Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Varšuva nedrįsta atsisveikinti su sovietinę priespaudą atnešusiais Raudonosios armijos išvaduotojais

Artėjant Raudonosios armijos įžengimo į Varšuvą 1945 metų sausio 17 dieną metinėms, Lenkijoje vėl prabilta apie tai, kad sovietinei kariuomenei skirtas paminklas Varšuvoje tėra brutalios komunistų valdžios simbolis ir jo turėtų nelikti. Kaip rašo „Rzeczpospolita“, apie tai prabilo Lenkijos Nacionalinis atminimo institutas.
Paminklas Varšuvoje sovietinės kariuomenės kariams
Paminklas Varšuvoje sovietinės kariuomenės kariams / wikipedia.org/Cezary Piwowarskio nuotr.

Lietuvos sostinės Vilniaus savivaldybė nesiryžta atsisveikinti su sovietiniu palikimu – kultūros vertybėmis pripažintomis Žaliojo tilto skulptūromis, kuriomis pavaizduoti didžiausi sovietinės ideologijos herojai – kariai, kolūkiečiai, darbininkai ir studentai. Tuo tarpu Lenkijos sostinė Varšuva turi savo sovietinę žaizdą, kuri niekaip neužgyja, – paminklą Raudonosios armijos išvaduotojams.

Sausio 17-ąją, kuri Lenkijos liaudies respublikos laikais buvo įvardijama kaip „Varšuvos išvadavimo“ diena, instituto darbuotojai sostinės gatvėse dalins lankstinukus. Jie pasirodys ir šalia Vilniaus stoties Varšuvos Prahos rajone, kur 1945 metais pastatytas komunistinis monumentas. Jis čia stovėjo iki antrosios metro linijos statybų pradžios.

Lankstinukuose ketinama surašyti argumentus tiems, kurie vis dar nori matyti šį paminklą Lenkijos sostinėje.

Nacionalinio atminimo instituto Viešosios komunikacijos biuro vadovas Andrzejus Zawistowskis tvirtina, kad šia akcija norima parodyti, jog viešojoje erdvėje yra objektų, kurie paveldėti iš komunistinių laikų, nors jų nebeturėtų būti. Kalba eina ne tik apie šį paminklą, bet ir, tarkim, apie gatvių pavadinimus.

Ant paminklo iki šiol puikuojasi lentelė su įrašu „Šlovė Raudonosios armijos didvyriams. Ginklo bičiuliams, kurie atidavė savo gyvybes už Lenkijos liaudies laisvę ir nepriklausomybę“.

Istoriko teigimu, tokią akciją paskatino tai, kad pernai lapkritį žiniasklaidoje pasirodė visuomenės apklausos, iš kurių paaiškėjo, jog net pusė varšuviečių neprieštarauja Stalino kariuomenės simbolio buvimui mieste. Nors ant paminklo iki šiol puikuojasi lentelė su įrašu „Šlovė Raudonosios armijos didvyriams. Ginklo bičiuliams, kurie atidavė savo gyvybes už Lenkijos liaudies laisvę ir nepriklausomybę“.

Dar prieš metus vos 8 proc. Varšuvos gyventojų manė, kad paminklą reikia nugriauti. Lenkijos sostinės savivaldybė tvirtina, kad įsiklausoma į gyventojų nuomones, bet paminklas grįš į savo vietą, vos bus baigtos metro linijos statybos, o tai numatoma šių metų rudenį. Paminklo restauracija baigta, ji buvo finansuota iš metro statyboms skirtų lėšų.

Kai kurių Varšuvos politikų teigimu, tai pirmiausia yra ne teisės aktų, o žmonių mentaliteto dalykas – esą neseniai Kijevo centre buvo nugriautas Lenino paminklas, bet tik todėl, kad to norėjo žmonės. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius