-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vatikanas atmetė kritiką Jonui Pauliui II dėl su lytiniu išnaudojimu susijusių nusikaltimų Bažnyčioje

Vatikanas antradienį paneigė kaltinimus, kad velionis popiežius Jonas Paulius II žinojo apie vieno meksikiečio, katalikų judėjimo įkūrėjo, lytinio išnaudojimo veiksmus ir šią informaciją ignoravo.
Popiežius Jonas Paulius II
Popiežius Jonas Paulius II / Alfredo Girdziušo nuotr.

„Nėra jokių asmeninių Šventojo Tėvo sąsajų su šia istorija“, – pareiškė Vatikano atstovas Federico Lombardi spaudos konferencijoje prieš sekmadienio ceremoniją, per kurią Jonas Paulius II ir Jonas XXIII bus pripažinti šventaisiais.

Skandalas, su kuriuo yra susijęs „Kristaus legiono“ įkūrėjas ir seksualinis grobuonis meksikiečių kunigas Marcialas Macielas, yra vienas iš kelių tūkstančių atvejų, kai dvasininkai dalyvavo lytiniame išnaudojime; šie atvejai pradėjo ryškėti dar Jono Pauliaus II pontifikato laikais.

Nėra jokių asmeninių Šventojo Tėvo sąsajų su šia istorija

Įtarimai dėl M.Macielio į dienos šviesą pradėjo kilti devintajame dešimtmetyje, bet juos Vatikano vadovybė ignoravo ir pritarė virtinei slaptumo potvarkių „Kristaus legiono“ atžvilgiu, tarp kurių buvo draudimas kritikuoti jo įkūrėją, leidęs suklestėti jo asmenybės kultui.

Ilgainiui paaiškėjo, kad jis išnaudojęs seminaristus, turėjo mažiausiai tris vaikus su skirtingomis moterimis, kuriuos, kaip įtariama, taip pat seksualiai išnaudojo.

„Kristaus legiono“, kurio nariai vadinami legionieriais, atvejis yra laikomas bene pagrindine kliūtimi skelbti lenkų kilmės popiežių šventuoju.

Kritikai sako, kad „Kristaus legiono“ pavyzdys parodo platesnio masto abejingumą tūkstančiams bylų dėl kunigų darytų lytinių nusikaltimų, kurie buvo pradėti deramai tirti tik popiežiaujant Joną Paulių II pakeitusiam Benediktui XVI.

Jonas Paulius II kaltinamas iškėlęs Katalikų Bažnyčios interesus aukščiau kitų ir nekreipęs dėmesio į informaciją apie galimą vaikų lytinį išnaudojimą.

Lankydamasis JAV 2002 metais popiežius pasmerkė tokį išnaudojimą, tačiau tik jo įpėdinis Benediktas XVI išdrįso žengti toliau ir viešai už tai atsiprašyti, atleisti nusikaltusius kunigus ir paragino imtis jokios tolerancijos tokiems nusikaltimams politikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius