Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vatikanas: nuodėmklausiai neturi teisės atskleisti kunigų pedofilų tapatybių

Katalikų nuodėmklausiai negali nieko kita, tik skirti išrišimą nusidėjusiajam, net jeigu jis prisipažįsta dėl pedofilijos, antradienį pareiškė vienas Vatikano pareigūnas.
Kryželis
Kryželis / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Šis komentaras buvo išsakytas tuo metu, kai Katalikų bažnyčią sudrebino virtinė skandalų dėl nepilnamečių seksualinio išnaudojimo.

Nuodėmklausys neprivalo „prašyti, kad nusidėjėlis prisipažintų institucijoms“, vyskupas Gianfranco Girotti sakė duodamas interviu Vatikano dienraščiui „L'Osservatore Romano“.

„Vienintelė įmanoma išpažinties baigtis – išrišimas“, – pridūrė Apaštališkosios penitenciarijos, vieno iš trijų Vatikano tribunolų, regentas.

Paklaustas apie pastaruosius pedofilijos skandalus, jis pareiškė: „Nuodėmklausys negali viešinti (prisipažinimų dėl pedofilijos) arba prašyti, kad atgailaujantysis prisipažintų vyresniesiems.“

„Viena, (Išpažinties) sakramento paslaptis negali būti atskleista. Antra, negalime sukelti nepasitikėjimo tarp atgailaujančiųjų“, – aiškino G.Girotti.

Kai nusidėjęs asmuo atlieka išpažintį, „jis privalo tikėtis vien nuodėmklausio išrišimo, o ne nuteisimo arba raginimo viešai išpažinti savo nusikaltimą“, sakė vyskupas.

Airijos Vyriausybė praėjusių metų lapkritį paskelbė dvi skandalingas ataskaitas apie vaikų seksualinį išnaudojimą, susijusį su dvasininkais ir kitais Katalikų bažnyčios darbuotojais. Vėliau pedofilijos skandalai sudrebino dar kelias bažnyčias Europos šalyse – Šveicarijoje, Olandijoje, Austrijoje ir popiežiaus Benedikto XVI tėvynėje Vokietijoje.

Brazilijos šiaurės rytiniame Arapirakos mieste trys kunigai neseniai buvo nušalinti dėl įtariamos pedofilijos, o Čilėje dėl vaikų pornografijos nuotraukų laikymo nuteistas kalėti tikybos mokytojas iš Ispanijos.

Anksčiau panašūs skandalai buvo sukrėtę katalikų bendruomenes Jungtinėse Valstijose, Kanadoje, Australijoje ir Meksikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius