Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Varšuvos policija paleido 41 riaušės dalyvavusį užsienietį, kurių dauguma – vokiečiai

Varšuvos policija iš sulaikytų 95 užsieniečių, dalyvavusių riaušėse Varšuvoje lapkričio 11 dieną, minint Lenkijos nepriklausomybės atkūrimo 93-iąsias metines, šeštadienį paleido 41, pranešė televizija TVN24.
Sulaikyti demonstrantai
Sulaikyti demonstrantai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dauguma paleistųjų – vokiečiai. Dėl teisminių procedūrų jie bus teisiami tik gruodžio mėnesį, o kol kas gali grįžti į tėvynę.

Penktadienį policija iš viso buvo areštavusi 210 riaušininkų, tarp jų – 95 užsieniečius, kurių 92 yra vokiečiai. Kiti sulaikyti užsieniečiai yra danas, vengras ir ispanas.

Lenkijos Vidaus reikalų ir administracijos ministras Jerzy Milleris sakė, kad vokiečių anarchistai buvo sekami nuo pat Lenkijos ir Vokietijos sienos ir kad vokiečių pareigūnai iš daugelio jų atėmė riaušėms skirtas priemones.

Ministras nurodė, kad per susirėmimus su riaušininkais buvo sužeisti 29 civiliai asmenys ir 49 policininkai.

Judėjimo prieš kraštutinius dešiniuosius „Lapkričio 11-osios susitarimas“, kuris organizavo kelis mitingus, atstovė Hanka Kubicka sakė, kad tie vokiečiai yra kovos su fašizmu aktyvistai.

„Jie atsiliepė į mūsų raginimą protestuoti. Mūsų mitingai buvo atviri visiems“, – sakė ji.

Apgailestavimą ir viešą atsiprašymą dėl savo tautiečių elgesio pareiškė Vokietijos ambasadorius Lenkijoje Ruedigeris Freiherras von Fritschas.

Laisvė nepateisina smurto naudojimo – nei tavo paties šalyje, nei priimančioje šalyje, – sakė vokietijos ambasadorius Lenkijoje.

„Atsiprašau, kad tą akimirką, kai Lenkija šventė laisvę, kai kas nusprendė tuo piktnaudžiauti. Laisvė nepateisina smurto naudojimo – nei tavo paties šalyje, nei priimančioje šalyje“, – sakė jis.

Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas, vertindamas demonstrantų susirėmimus su policija, spaudos konferencijoje sakė, kad aktyviai remia draudimą demonstracijose ir mitinguose dengti veidus. Lenkijos vyriausybės vadovas žada kreiptis į šalies parlamentą su prašymu keisti šiuo klausimu Lenkijos konstituciją.

Lenkijos opozicijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis, garsėjantis ankstesniais antivokiškais pareiškimais, šią situaciją pavadino simboliška. „Miesto centre, Nepriklausomybės dieną, tam tikro psichologinio tipo vokiečiai, panašūs į tuos, kurie suformavo mašiną, sudariusią sąlygas Adolfui Hitleriui įvykdyti milžiniškus nusikaltimus, puolė Lenkijos žmones vien dėl to, kad jie laikė nacionalinius simbolius“, – sakė jis.

Oficialios ceremonijos, skirtos Lenkijos nepriklausomybės atgavimo 93-iosioms metinėms, vyko visoje šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius