-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ultimatumas Graikijai: 3 mėnesiai padėčiai dėl pabėgėlių sutvarkyti

Graikijos pakrantės apsaugos tarnyba kasdien iš vandens traukia paskendusius pabėgėlius ir ketvirtadienį pranešta, kad pakeliui į Europą žuvo 30 žmonių, iš jų dešimt vaikų. Graikija atsidūrė Briuselio kritikos ugnyje – Europos Komisija perspėjo, kad Atėnai nepaiso savo įsipareigojimų saugoti išorės sienas ir davė tris mėnesius padėčiai ištaisyti. Kitaip Šengeno zona atsiribos nuo Graikijos.
Migrantų žieminė kelionė į Europą
Migrantų žieminė kelionė į Europą / „Scanpix“/AP nuotr.

„Tai, ne laukas, kurį galima aptverti“, – apie Egėjo jūrą, per kurią atvyksta dauguma migrantų, sako Europos Sąjungos pasienio apsaugos tarnyba. Jai pritaria ekspertai – tarptautiniai kreditoriai reikalavo, kad Graikija mažintų valstybinių darbuotojų skaičių, dabar jai trūksta pakrantės sargybinių.

Pasak Europos Sąjungos šaltinių, graikai dar rugpjūtį prašė tūkstančio 600 pakrantės apsaugos pareigūnų, Frontex pažadėjo 750, dirba – 300.

Tuo metu Turkija pastarosiomis dienomis atgal priėmė 120 migrantų, o išsiuntė apie 60 tūkst.

Planas, kad Europos Sąjungos narės pasidalys Graikijai ir Italijai tekusią naštą, bliūkšta. Europos Komisija spaudžia teigdama, kad Graikija aplaidžiai saugo sienas: nors nuo lapkričio kiek pasistengė, tačiau to neužtenka. Fiksuojama daug spragų nustatant pabėgėlių tapatybę, juos registruojant, į Šengeno, Interpolo duomenų bazes, įvedant pirštų atspaudus.

Europos Komisijos vicepirmininkas, Valdis Dombrovskis, teigia, kad jeigu trūkumai nebus ištaisyti, galimas dalykas, bus pasinaudota 26-ojo Šengeno sutarties punktu, kuris leidžia visoms Šengeno narėms laikinai uždaryti sienas.

Europos Komisija ramina: finansinė parama Graikijai nebus siejama su Šengeno reikalais, bet analitikai sako, kad jeigu sienos bus uždarytos, Graikijai turės pražūtingų padarinių, mat į Europą traukainčių migrantų srautas sustos būtent šioje šalyje.

Laikiną sienų kontrolę jau įvedė Austrija, Vokietija, Danija, Švedija, Prancūzija, ES nepriklausanti Norvegija, apribojimų galiojimo laikas – pusmetis, bet aiškiai bus pratęstas. Švedijos vyriausybė pranešė, kad išsiųs 80 tūkst. migrantų, kuriems prieglobstis nebuvo suteiktas. Pabėgėliai bus sodinami į užsakytus lėktuvus, jų išsiuntimo procedūra truks kelerius metus.

Turime svarstyti planą B, jeigu Graikija ir Turkija ir toliau deramai nesaugos sienų, pareiškė Čekijos premjeras, jam pritaria Austrija, Lenkija, Vengrija. Graikija įnirtusi – iki kovo pradžios penkiose Graikijos saloje pradės veikti vadinamieji karštieji priėmimo centrai, bet kaip kurti naujus centrus, kai kasdien atvyksta 10 tūkst. migrantų. Kaip spręsti krizę, kai Briuselis neva išvien su Turkija.

Pasienio apsaugos ir kitų tarnybų darbuotojai, kasdien traukiantys pabėgėlius iš vandens, pašiurpę. Turkijoje migrantams parduodamos liemenės, neturinčios nieko bendra su gyvybės gelbėjimo priemone, pagamintos iš pigiausių medžiagų, greitai permirkstančios, nesilaikančios vandenyje. Tokia liemenė gyvybės tikrai neišgelbės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius