Vakarų šalys yra vienoje lovoje su NSA, sako JAV paslapčių viešintojas Edwardas Snowdenas

Besislapstantis JAV žvalgybos paslapčių viešintojas Edwardas Snowdenas sekmadienį paskelbtame interviu pareiškė, kad jo šalies Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) dalyvauja didelio masto slaptose šnipinėjimo programose partnerystėje su kitų Vakarų valstybių vyriausybėmis, kurios dabar viešai skundžiasi dėl tokios veiklos.
Edwardas Snowdenas
Edwardas Snowdenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

E.Snowdenas šį interviu, kurį paskelbė Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“, davė dar prieš paviešindamas konfidencialias detales apie JAV žvalgybos veiklą. Jis sakė, kad NSA šnipai yra „vienoje lovoje su vokiečiais ir dauguma kitų Vakarų valstybių“.

Tame interviu, kuris buvo paskelbtas vokiečių kalba, E.Snowdenas aiškino, kad vienas NSA padalinys, žinomas kaip Užsienio reikalų direktoratas, koordinuoja darbą su užsienio slaptosiomis tarnybomis.

Šios partnerystės organizuojamos taip, kad kitų šalių vyriausybės galėtų „izoliuoti savo politinius lyderius nuo atoveiksmio“, jeigu iškiltų į viešumą, „kaip smarkiai jie pažeidžia pasaulinį privatumą“, nurodė amerikietis.

Tą interviu ėmė JAV dokumentinių filmų kūrėja Laura Poitras, padedant JAV kriptografijos ekspertui Jacobui Appelbaumui, naudojant „šifruotus elektroninius laiškus dar prieš tai, kai E.Snowdenas tapo žinomas visame pasaulyje dėl savo viešinimo veiklos“, rašo „Der Spiegel“.

Pasak E.Snowdeno, bendradarbiaudama su Vokietijos užsienio žvalgybos agentūra BND, NSA užtikrina „analizės įrankius“ duomenims, siunčiamiems per Vokietiją iš kitų regionų, tokių kaip Artimieji Rytai.

Šios partnerystės organizuojamos taip, kad kitų šalių vyriausybės galėtų „izoliuoti savo politinius lyderius nuo atoveiksmio“, jeigu iškiltų į viešumą, „kaip smarkiai jie pažeidžia pasaulinį privatumą“.

JAV vyriausybė atšaukė buvusio NSA kontraktininko E.Snowdeno paso galiojimą, kai jis pabėgo iš savo šalies, kad išvengtų teisinio persekiojimo, nutekinęs žiniasklaidai informacijos apie Jungtinių Valstijų vykdomą didžiulio masto elektroninio šnipinėjimo programą, pagal kurią renkami duomenys apie privačius pokalbius telefonu ir asmenų veiklą internete.

E.Snowdenas jau dvi savaites yra įstrigęs Maskvos Šeremetjevo oro uoste, tačiau trys Lotynų Amerikos šalys pasisiūlė suteikti jam prieglobstį.

Amerikiečio pareiškimai apie JAV vykdomą didelio masto šnipinėjimą, kurio taikiniais yra tapę ir Vašingtono partneriai Vakaruose, sukėlė ypač didelį pasipiktinimą tarp Amerikos sąjungininkų Europoje.

Dėl šio skandalo net buvo kilusi grėsmė, kad gali būti sužlugdytos derybos dėl didžiausios pasaulyje laisvosios prekybos sutarties, kurios turi prasidėti pirmadienį.

Bolivijos prezidentas E.Moralesas pasiūlė prieglobstį

Bolivijos prezidentas Evo Moralesas šeštadienį pareiškė, kad suteiktų prieglobstį bėgliu tapusiam JAV žvalgybos paslapčių viešintojui E.Snowdenui., jeigu šis pateiktų tokį prašymą.

E.Moralesas tapo jau trečiu kairiųjų pažiūrų Lotynų Amerikos lyderiu, pateikusiu tokį pasiūlymą per pastarąsias dvi dienas. Pareiškęs, kad Bolivija nebijo Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkių Europoje, E.Moralesas sakė, kad norėtų „suteikti prieglobstį amerikiečiui, jeigu jis to paprašys“.

E.Snowdenas tebėra įstrigęs viename Maskvos oro uoste, kuriame praleido jau 14 dienų.

Pasiūlymai suteikti jam prieglobstį, tarp jų Venesueloje ir Nikaragvoje, kurios tokius pareiškimus paskelbė penktadienį, padidino viltis, kad bėgliui pagaliau pavyks palikti Rusiją, nors kol kas neaišku, kaip E.Snowdenas galėtų išvykti į kitą valstybę iš Šeremetjevo tarptautinio oro uosto tranzito zonos, neturėdamas galiojančių asmens dokumentų.

Daugelis iš 21 valstybės, kuriose E.Snowdenas pasiprašė prieglobsčio praeitą savaitę, jau pateikė neigiamą atsakymą.

Vyriausybių paslaptis viešinantis tinklalapis „WikiLeaks“, palaikantis E.Snowdeną, pranešė, kad amerikietis neseniai pateikė prašymus suteikti prieglobstį dar šešioms šalims, tačiau jų neįvardijo.

Venesuelos prezidentas Nicolasas Maduro, kurio šalis tapo rakštimi Vašingtonui vadovaujant ankstesniam socialistui lyderiui Hugo Chavezui, pasiūlė „humanitarinį prieglobstį jaunajam Snowdenui, kad apsaugotų šį jaunuolį nuo persekiojimo, pradėto galingiausios pasaulyje imperijos“.

Iš trijų prieglobstį pasiūliusių valstybių tik Nikaragva nurodė gavusi oficialų Edwardo Snowdeno prašymą.

Nikaragvos prezidentas Danielis Ortega irgi paskelbė, kad Managva „priimtų E.Snowdeną su malonumu ir suteiktų jam prieglobstį čia, Nikaragvoje“.

Iš trijų prieglobstį pasiūliusių valstybių tik Nikaragva nurodė gavusi oficialų E.Snowdeno prašymą. Tai gali reikšti, kad jo prašymas šios šalies oficialiais kanalais buvo perduotas greičiau negu kitose valstybėse.

Bolivija šį žingsnį žengė po anksčiau šią savaitę patirto didelio diplomatinio akibrokšto, kai kelios Europos šalys uždraudė E.Moraleso lėktuvui, grįžtančiam iš Maskvos į La Pasą, kirsti jų oro erdvę, baiminantis, kad E.Snowdenas vyksta kartu su Bolivijos lyderiu.

Tas incidentas dar labiau paaštrėjo, kai lėktuvas buvo priverstas nusileisti Vienoje, o Austrijos pareigūnai jį apieškojo, tačiau nerado jokių E.Snowdeno pėdsakų.

E.Moralesas, kuris kaltino Vašingtoną spaudus Europos šalis neįsileisti jo į savo oro erdvę, perspėjo, jog „jeigu bus būtina nagrinės galimybę uždaryti JAV ambasadą Bolivijoje“.

Vienas įtakingas Rusijos įstatymų leidėjas, dažnai neoficialiai išsakantis Kremliaus poziciją, sekmadienį paragino Maskvos oro uoste įstrigusį JAV žvalgybos paslapčių viešintoją E.Snowdeną priimti Venesuelos siūlomą prieglobstį.

Rusijos Dūmos tarptautinių reikalų komiteto vadovas Aleksejus Puškovas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė žinutę, kurioje rašoma: „Venesuela laukia atsakymo iš Snowdeno. Ko gera, tai jo paskutinė galimybė užsitikrinti politinį prieglobstį.“

Tuo tarpu Venesuelos užsienio reikalų ministras pareiškė, kad jo šalis dar nesusiekė su buvusiu JAV NSA kontraktininku, nors pasisiūlė jam suteikti prieglobstį.

Ministras Elias Jaua sakė, kad pirmadienį tikisi pasitarti su Rusijos pareigūnais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius