Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už duomenų apie Alesių Beliackį perdavimą Minskui atleisti du lenkų prokurorai

Lenkijos generalinis prokuroras antradienį paskelbė atleidęs du prokurorus, prisidėjusius prie informacijos apie iškilaus žmogaus teisių gynėjo Alesiaus Beliackio bankines sąskaitas perdavimo Baltarusijai.
Alesius Beliackis
Alesius Beliackis / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Lenkų prokurorų pateiktais duomenimis buvo pasinaudota šį mėnesį suimant teisių gynimo centro „Vesna“ vadovą ir oficialiai pateikiant jam kaltinimus dėl mokesčių vengimo.

Tokios pačios informacijos Minskui suteikė ir Lietuva, kuri vėliau už tai atsiprašė. Abi šalys nurodė, kad informacija buvo suteikta remiantis dvišalėmis sutartimis, neįtariant, kad teikiami duomenys gali būti panaudoti politinėms represijoms.

Kaip antradienį pranešė Lenkijos generalinis prokuroras Andrzejus Seremetas, dėl šio incidento atleisti du generalinės prokuratūros pareigūnai – Tarptautinio bendradarbiavimo departamento vadovas Krzysztofas Karsznickis ir jo pavaduotoja Anna Wisniewska.

Pasak A.Seremeto, šie pareigūnai perdavė duomenis nepaisydami kitų ekspertų perspėjimų ir rekomendacijų, kaip reikėtų elgtis tokiais atvejais.

Baltarusijos teisių gynimo centro „Vesna“ vadovas A.Beliackis buvo suimtas rugpjūčio 4 dieną ir apkaltintas vengus mokėti mokesčius ir tuo padarius žalos itin stambiu mastu.

Minsko teigimu, pajamų, kurių A.Beliackis nenurodė mokesčių deklaracijose ir kurios turi būti apmokestintos, sumą sudarė daugiau kaip 1 mlrd. Baltarusijos rublių (maždaug 200 tūkst. dolerių pagal Baltarusijos nacionalinio banko kursą), o „Vesna“ vadovas nesumokėjo 143,7 mln. Baltarusijos rublių (maždaug 28,7 tūkst. dolerių pagal Baltarusijos nacionalinio banko kursą) mokesčių.

Šiuo metu A.Beliackis yra Minsko 1-ajame tardymo izoliatoriuje, jam gresia 7 metai nelaisvės.

„Vesna“ atstovai teigia, kad organizacija buvo priversta atidaryti sąskaitas Lenkijoje ir Lietuvoje, kad galėtų naudotis donorų jai skiriamais pinigais, nes pagal Baltarusijoje galiojančius įstatymus negali kitaip gauti lėšų, reikalingų teisinei pagalbai dėl politinių įsitikinimų nukentėjusiems asmenims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius