Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius Benediktas XVI paskelbė Joną Paulių II palaimintuoju (atnaujinta 12.34 val.)

Popiežius Benediktas XVI sekmadienį per mišias Vatikano Šv.Petro aikštėje, kuriose dalyvavo daugiau kaip milijonas žmonių, oficialiai paskelbė savo pirmtaką Joną Paulių II palaimintuoju.
Beatifikacijos ceremonijos akimirka
Beatifikacijos ceremonijos akimirka / „Scanpix“ nuotr.

Benediktas XVI perskaitė lotynišką formulę, kuria 2005 metais miręs lenkų tautybės popiežius buvo paskelbtas Katalikų Bažnyčios palaimintuoju. Šis statusas yra paskutinis žingsnis prieš žmogaus paskelbimą šventuoju.

Milijoninė minia, kurioje yra daug Jono Pauliaus II pavyzdžio įkvėpto jaunimo, yra užtvindžiusiu aikštę ir pagrindinę į Vatikaną vedančią Romos gatvę.

Kai kurie maldininkai gieda netoli garsiosios Šv.Petro kolonados, kur kabojo didelis Jono Pauliaus II atvaizdas ir garsiosios velionio popiežiaus frazės „Plačiai atverkite duris Kristui“ užrašas.

Tūkstančiai maldininkų atvyko iš Jono Pauliaus II gimtosios Lenkijos. Kai kurie jų mojavo istorinio judėjimo „Solidarumas“, kurio kovą su komunizmu 9-ajame dešimtmetyje rėmė Jonas Paulius II, vėliavomis.

„Labai jaudinuosi. Tai puiki proga drauge išgyventi šį istorinį momentą. Visą naktį nemiegojome, bet esu veikiau susijaudinusi, o ne pavargusi“, – sakė 12-metė Belen Lavilla, kuri drauge su šimtais kitų vaikų ir jaunuolių atplaukė laivu iš Barselonos.

48 metų lenkė Margerit Solik, vilkinti kreminės spalvos nacionaliniu drabužiu su raudonomis gėlėmis, sakė: „Tai nuostabi, emocijų kupina diena!“

62 metų Stanislawas Motyka, kuris taip pat vilkėjo tradicinį lenkų kostiumą, sakė, kad vigilija prieš Jono Pauliaus II beatifikaciją buvo „absoliučiai magiška“.

„Mano vienintelė viltis yra gyvam sulaukti, kaip jis paskelbiamas šventuoju“, – pridūrė jis.

Savanoriai maldininkams dalijo butelius su vandeniu ir ta proga parengtus tekstus šešiomis kalbomis. Per didelius garsiakalbius buvo transliuojamos religinės giesmės ir Jono Pauliaus II mėgtos maldos Švč.Mergelės Marijos garbei.

„Atvykome padėkoti jam už visus jo gerus darbus“, – sakė Prancūzijos vėliava apsigobęs madininkas Olivier, kuris netoli Šv.Petro aikštės brązgino gitara.

Therese iš Benino, vilkinti spalvingą tuniką su Jono Pauliaus II portretu, sakė: „Jis buvo charizmatiškas žmogus. Būčiau norėjusi su juo pasikalbėti“.

Ada iš Nigerijos pasakė paprastai: „Jis buvo šviesa pasauliui“Fabrizio, lenkų ir italų kilmės vienuolis, tvirtino: „Jis mums Lenkijoje suteikė laisvę. Laisvę nuo komunizmo, bet taip pat – ir tam tikrą vidinę laisvę“.

Ada iš Nigerijos pasakė paprastai: „Jis buvo šviesa pasauliui“. Beatifikacijos išvakarėse senovinėje romėnų arenoje vyko jausminga vigilija, kur buvo prisimintas istorinis Jono Pauliaus II popiežiavimas.

Vigilijoje Maksimo cirke dalyvavo maždaug 200 tūkst. maldininkų. Vieni jų laikė žvakes, kiti – transparantus su užrašu „Šventasis dabar!“. Taip pat matėsi velionio popiežiaus gimtosios Lenkijos „Solidarumo“ vėliavų.

Savo laiške viso pasaulio katalikams, kurį paskelbė prieš sekmadienio ceremoniją, Benediktas XVI šį maldos savaitgalį pavadino „tikėjimo puota“.

Oficialusis Vatikano dienraštis „Osservatore Romano“ pavadino tai „nepaprastu įvykiu, neturinčiu precedento per pastaruosius tūkstantį Bažnyčios istorijos metų“.

Jono Pauliaus II beatifikacija tapo įmanoma Vatikanui po ne vienus metus trukusio tyrimo patvirtinus šio popiežiaus užtarimui priskiriamą stebuklą – prancūzų vienuolės Marie Simon-Pierre išgijimą nuo Parkinsono ligos.

M.Simon-Pierre kalbėjo per šeštadienio vigiliją ir pavadino Joną Paulių II „ganytoju, ... kuris buvo artimiausias silpniausiems, ligoniams ir jaunimui“.

Vatikanui dar reikia įrodyti antrą stebuklą, kad būtų galima skelbti Joną Paulių II šventuoju, bet pareigūnai yra užsiminę, kad tai gali įvykti jau netrukus.

Benediktas XVI per televiziją paskelbė trumpą kreipimąsi ir savo „didžio pirmtako“ gimtajai Lenkijai.

„Dalinuosi su jumis tuo džiaugsmu, kuris yra užpildęs mano širdį ir dvasią“, – sakė jis.

Vieni ekspertai nurodo, kad Jono Pauliaus II beatifikacija gali padėti Vatikanui pagerinti Bažnyčios įvaizdį, kuriam smarkiai pakenkė skandalai dėl kunigų pedofilų, tačiau kiti kritiškai vertina beatifikacijos proceso, kuris paprastai trunką ne vieną dešimtmetį, paspartinimą Jono Pauliaus II atveju.

Benedikto XVI kritikai taip pat kaltino jį nekreipiant dėmesio į seksualinio išnaudojimo skandalus.

Jonas Paulius II popiežiumi tapo 1978 metais – jis buvo pirmasis popiežius ne italas per daugiau kaip keturis šimtmečius. Jis pagarsėjo gausiais užsienio vizitais ir teikė naujos jėgos Bažnyčiai, kol liga nepakirto jo sveikatos.

Jis mirė 2005 metų balandžio 2-ąją, kentėdamas nuo sunkios Parkinsono ligos.

Jo beatifikacijos mišiose, be kitų, dalyvauja Zimbabvės prezidentas Robertas Mugabe, kuris į Romą atvyko šeštadienį, pagal specialią Europos Sąjungos kelionių draudimo išimtį. Tas ES draudimas jam buvo paskelbtas 2002 metais, dėl didelių žmogaus teisių pažeidimų jo šalyje.

Italijos opozicija taip pat skeptiškai vertina liaupses Jonui Pauliui II iš dukart išsiskyrusio premjero Silvio Berlusconi lūpų. Italijos premjeras mišiose dalyvauja nepaisydamas dažnos Vatikano kritikos dėl audringų jo meilės nuotykių.  

VIDEO: World leaders attend the Beatification of John Paul II

 

VIDEO: Raw Video: Beatification of Pope John Paul II

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius