Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vašingtono valstija patvirtino marihuanos auginimo ir pardavimo taisykles

Vašingtono valstija trečiadienį priėmė taisykles dėl marihuanos pardavimo rekreaciniam vartojimui, o šio žingsnio šalininkai tikisi, kad jis taps pavyzdžiu pastangoms įteisinti kanapių vartojimą visame pasaulyje.
Marihuana
Marihuana / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Meksika, Urugvajus, Lenkija ir kitos šalys bei JAV valstijos šiuo metu jau nagrinėja naujas taisykles, kurios reguliuoja įvairiausius aspektus: pradedant reikalavimais kanapių darželių saugumui ir dydžiui, baigiant Vašingtono valstijos miestuose leidžiamų atidaryti marihuanos parduotuvių skaičiumi, sakė Siatlo įstatymų leidėja Alison Holcomb, parengusi šios iniciatyvos projektą.

Vašingtono valstija apmokestins kanapių auginimą dideliu tarifu, taip pat apribos jį iki 80 tonų.

„Labai didžiuojuosi tuo, ką darome, – sakė Vašingtono alkoholinių gėrimų kontrolės tarybos pirmininkė Shaon Foster, patvirtinusi naująsias taisykles kartu su dviem kolegomis. – Mes kuriame istoriją.“

Vašingtonas ir Koloradas praeitais metais leido vyresniems nei 21 metų suaugusiesiems turėti iki vienos uncijos (28,35 gramo) marihuanos, o rinkėjai referendume pritarė pasiūlymui, kad valstija išduotų licencijas kanapių auginimui, perdirbimui ir pardavimui. Tačiau pareigūnai susidūrė su sunkumais, kurdami taisykles naujajam sektoriui, kuris ilgiau nei septynis dešimtmečius buvo draudžiamas federalinių įstatymų.

Numatoma, kad prekyba marihuana prasidės nuo ateinančių metų vidurio. Šio žingsnio šalininkai tikisi, kad mokesčiai už marihuanos auginimą ir pardavimą valstijos iždą papildys dešimtimis arba šimtais milijonų dolerių, o didelę dalį tų lėšų planuojama skirti sveikatos apsaugos ir narkotikų prevencijos programoms.

Koloradas kanapių auginimo ir pardavimo taisykles patvirtino praeitą mėnesį, tikintis, kad kai kuriuose miestuose prekyba marihuana prasidės ateinančių metų pradžioje.

Abiejose valstijose šią sritį reguliuojančios taisyklės panašios, nors Kolorade ketinama pasiūlyti balsuoti dėl teisės akto, pagal kurį šis verslas būtų apmokestintas daug mažesniu tarifu ir nebūtų nustatyta riba bendram kanapių kiekiui, kurį leidžiama užauginti.

Koloradas taip pat leis įkurti parduotuves, kuriose marihuana bus pardavinėjama tiek gydymui, tiek rekreaciniam vartojimui. Abi valstijos reikalaus užtikrinti kanapių kelio nuo sėklų iki marihuanos parduotuvių priežiūrą, tikrins licencijas prašančių išduoti asmenų duomenis ir leis šiuos produktus pardavinėti tik nuo vaikų apsaugotose pakuotėse.

Vašingtono alkoholinių gėrimų kontrolės tarybos nariai sakė mėginę pasiekti pusiausvyrą – kad marihuana taptų pakankamai prieinama, jog nebeliktų prasmės egzistuoti juodajai rinkai, tačiau taip pat nesukeliant pavojaus visuomenės saugumui ir sveikatai. Taryba tikisi, kad teisėtos prekybos mastas prilygs maždaug ketvirtadaliui juodosios rinkos šioje valstijoje.

Pagal naująsias taisykles, taryba galės išduoti iki 334 licencijų marihuanos parduotuvėms visoje valstijoje, iš jų 21 – Siatle. Kai kurie argumentuoja, kad pastarasis skaičius per mažas, nes mieste jau veikia apie 200 punktų, kuriuose galima įsigyti marihuanos medicininiams tikslams.

Šios taisyklės Vašingtono valstijoje įsigalios po mėnesio, o prašymai išduoti licencijas bus pradėti priiminėti nuo lapkričio 18-osios.

Marihuanos parduotuvės Kolorade turėtų atsidaryti nuo sausio, tačiau tik kelių miestų savivaldybės, įskaitant Denverį, suteikė leidimą jas įkurti.

Federalinė vyriausybė anksčiau šiais metais paskelbė nesibylinėsianti su valstijomis dėl planų apmokestinti ir reguliuoti marihuanos pardavimą vyresniems nei 21 metų asmenims – su sąlyga, kad bus atsižvelgiama į aštuonis federalinės teisėsaugos prioritetus, įskaitant pastangas užtikrinti, kad kanapės nepatektų į juodąją rinką ir nebūtų prieinamos vaikams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius