Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vatikanas prieš Obamą

Vatikanas griežtai pasmerkė JAV prezidento Baracko Obamos sprendimą leisti iš biudžeto finansuoti įstaigas, kurios padeda nutraukti nėštumą. Katalikų Bažnyčia laikosi kategoriškos pozicijos: abortai – nusikaltimas ir nuodėmė.
Ar B.Obama nepaiso Katalikų Bažnyčios autoriteto?
Ar B.Obama nepaiso Katalikų Bažnyčios autoriteto? / AFP/„Scanpix“ nuotr.

B.Obamos pirmtakas Georgas Bushas laikėsi griežtos pozicijos – jis buvo kategoriškai nusiteikęs prieš abortus. Todėl humanitarinės organizacijos, veikiančios ne Amerikoje, galėdavo pretenduoti į JAV finansinę paramą tik tada, kai neteikdavo nėštumo nutraukimo paslaugų, net jeigu aborto reikėdavo dėl medicininių priežasčių. B.Obama nusprendė kitaip.

Vatikano atstovas netruko pareikšti, kad „Obama perėmė teisę spręsti apie gyvenimą ir mirtį“. Baltųjų rūmų atstovas pareiškė, kad prezidentas atsižvelgė į kitų šalių patirtį.

Beje, didžioji dalis amerikiečių dėl religinių sumetimų kategoriškai nepritaria abortams.

Apkaltino arogancija

Monsinjoras Rino Fizikella, vadovaujantis popiežiaus Gyvenimo akademijai, pakvietė B.Obamą atsižvelgti į visas nuomones „be tos arogancijos, kuri būdinga visiems, atėjusiems į valdžią ir manantiems, kad gali spręsti gyvenimo ir mirties klausimus“.

„Jeigu toks pirmasis JAV prezidento žingsnis, tai su visa pagarba jam aš turiu pastebėti, kad netrukus mūsų laukia skaudus nusivylimas“, – interviu Italijos laikraščiui „Corriere della Sera“ teigė R.Fizikella.Daugelis humanitarinių organizacijų, dirbančių skurdžiausiose pasaulio valstybėse, turėdavo neužsiminti moterims apie aborto galimybę, nes kitaip negaudavo finansavimo

Smurtas prieš vaikus

Kitas tos pačios akademijos vadovas monsinjoras Elio Sgreccia, JAV prezidento sprendimą pavadino „smūgiu visiems amerikiečių katalikams“ ir visiems, kurie pasaulyje priešinasi „smurtui prieš vaikus“.

Vatikano pozicija sutampa su JAV evangelikų protestantų reakcija – pastarieji baiminasi, kad B.Obama gali pakeisti ir kitus teisinius suvaržymus, susijusius su abortais.

Beje, draudimas finansuoti abortus užsienyje tai atšaukiamas, tai vėl įvedamas priklausomai nuo to, kurios partijos – demokratų ar respublikonų – atstovas užima prezidento postą. Pirmą kartą šį draudimą įvedė respublikonų prezidentas Ronaldas Reaganas. Demokratas Billas Clintonas jį atšaukė, o G.Bushas jį įvedė iš naujo.

JAV yra viena iš valstybių, kurios itin daug lėšų skiria humanitarinėms organizacijoms, dirbančioms skurdžiose pasaulio valstybėse, kuriose itin daug moterų ir vaikų miršta dėl skurdo ir nepakankamos sveikatos priežiūros. Daugelis šių organizacijų negalėjo laikytis reikalavimo niekada neužsiminti moterims apie aborto galimybę, todėl likdavo be amerikiečių finansavimo.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius