-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vladimiro Putino atstovas: Viktoras Janukovyčius nesitarė dėl Ukrainos narystės Muitų sąjungoje

Maskva ir Kijevas nesugebėjo susitarti dėl mažesnių kainų Rusijos tiekiamoms dujoms, o klausimas dėl galimo Ukrainos prisijungimo prie Maskvos kuriamos ekonominės sąjungos nebuvo diskutuojamas, žurnalistams šeštadienį sakė Rusijos prezidento Vladimiras Putinas atstovas Dmitrijus Peskovas.
Viktoras Janukovyčius
Viktoras Janukovyčius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Komentuodamas naujienų agentūrai „Interfax“ penktadienį vykusį V.Putino ir Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus susitikimą Juodosios jūros kurorte, D.Peskovas nurodė: „Klausimas dėl Ukrainos prisijungimo prie Muitų sąjungos per susitikimą Sočyje nebuvo aptarinėjamas.“

Prezidento atstovas pridūrė, kad per tą susitikimą „didelis dėmesys buvo skirtas bendradarbiavimui energetikos srityje, kurį aptardamos šalys suartino savo pozicijas“.

„Tačiau galutinis susitarimas nebuvo pasiektas“, – pažymėjo D.Peskovas.

Pasak jo, artėjant planuojamam dvišalės vyriausybinės komisijos susitikimui Rusijos ir Ukrainos vadovai „apsikeitė nuomonėmis dėl bendradarbiavimo pramonės ir aukštųjų technologijų sektoriuose, ypač aviacijos ir laivų statybos, raketų bei kosmose pramonės srityse, potencialaus pratęsimo ir plėtros“.

„Putinas ir Janukovyčius taip pat apžvelgė dvišalio bendradarbiavimo finansų ir kreditų srityje dabartinę būklę bei perspektyvas“, – nurodė Rusijos prezidento atstovas.

D.Peskovas pridūrė, kad V.Putinas ir V.Janukovyčius taip pat aptarė abiejų šalių vyriausybių delegacijų susitikimi, kuris vyks gruodžio 17 dieną Maskvoje, programą.

„Derybos visomis šiomis temomis artimiausiu laiku bus tęsiamos ekspertų lygiu“, – sakė D.Peskovas.

Anksčiau šeštadienį žiniasklaida citavo žurnalo „The Economist“ vyriausiojo redaktoriaus Edwardo Lucaso žinutę socialiniame tinkle „Twitter“, kurioje sakoma, kad jis iš savų šaltinių sužinojęs, jog V.Janukovyčius susitarė su Rusija dėl Ukrainos prisijungimo prie Muitų sąjungos artimiausiu laiku.

Pasak E.Lucaso, abiejų šalių prezidentai per susitikimą Sočyje sudarė strateginį susitarimą, įskaitant dėl 5 mlrd. dolerių preliminarios paskolos Ukrainai, dujų kainos sumažinimo perpus – iki 200 dolerių už tūkstantį kubinių metrų – su sąlyga, kad Ukraina įsipareigos įstoti į Muitų sąjungą.

Žurnalistas taip pat rašo, kad visa Maskvos pagalba Ukrainai gali siekti 15 mlrd. dolerių.

Ukrainos premjero Mykolos Azarovo atstovas, paklaustas apie pranešimus dėl tos sutarties, sakė naujienų agentūrai „Reuters“: „Iki šiol nieko nebuvo pasirašyta. Visa tai – tik gandai.“

Jeigu būtų patvirtinta, kad Ukraina susitarė įstoti į Muitų sąjungą, ši žinia gali išprovokuoti dar didesnius neramumus Kijevo gatvėse, kur praeitą sekmadienį 350 tūkst. žmonių susirinko į mitingą, protestuodami prieš V.Janukovyčiaus sprendimą nepasirašyti istorinės asociacijos ir laisvosios prekybos sutarties su Europos Sąjunga (ES), pasirinkdamas grįžti prie glaudesnių ryšių su Maskva.

Opozicijos šalininkai tebelaiko užėmę sostinės centrinę Nepriklausomybės aikštę ir Kijevo miesto administracijos pastatą.

Milicija grasino išvaryti pastatus okupavusius aktyvistus ir šeštadienį sustiprino visuomeninės televizijos centro apsaugą, kai pasklido gandai, jog protestuotojai ketina jį blokuoti, pranešė „Interfax“.

Opozicijos lyderiai sekmadienį paragino surengti dar vieną masinį mitingą.

„Sekmadienio protestai gali lemti labai tragišką pabaigą mūsų šaliai, jeigu (V.Janukovyčius) iš tikrųjų pardavė Ukrainą“, – opozicinės partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) parlamentinės frakcijos lyderis Arsenijus Jaceniukas sakė šeštadienį paryčiais.

Analitikai nurodo, kad Ukraina privalo gauti 17 mlrd. dolerių, kad galėtų susimokėti už Rusijos tiektas dujas ir grąžinti skolas užsienio skolintojams. Ši suma beveik prilygsta išsekusioms užsienio valiutos atsargoms, kuriomis šiuo metu disponuoja Ukrainos nacionalinis bankas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius