Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos ministras teigia, kad užšaldytas konfliktas Donbase gali destabilizuoti visą Europą

Ukraina trečiadienį perspėjo Europos Sąjungą (ES) nesutikti su prorusiškų teroristų valstybės de facto formavimu ir sakė, jog ne taip, kaip kiti užšalę konfliktai buvusioje Sovietų Sąjungoje, Ukrainos krizė gali destabilizuoti visą Europą.
Pavlo Klimkinas
Pavlo Klimkinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas Briuselyje, kur susitiko su ES ir NATO pareigūnais, kalbėdamasis su „Reuters“ paragino Maskvą įtikinti teroristus nerengti kitą mėnesį numatytų savų rinkimų rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose. Pasak ministro, vietos gyventojams geriau balsuoti vietos valdžios rinkimuose gruodį, kuriuos organizuoja Kijevas.

P.Klimkinas sakė, kad žmonės Rytų Ukrainoje turi atsikratyti teroristų, kurie vadovauja regionui, ir kad Maskva turėtų padėti neutralizuoti konfliktą, kuris tęsiasi nepaisant rugsėjo pradžioje pasiekto susitarimo nutraukti ugnį.

Falsifikuoti rinkimai, kuriuos organizuoja apsišaukėliškų „liaudies respublikų“ lyderiai, sustiprintų įspūdį, kad Rytų Ukraina tampa ilgalaikiu „užšalusiu konfliktu“ kaip Padniestrė ar Abchazija – Maskvos remiami regionai Moldovoje ir Gruzijoje, sakė P.Klimkinas.

„Užšalusio konflikto Donecke ir Luhanske, neturėkime jokių iliuzijų, nebūtų galima stabilizuoti kaip, pavyzdžiui, Padniestrėje ar Abchazijoje ... Tai atneštų mums didesnį nestabilumą, didesnę destabilizaciją, ne tik visai Ukrainai, bet ir visai Europai“, – sakė jis.

Ministras tvirtino, jog tai sako ne norėdamas šantažuoti Vakarų Europos valstybes, kad jos suintensyvintų veiksmus prieš Rusiją, pavyzdžiui, sugriežtintų ekonomines sankcijas, ar kad NATO padidintų nekarinę pagalbą Kijevui.

ES kitą mėnesį turi persvarstyti kai kurias savo sankcijas Rusijai.

P.Klimkinas sakė, kad žmonės Rytų Ukrainoje turi atsikratyti teroristų, kurie vadovauja regionui, ir kad Maskva turėtų padėti neutralizuoti konfliktą, kuris tęsiasi nepaisant rugsėjo pradžioje pasiekto susitarimo nutraukti ugnį.

„Turime inicijuoti visus įtraukiantį, visų ukrainiečių politinį procesą Donecke ir Luhanske, – sakė P.Klimkinas. – Mes esame pasirengę didesnei decentralizacijai“.

Trečiadienį Jungtinės Tautos (JT) paskelbė, kad kovos Rytų Ukrainoje kasdien pareikalauja po maždaug 10 vyriausybinių pajėgų karių, prorusiškų separatistų ir civilių gyventojų gyvybių.

Pripažinęs, kad Kijevas negali taip lengvai užkirsti kelio daugiausia rusakalbių gyvenamuose rytiniuose regionuose rengti savo balsavimą lapkričio 2 dieną, jis paragino Maskvą nepripažinti to proceso ir paremti Kijevo pasiūlymus dėl didesnės autonomijos šiems regionams.

„Kalba taip pat apie Rusijos itin aiškų pasakymą, kad tokie rinkimai visai nėra pasirinkimas, – sakė P.Klimkinas. – Rusija turėtų atkalbėti Donecką ir Luhanską nuo šių rinkimų surengimo ir stengtis nukreipti procesą keliu į stabilizavimą“.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, kuris gegužę buvo išrinktas per daugelio Rytų Ukrainoje ignoruotą balsavimą, sušaukė parlamento rinkimus spalio 26 dieną.

„Turime inicijuoti visus įtraukiantį, visų ukrainiečių politinį procesą Donecke ir Luhanske, – sakė P.Klimkinas. – Mes esame pasirengę didesnei decentralizacijai“.

Birželį paskirtas užsienio reikalų ministras, 46 metų karjeros diplomatas, sakė, kad susitikimai su ES pareigūnais ir naujuoju NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu patvirtino tolesnę paramą Ukrainai, įskaitant NATO tarpininkaujamą finansavimą pastangoms stiprinti nepakankamai lėšų gaunančias Kijevo ginkluotąsias pajėgas.

„Rusija iš tiesų turėtų būti suinteresuota viso regiono stabilizavimu ir galimybėmis susisieti, veiksmingai komunikuoti su Europa, nes Rusijos ateitis be šio komunikavimo paprasčiausiai neįsivaizduojama“, – pažymėjo P.Klimkinas.

Jis pakartojo raginimą Maskvai netrukdyti Ukrainos pastangoms artėti prie ES ir sakė, kad Rusija turėtų matyti naudą sau pačiai iš glaudesnių ryšių Europos žemyne.

„Mes neketiname, taip sakant, atsitraukti nuo Rusijos, kažkaip atskilti, pastatyti kokią nors sieną tarp Rusijos ir mūsų“, – sakė jis apie pagrindinę Ukrainos prekybos partnerę.

„Rusija iš tiesų turėtų būti suinteresuota viso regiono stabilizavimu ir galimybėmis susisieti, veiksmingai komunikuoti su Europa, nes Rusijos ateitis be šio komunikavimo paprasčiausiai neįsivaizduojama“,– pažymėjo P.Klimkinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius