-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ultimatumas Moldovos valdžiai: nauji rinkimai arba visų transporto taškų blokada

Moldovos Nacionalinės asamblėjos aikštėje prieš valdžios veiksmus protestuojantys opozicijos veikėjai pateikė savo reikalavimus, kurių neįgyvendinus žada pradėti precedento neturinčią blokadą, rašo moldova.org.
Renato Usatii
Renato Usatii / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Moldova

„Orumo ir tiesos“ platformos, „Mūsų partijos“ judėjimo bei socialistų atstovai davė tris dienas valdančiajai koalicijai ir prezidentui Nicolae Timofti, kad būtų įgyvendinti jų keliami reikalavimai. Kitu atveju, jie žada išvesti remėjus į gatves ir blokuoti pagrindinius šalies transporto taškus.

Apie 40 tūkst. opozicijos demonstrantų sekmadienį išėjo į Moldovos sostinės Kišiniovo gatves, ragindami surengti pirmalaikius rinkimus bei bausti dėl politinės korupcijos ir žalos valstybės biudžetui nusikaltusius politikus.

Demonstrantai nepabūgo šalčio, reikšdami savo pyktį dėl vešinčios valdančiojo elito korupcijos ir oligarcho Vlado Plahotniuco, kuris laikomas užkulisiniu veikėju, tampančiu naujosios administracijos virveles.

„Žmonės su mumis. Jie nenori palaikyti oligarchų ir kriminalinių autoritetų!“ – protestuotojams sakė opozicijos lyderis Andrei Nastase.

Protestų lyderiai – A.Nastase, Igoris Dodonas ir Renato Usatijus – pažadėjo, kad neįgyvendinus šių reikalavimų po trijų dienų (ketvirtadienį) bus pradėta nacionalinių kelių, geležinkelių ir Kišiniovo oro uosto blokada.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestai prie parlamento Modovoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestai prie parlamento Modovoje

Tuo tarpu vyriausybės šalininkų mitingas, kurį planuota surengti tuo pačiu metu, buvo atšauktas paskutinę minutę, kai organizatoriai pareiškė norintys išvengti bet kokių susirėmimų.

Politinė krizė provakarietiškoje Moldovoje kilo dėl didžiulio masto korupcijos skandalo, susijusio su daugiau nei milijardo JAV dolerių (910 mln. eurų) dingimu prieš 2014 metų lapkritį vykusius parlamento rinkimus.

Dėl šio skandalo buvo suimtas ekspremjeras Vladas Filatas, vadovavęs vyriausybei 2009–2013 metais, o per sostinę nusirito didžiulių demonstracijų banga.

Tarp Ukrainos ir Rumunijos esanti Moldova laikoma Vakarų šalių ir Maskvos priešpriešos arena, ypač nuo tada, kai Kišiniovas 2014 metais pasirašė asociacijos su Europos Sąjunga sutartį, nepaisydamas griežto Rusijos nepritarimo.

Vis dėlto per pastaruosius protestus tiek provakarietiškos, tiek prorusiškos dešiniosios ir kairiosios stovyklos atidėjo į šalį savo nesutarimus, mesdamos iššūkį valdančiajam elitui, kurį jos kaltina naudojant proeuropietišką retoriką vien tam, kad pridengtų didžiulio masto korupciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius