Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

V.Putino viešpatavimas Rusijoje: ar jis galvoja apie pasitraukimą?

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šią savaitę susitikęs su vienos Čeliabinsko gamyklos darbininkais pareiškė, kad norėtų „sėkmingai pabaigti karjerą ir pakeliauti“. Tai buvo pokštas, bet gandai, kad V.Putinas iš tiesų svarsto apie pasitraukimą, po Maskvą sklando jau kuris laikas, rašo „The Moscow Times“.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / Scanpix/Sputnik nuotr.

Pasaulis suklūsta kiekvieną kartą, kai V.Putinas užsimena apie karjeros pabaigą. Rusijos sostinėje netrūksta kalbų, kad jis iš tikrųjų gali trauktis – juolab kad kiti šalies prezidento rinkimai vyks jau už 15 mėnesių.

Tad kai V.Putinas Čeliabinsko gamykloje, atsakydamas į klausimą, kokia jo didžiausia svajonė, pareiškė, kad nori sėkmingai užbaigti savo karjerą, gandai įjungė aukštesnę pavarą.

V.Putinas nesustojo. Toliau bendraudamas su darbininkais, jis atskleidė, kad svajoja keliauti, žvalgytis po gamtą, aplankyti istorinius objektus – esą jam patinka kiek kitaip pažvelgti į pasaulį.

„Dabar mano kelionės apsiriboja judėjimu iš oro uosto į kokį nors kambarį. Neseniai buvau Peru. Na, ir ką aš pamačiau? Oro uostą, kitą pastatą, ir atgal į Maskvą. O Peru yra ką pamatyti“, – kalbėjo Rusijos prezidentas.

Žinoma, skaityti V.Putino mintis nėra protinga. Tačiau analitikai sutinka, kad tokie jo žodžiai leidžia paspėlioti, kaip Rusijos lyderis mąsto.

„Be abejo, jis galvoja apie pensiją, – teigė istorikas Valerijus Solovėjus. – Jo svajonė apie keliavimą mums sako du dalykus: kad jis nori išėjęs į pensiją būti geros sveikatos ir kad jis trokšta, jog Rusija gerai sutartų su likusiu pasauliu.“

Jei V.Putinas dalyvautų rinkimus ir juos laimėtų, 2023-aisiais jis būtų valdžioje praleidęs net 23 metus ir pagal tai, kiek laiko užimamos šalies lyderio pareigas, pralenktų Leonidą Brežnevą. Nusileistų tik Josifui Stalinui.

Rusijos valdantysis elitas apie neišvengiamą V.Putino pasitraukimą ateityje, aišku, garsiai nekalba. Beveik neabejojama, kad jis 2018 metais vėl – jau ketvirtą kartą – dalyvaus prezidento rinkimuose ir juos laimės. „Viskas vyksta pagal planą“, – patvirtino Rusijos rinkimų guru laikomas Jevgenijus Minčenka.

Prezidento administracijos aukščiausiuose sluoksniuose esą jau įvykdytos kelios kosmetinės permainos, kurios turėtų užtikrinti sklandžius prezidento rinkimus. Pagal buvusio finansų ministro Aleksejaus Kudrino planą V.Putinas per kampaniją daugiausia kalbės apie ekonomines reformas.

Kodėl V.Putinas gali norėti pasilikti? „Tai akivaizdu. Jis geros formos, jis viską kontroliuoja“, – tvirtino vienas anonimu likti panorėjęs buvęs Kremliaus pareigūnas. Ir iš tiesų – jo reitingai aukšti, o vis geriau sekasi ir užsienyje, kur kelia galvas populistinės jėgos.

Kodėl V.Putinas gali norėti trauktis? Dar vieno Kremliaus užkulisių žinovo teigimu, prezidentas daug mąsto apie savo palikimą ir esą iš tiesų nejuokavo, kai prabilo apie sėkmingą karjeros pabaigą.

„Giliai viduje jis supranta, kad geriausi jo laikai – jau praeityje, juolab kad Rusijos ekonomika nuosekliai traukiasi“, – teigė pareigūnas.

Jei V.Putinas dalyvautų rinkimus ir juos laimėtų, 2023-aisiais jis būtų valdžioje praleidęs net 23 metus ir pagal tai, kiek laiko užimamos šalies lyderio pareigas, pralenktų Leonidą Brežnevą. Nusileistų tik Josifui Stalinui.

Manoma, kad V.Putinas galutinį sprendimą priims kitų metų kovą, iki rinkimų likus maždaug 12 mėnesių.

Politologas Aleksejus Makarkinas mano, kad V.Putinas nori pasiekti kelis dalykus iš karto – „išlaikyti ir konsoliduoti valdžią“ bei tuo pat metu parodyti, kad jis nebus prezidentas iki mirties – kaip neseniai miręs ilgametis Uzbekistano lyderis Islamas Karimovas.

„Vieną dieną jis pasitrauks, bet tai nebus netolimoje ateityje“, – tvirtino A.Makarkinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius