-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rado naujų Volodymyro Zelenskio „vilų“: pirko tik butą ir dar iki Rusijos puolimo

Internete eilinį kartą pasklido kaltinimai Ukrainos lyderiui Volodymyrui Zelenskiui. Paskelbtas vaizdo įrašas su vilų ir dvarų vaizdais, o greta pridėtas komentaras, neva šis nekilnojamasis turtas pirktas už Vakarų paramą Ukrainos gynybai. Nors dalis nekilnojamojo turto iš tiesų priklauso prezidentui, jis įgytas dar prieš Rusijai pradedant invaziją ir jokių įrodymų, kad paramos pinigai būtų panaudoti prabangiems namams įsigyti, nėra.
Vienas iš tariamai Volodymyro Zelenskio dvarų jam nepriklauso ir yra parduodamas
Vienas iš tariamai Volodymyro Zelenskio dvarų jam nepriklauso ir yra parduodamas / Ekrano nuotr. iš sothebysrealty.com

Kartoja melagieną apie 400 mln. dolerių

Maždaug 45 sekundžių trukmės filmukas su šiais kadrais pasirodė vienoje „Twitter“ paskyroje. Greta prancūziškai nurodyta, kad prezidentas Vakarų paramą išleido pirkdamas nekilnojamąjį turtą.

Įrašas paskelbtas prieš porą savaičių ir jau peržiūrėtas beveik 60 tūkst. kartų.

Filmuke rodomi tariamai V.Zelenskiui priklausantys namai, kainuojantys daugiau nei 20 mln. eurų.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internete vėl platinama melagiena apie Volodymyro Zelenskio tariamai savo reikmėms pasisavintą Vakarų paramą
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internete vėl platinama melagiena apie Volodymyro Zelenskio tariamai savo reikmėms pasisavintą Vakarų paramą

Aprašyme teigiama, kad nekilnojamasis turtas prezidento buvo įsigytas, panaudojus kitų šalių karui skirtą paramą: „Akivaizdu, kad V.Zelenskis iš savo atlyginimo netaupė pinigų pilims ir viloms.

Nepriklausomi žurnalistai apskaičiavo, kad jis pasisavino daugiau kaip 400 mln. dolerių iš pagalbos programos, skirtos degalams 2022 m. žiemai pirkti.“

Taip pat skaitykite: Volodymyrui Zelenskiui – priekaištai pasisavinus 400 mln. dolerių: iš kur šis mitas?

Apie kaltinimus V.Zelenskiui pasisavinus 400 mln. JAV dolerių portalas 15min.lt jau rašė anksčiau.

Kai kas tikrai priklauso V.Zelenskiui

Pirmasis vaizdo įraše matomas pastatas, kaip nurodyta aprašyme, yra pilis Livadijoje (Krymas), kurios kaina siekia 25 mln. dolerių.

Kaip 2019 m. skelbė „Reuters“, šiame name esantį butą iš tiesų nupirko prezidento žmona Olena Zelenska.

Pats pastatas yra suskirstytas į butus. Jis visas niekada nepriklausė nei prezidentui, nei Ukrainos pirmajai poniai. Butų kompleksas stovi Jaltoje, Rusijos okupuotame Kryme.

Taip pat skaitykite: Olenos Zelenskos vizito Paryžiuje atgarsiai: ar ji tikrai keliavo išlaidauti?

„Reuters“ straipsnyje rašoma, kad O.Zelenska butą įsigijo iš verslo magnato Oleksandro Buriako už mažiau nei pusę rinkos kainos. Kodėl butas buvo parduotas taip pigiai, komentarų nepateikė nei pats prezidentas, nei jo žmona, nei pardavėjas.

Naujienų agentūrai pranešus apie šį sandorį, rinkimų kampanijos administracija išplatino pareiškimą, kad buvo sumokėti visi mokesčiai ir rinkliavos, o naujai įgytas turtas deklaruotas pagal įstatymus.

Taip pat teigta, kad buto kaina atitiko tuometines rinkos kainas.

Remiantis V.Zelenskio pajamų ir turto deklaracija bei Ukrainos nekilnojamojo turto registru, šį butą jo žmona įsigijo dar 2013 m. balandį, kuomet Rusija šio Ukrainai priklausančio pusiasalio nebuvo okupavusi.

Trijų kambarių butas pusiasalyje kainavo beveik 164 tūkst. dolerių, o ne 25 mln., kaip teigiama „Twitter“ paskelbtame įraše.

Neseniai naujienų portalas „Business Insider“ pranešė, kad Rusija nusprendė nacionalizuoti ir parduoti šį Ukrainos prezidento šeimai priklausantį butą, o iš jo uždirbtus pinigus skirti karui prieš Ukrainą finansuoti.

Rusijos žiniasklaida apskaičiavo, kad buto vertė siekia apie 800 tūkst. dolerių.

Vis dar parduodamas

Kita rodoma vila, esanti Forte dei Marmi (Italija), tariamai V.Zelenskiui kainavo 20 mln. eurų.

Pasak tinklalapyje slidstvo.info 2019 m. kovą pasirodžiusio straipsnio, ši vila, esanti minėto Italijos kurorto pakrantėje, taip pat priklauso V.Zelenskiui nuo 2015 m.

Taip pat skaitykite: Apsiskaičiavo: Volodymyro Zelenskio mėnesio pajamos nesiekia 11 mln. dolerių

Rašinyje teigiama, kad 2017 m. deklaracijoje prezidentas nurodė jam priklausančius keturis butus ir vieną namą Kyjive, taip pat – butą Jaltoje ir Jungtinėje Karalystėje. Apie šią 15 kambarių vilą Italijoje deklaracijoje neužsiminta.

Remiantis šiame straipsnyje pateiktais duomenimis, 2017 m. Italijos įmonė „San Tommaso SRL“, kurią nurodė prezidentas, įsigijo namą už 3,8 mln. eurų.

Trečia rezidencija iš „Twitter“ paskelbto įrašo, esanti Anglijoje, tariamai buvo pirkta už 27 mln. svarų.

Kad šį dvarą Ukrainos prezidentas padovanojo savo žmonai, aprašė tik Rusijos žiniasklaida.

Iš tiesų šis dvaras vis dar parduodamas, skelbimai internete yra vis dar aktyvūs. Namas stovi Much Hadham mieste Jungtinėje Karalystėje, o jo kaina siekia 10 mln. svarų. Jis taip pat nepriklauso V.Zelenskiui.

Išvada: internete paskelbtas vaizdo įrašas su vilų ir dvarų, kurias V.Zelenskis tariamai įsigijo už Vakarų skirtą paramą Ukrainos gynybai, vaizdais klaidina. Nors dalis šio nekilnojamojo turto iš tiesų priklauso prezidento šeimai, jis pirktas dar prieš Rusijai pradedant invaziją ir jokių įrodymų, kad paramos pinigai būtų panaudoti prabangiems namams įsigyti, nėra.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius