskutęs 42 metų aktyvistas sakė naujienų agentūrai AFP, duodamas retą interviu savo operatyviniame štabe, užimančiame visą aukštą okupuotuose Profsąjungų rūmuose prie Nepriklausomybės aikštės Kijevo centre.

Kaukes ir šalmus dėvintys D.Jarošo sekėjai – kurių dalis turi šaunamųjų ginklų, o kiti ginkluoti beisbolo lazdomis – budi prie barikadų ant protestuotojų palapinių miestelių ir nuolat atsidurdavo susirėmimų su specialiosiomis milicijos pajėgoms priešakinėse linijose, svaidydami Molotovo kokteilius.

„Mes viską stumiame; mes įkvėpėme gyvybės revoliucijai“, – sakė D.Jarošas, anksčiau tarnavęs sovietinėje armijoje.

Jis teigia esantis ne fašistas, o nacionalistas, ginantis Ukrainą nuo užsieniečių įsigalėjimo – ar jie būtų iš Europos Sąjungos (ES), ar iš Rusijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmytro Jarošas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmytro Jarošas

Susitikti su D.Jarošu nebuvo paprasta: jį budriai saugo apie 500 grupuotės „Pravyj sektor“ („Dešinysis sektorius“) narių, daugiausiai jaunuolių. Jie miegojo savo bazės koridoriuose, šalia pasidėję ginklus, tarsi kokia nuskurusi armija.

„Vyriausybė byra ir yra silpna. Mes galime spausti ją iki galo“, – aiškino D.Jarošas, savo kabinete ant kėdes atkaltės pasikabinęs neperšaunamą liemenę, o ant grindų pasitiesęs ploną turistinį čiužinį.

D.Jarošas sakė, kad „Pravyj sektor“ laikosi „paliaubų“, bet jeigu milicija pultų, „mes atsakytume molotovais ir akmenimis“.

Jis teigė, kad grupuotė neturi savo arsenalo, tačiau leido „slaptam“ skaičiui asmenų, turinčių leidimus šaunamiesiems ginklams, suformuoti „ginkluotą apsaugos dalinį“.

D.Jarošas pažymėjo, kad jo sekėjai buvo užėmę Žemės ūkio, Energetikos ir Teisingumo ministerijas, bet paliko juos, spaudžiant kitiems opozicijos lyderiams. Tačiau jis perspėjo, kad „Pravyj sektor“ gali atnaujinti vyriausybinių pastatų „blokadas“.

Tokie perspėjimai atskleidžia nesutarimus tarp opozicijos frakcijų ir kelia abejonių, ar radikaliausi kovotojai norės užbaigti protestus, net jeigu opozicijos lyderiams pavyktų susitarti su V.Janukovyčiumi.

Paklaustas, ar nebijo atsidurti kalėjime, D.Jarošas narsiai atsakė: „Per revoliuciją juokinga net galvoti apie tokius dalykus. Kai viskas baigsis, dar pažiūrėsim, kas ką sodins į kalėjimą.“

Kad ir kaip karingai kalbėtų, D.Jarošas taip pat įžvelgia politinę ateitį savo sukarintai struktūrai, kuri pelnė Ukrainos žmonių palaikymą ir pagarbą už vaidmenį protestuose – netgi tarp tų, kurie nepalaiko šio judėjimo ultradešiniųjų pažiūrų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Radikalusis Maidano protestuotojų sparnas - Dešinysis sektorius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Radikalusis Maidano protestuotojų sparnas - Dešinysis sektorius

„Jeigu revoliucija pasieks savo tikslą, galėsime kalbėti apie naujo politinio judėjimo, turinčio savą nišą, įkūrimą“, – aiškino jis..

Nesunku nuspėti, kokia gali būti ta niša.

Kitaip nei daugelis protestuotojų, kurie integraciją su Europa laiko geriausia išeitimi, D.Jarošas aiškina, kad Briuselis yra „pabaisa“, atsakinga už „gėjų diktatūrą ir liberalųjį totalitarizmą“, primetantį „antikrikščioniškas ir antinacionalines taisykles“.

D.Jarošas teigė jau ilgiau nei 20 metų esantis Ukrainos nacionalizmo aktyvistas. Jis taip pat vadovauja kraštutinių nacionalistų kuopelei „Trizub“ („Tridantis“), kurio daugelis narių dabar yra „Pravyj sektor“ aktyvistai.

D.Jarošas nurodė, kad jo organizacija yra prieštaringai vertinamos Ukrainos sukilėlių armijos (UPA) „įpėdinė“.

D.Jarošas aiškina, kad Briuselis yra „pabaisa“, atsakinga už „gėjų diktatūrą ir liberalųjį totalitarizmą“, primetantį „antikrikščioniškas ir antinacionalines taisykles“.

UPA, kuri kovojo su lenkų, sovietų ir nacių pajėgomis Vakarų Ukrainoje per Antrąjį pasaulinį karą ir jam pasibaigus, užsitraukė neapykantą Lenkijoje dėl lenkų civilių žudynių Voluinės regione 1943 metais ir Galicijoje – 1944-aisiais, kurios dabar smerkiamos kaip etniniai valymai.

Tie sukilėliai kai kada kolaboruodavo su okupacinėmis nacių pajėgomis, o kai kada su jomis kaudavosi. Itin prieštaringai vertinamas faktas, kad kai kurie UPA nariai tarnavo „Waffen SS“ divizijoje „Galicija“.

Paklaustas, ką mano apie žydus, D.Jarošas sakė nesantis antisemitais, tačiau laikantis „priešais“ bet kokias „etnines mažumas, neleidžiančias mums būti šeimininkais savo krašte“.

Nors šiuo metu Nepriklausomybės aikštėje dažnai skamba UPA šūkis „Šlovė didvyriams!“, D.Jarošo pažiūros smarkiai skiriasi nuo tų, kurias deklaruoja pagrindiniai opozicijos lyderiai.

Nors D.Jarošas per daug jų nesmerkė, tačiau panašu, kad stringančios derybos su V.Janukovyčiumi jam atgrasios.

„Nenoriu jų kritikuoti – kitaip jie įsižeis ir pradės verkti“, – juokavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius