Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vėl pranešta apie George’o Soroso „mirtį“: kaip sureagavo pats milijardierius?

Pirmadienį internetą apskriejo naujiena – širdies smūgis tariamai pakirto JAV finansininką, verslininką, filantropą George’ą Sorosą. Žinia apie jo mirtį skelbiama jau ne pirmą kartą, bet tai ir vėl tėra melas – didžiosiose pasaulio žiniasklaidos priemonėse pranešimų apie šio žinomo žmogaus mirtį nėra. Galiausiai melagieną paneigė jis pats, paskelbdamas esąs gyvas ir sveikas.
Žinia, kad George'as Sorosas mirė nuo širdies smūgio, yra melas
Žinia, kad George'as Sorosas mirė nuo širdies smūgio, yra melas / Ekrano nuotr. iš „Twitter“

Pranešė ir „priežastį“ – širdies smūgis

Susirašinėjimų programėlės „Telegram“ kanale „Pridnestrovec“, turinčiame 75 tūkst. prenumeratorių, pirmadienio rytą buvo paviešinta trumpo įrašo socialiniame tinkle „Twitter“ ekrano kopija.

Pastarajame teigiama: „Sklinda gandai, kad G.Sorosas ką tik mirė nuo širdies smūgio“.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Melagiena apie George'o Soroso mirtį iškart paplito internete
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Melagiena apie George'o Soroso mirtį iškart paplito internete

„Telegram“ kanale ši frazė išversta į rusų kalbą ir dar pridėtas palinkėjimas „Žemė bjaurybei betonu“. Jį reikėtų suprasti kaip priešingą lietuviškam „tebūna lengva žemelė“, kuris sakomas reiškiant užuojautą dėl kieno nors mirties.

Per parą įrašą spėjo pamatyti 23 tūkst. žmonių, beveik 1 tūkst. išreiškė vieną ar kitą reakciją, absoliuti dauguma paspaudė „patinka“.

„Twitter“ vartotojo įrašas pirmadienį iki pietų buvo peržiūrėtas beveik 680 tūkst., per parą – jau 2,7 mln. kartų. 13,4 tūkst. žmonių paspaudė „patinka“, maždaug 1,7 tūkst. įrašu pasidalijo.

Nors jo autorius nepridėjo jokios kitos informacijos, kai kurie komentatoriai sureagavo skiepijamų žmonių nuotraukomis, taip darydami prielaidą, esą G.Sorosą įveikė vakcinos nuo COVID-19.

Įvairiuose socialiniuose tinkluose ir tinklalapiuose galima rasti panašių įrašų. „Anot „Politics For All Ireland“, JAV finansų spekuliantas G.Sorosas, kuris stovėjo už oranžinių perversmų daugelyje šalių, ypač Vakarų Azijoje, paskelbė, kad jis mirė. G.Soroso mirties priežastimi nurodomas širdies smūgis“, – buvo cituojama kitoje „Twitter“ paskyroje, bet įrašas jau ištrintas.

„Politics For All Ireland“ pranešimą „Svarbi naujiena: šeima patvirtina, kad G.Sorosas mirė būdamas 92-ejų“ kaip šaltinį apie filantropo netektį mini daugybė „Twitter“ vartotojų, įskaitant ir šį. Panašu, kad pastarasis buvo vienas pirmųjų įrašų, kuriame pranešta ši žinia, – jis pasirodė dar sekmadienio vakarą.

Tačiau taip pavadintoje šio socialinio tinklo paskyroje nieko panašaus neskelbiama – pastarasis įrašas buvo paliktas vasarį. Galima daryti prielaidą, kad arba „naujiena“ netrukus buvo pašalinta, arba jos visai nebuvo – kažkas nusprendė paskyrą nurodyti kaip šaltinį, o kiti tą pačią informaciją platina nepatikrintą jos autentiškumo.

Vieno „Twitter“ vartotojo spėjimu, įrašą iš šios paskyros (tuo metu esą turėjusios vos 3 sekėjus, dabar – jau 1,5 tūkst.) pacitavo Turkijos TV kanalo „soLTV“ tinklalapis, bet jame tokio įrašo nebėra, tik iš adreso galima suprasti, kad jis vedė į tekstą pavadinimu „George Soros öldü“ (turk. „George’as Sorosas mirė“).

Pirmadienį popiet „Google“ dar buvo galima rasti pašalinto teksto pradžią: „Eidamas 92 metus mirė vengrų milijardierius ir kontrrevoliucijų finansuotojas G.Sorosas.“

Jame taip pat pažymėta, esą garbaus amžiaus vyrą pakirto širdies smūgis, kaip šaltinis nurodyta Airijoje įsikūrusi organizacija „Politics For All Ireland“.

Nors Turkijoje šiomis dienomis gausu vietos naujienų – savaitgalį ten vyko prezidento rinkimai, suskaičiavus balsus paaiškėjo, kad laukia antras turas, vietos žiniasklaida nemažai dėmesio skyrė ir „naujienai“ apie G.Sorosą.

Žurnalisto Yusufo Alabardos įrašas „Twitter“, kad „G.Sorosas miręs“, jau perskaitytas daugiau nei 800 tūkst. kartų, juo pasidalijo 1,9 tūkst. žmonių.

Patikima žiniasklaida nepranešė

Tačiau žinia apie filantropo netektį yra melaginga. Paprasčiausias būdas tuo įsitikinti – susirasti puslapį apie G.Sorosą interneto enciklopedijoje „Wikipedia“.

Nors tai nėra geriausias informacijos šaltinis, apie tokių žinomų ir įtakingų žmonių mirtis paprastai pranešama ne tik greitai, bet ir remiantis patikimais šaltiniais – žinomų žiniasklaidos priemonių, velionio artimųjų pateikta informacija ar pan.

„Scanpix“/AP nuotr./George'as Sorosas
„Scanpix“/AP nuotr./George'as Sorosas

„Wikipedia“ straipsnyje apie milijardierių pirmadienį iki pat vėlyvo vakaro buvo nurodyta tik jo gimimo data – 1930 m. rugpjūčio 12 d. Kaip ir žinomos enciklopedijos „Britannica“ tinklalapyje. Nei ten, nei ten nė žodžiu neužsimenama apie mirtį.

Nieko apie tai pirmadienį priešpiet, kai internete plito melagiena, neskelbė ir didžiosios tarptautinės žiniasklaidos priemonės: Jungtinės Karalystės visuomeninis transliuotojas BBC, JAV privati naujienų televizija CNN, Prancūzijos dienraštis „Le Monde“, Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel‘, naujienų agentūros „Reuters“, AP, AFP.

Paieškos internete rezultatas toks pat – „Google“ suvedus vos du angliškus žodžius – „Soros died“ („Sorošas mirė“), išmetami tik straipsniai, kuriuose šis gandas jau paneigtas.

Milijardierius yra toks daugelyje šalių žinomas ir įtakingas žmogus, kad apie jo mirtį neabejotinai praneštų ne tik įvairių valstybių, bet ir tarptautinės žiniasklaidos priemonės.

Ekrano nuotr. iš izgazete.net/Nemažai Turkijos tinklalapių pranešė, esą George'as Sorosas mirė nuo širdies smūgio
Ekrano nuotr. iš izgazete.net/Nemažai Turkijos tinklalapių pranešė, esą George'as Sorosas mirė nuo širdies smūgio

Tad galima daryti išvadą, kad žinia apie G.Soroso netektį buvo melas. Juoba kad jis pats pirmadienį popiet, praėjus vos kelioms valandoms po šio gando plitimo internete pradžios, savo oficialioje paskyroje „Twitter“ jį paneigė.

„Gandai, kad aš patyriau širdies smūgį, yra visiškas melas. Esu gyvas ir sveikas“, – parašė jis.

„Mirė“ jau ne pirmą kartą

Tai – jau ne pirmas kartas, kai milijardierius viešai ir itin plačiai „numarinamas“. Dažniausiai tai „nutinka“ dėl to paties negalavimo – sustreikavus širdžiai.

Beieškant naujienų apie jo mirtį „Google“ išmeta 2016 m. rudenį „Facebook“ paskelbtą žinią, esą „.G.Sorosas mirė, galimas širdies smūgis“. Įraše pateikta nuoroda į straipsnį apie netektį, bet jis jau pašalintas.

VIDEO: Kas yra George'as Sorosas?

Tokią žinutę dar 2013 m. neplanuotai buvo paskelbusi naujienų agentūra „Reuters“. Tiesa, po pusvalandžio tekstas buvo pašalintas, naujienų agentūra pripažino savo klaidą. Panašius nekrologus apie kai kuriuos žinomus žmones yra parengusios ne viena žiniasklaidos priemonė, tačiau atvejai, kai tekstas publikuojamas netyčia, itin reti.

Internete galima rasti tikrą žinutę apie Soroso, tik vardu Paulas – filantropo vyresniojo brolio mirtį 2013 m. Niujorke.

Nuolatinis sąmokslo teorijų herojus

Būsimasis finansininkas, investuotojas, verslininkas, filantropas György’is Schwartzas – toks tikrasis jo vardas – gimė Budapešte turtingoje žydų šeimoje.

Paauglio vaikystę aptemdė nacių pasirodymas Vengrijoje 1944-aisiais. Šeima išsiskyrė ir naudojosi suklastotais dokumentais, kad išvengtų koncentracijos stovyklų. Tėvas net pasikeitė pavardę į Sorosas (šis žodis esperanto kalboje yra „pakilti, sklęsti“ būsimasis laikas).

Po kelerių metų šeimai pavyko persikelti į Londoną, kur jaunuolis ėmėsi filosofijos studijų, bet filosofu taip ir netapo – įsidarbino banke, o vėliau persikėlęs į Niujorką pirmiausiai tapo Europos saugumo analitiku.

G.Sorosas aktyviai prisideda prie politiškai liberalių tikslų, remia įvairias inciatyvas, dažnai kalba apie pasaulio ekonomikos įvykius. Jo turtas dabar vertinamas 6,7 mlrd. dolerių,

Dėl didžiulio turto, paramos įvairiems procesams ir organizacijoms milijardierius yra vienas dažniausių įvairių sąmokslo teorijų (čia, čia) herojų.

Išvada: socialiniuose tinkluose ir kitur internete lyg virusas paplitę pranešimai apie investuotojo, filantropo G.Soroso mirtį nuo širdies smūgio yra melas. Jis pats savo paskyroje „Twitter“ paskelbė esąs gyvas ir sveikas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius