Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vatikane – popiežiaus perspėjimas Europos Sąjungai

Popiežius Pranciškus penktadienį perspėjo Europos Sąjungos vadovus, kad Bendrijai gresia išnykimas be naujos ateities vizijos, pagrįstos solidarumo principais, ant kurių pamatų ji ir buvo sukurta.
Popiežius susitiko su ES lyderiais
Popiežius susitiko su ES lyderiais / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Griežtu kreipimusi rūpesčių kupinos Europos Sąjungos 60-ųjų metinių šventės išvakarėse argentinietis popiežius išvardijo daugelį problemų, kurios teks Sąjungai, greit prarasiančiai Britaniją iš savo gretų.

Ir, anot jo, kai tokias problemas kaip ekonomikos bei migracijos krizės ir populizmo augimas galima įveikti, tačiau negydomos jos gali tapti fatalios.

„Kai organizacija praranda krypties suvokimą ir daugiau nebegali žiūrėti į priekį, ji patiria nuosmukį ir ilgainiui rizikuoja numirti“, – sakė popiežius ES lyderiams Vatikane Romos sutarties 60-mečio minėjimo išvakarėse.

Pasak Pranciškaus, šešios Europos ekonominę bendriją 1957 metų kovo 25 dieną įkūrusios šalys parodė, kad jos tiki jo ateitimi po žemyną nuniokojusio karo.

„Joms netrūko drąsos ir jų veiksmai nebuvo pavėluoti, – sakė jis. – Nuo pradžių buvo aišku, kad Europos politinio projekto širdimi gali būti tik pats žmogus“.

„Svarbiausias Europos gyvybingumo elementas turi būti solidarumas“, – pridūrė pontifikas, pasak kurio, šis principas yra „pats veiksmingiausias priešnuodis modernioms populizmo formoms“.

Populizmas

Sausį Pranciškus perspėjo nesižavėti populizmu, sakydamas, kad per rinkimus tai gali atvesti į pergalę panašius į Hitlerį „gelbėtojus“.

Valandą trukusiame interviu, kurį Ispanijos laikraštis „El Pais“ ėmė tuo metu, kai Donaldas Trumpas buvo prisaikdinamas JAV prezidentu, popiežius smerkė ir sumanymą sienomis bei spygliuota viela atsitverti nuo migrantų iš užsienio.

Žinoma, krizė sukelia baimių ir nerimo, – sakė jis, bet tuoj pridūrė, kad jam populizmo europine šio žodžio reikšme pavyzdys yra 1933 metų Vokietija

„Žinoma, krizė sukelia baimių ir nerimo“, – sakė jis, bet tuoj pridūrė, kad jam „populizmo europine šio žodžio reikšme pavyzdys yra 1933 metų Vokietija“.

„Vokietija troško lyderio, žmogaus, kuris sugrąžintų jai jos tapatybę, ir štai atsirado žmogelis vardu Adolfas Hitleris, kuris pasakė „aš galiu tai padaryti“, – sakė Pranciškus interviu. – Hitleris neužgrobė valdžios. Jį išrinko žmonės, o paskui jis naikino žmones“.

Vokiečiai anuomet taip pat norėjo apsisaugoti „sienomis ir spygliuotomis tvoromis, kad kiti negalėtų atimti jų tapatybės“, pažymėjo popiežius.

„Vokietijos atvejis yra klasikinis“, – sakė jis, dar pridūręs, kad Hitleris suteikė jiems „deformuotą tapatybę, o mes žinome, kas iš to kilo“.

Pranciškus, pirmas ne iš Europos kilęs popiežius per daugiau nei 100 metų, neslepia savo susirūpinimo dėl Senojo Žemyno ateities.

Pastarąjį kartą į ES vadovus pontifikas kreipėsi pernai gegužę, atsiimdamas jam skirtą Europos vienytojo Karolio Didžiojo apdovanojimą.

Sakydamas padėkos kalbą Vatikane pontifikas perspėjo nepasiduoti migrantų srautą stabdančių sienų statymo pagundai; jis sakė svajojantis apie Europą, kurioje migrantai būtų laukiami.

Kovo 25-ąją, ES viršūnių susitikimo dieną, Pranciškus bus išvykęs į Milaną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius