Vengrija ir Lenkija griežtai sukritikavo ES baudas už atsisakymą priimti pabėgėlius

Vengrija ir Lenkija trečiadienį griežtai sukritikavo Europos Sąjungos planus skirti baudas pabėgėlių kvotos nevykdančioms valstybėms – Budapeštas tai pavadino „šantažu“, o Varšuva – balandžio pirmosios pokštu.
Pabėgėliai iš Sirijos prašo išmaldos Libano gatvėse
Pabėgėliai iš Sirijos prašo išmaldos Libano gatvėse / „Scanpix“/AP nuotr.

Europos Komisija siūlo ES valstybėms įvesti vadinamą „solidarumo įnašą“, kuris siektų po 250 tūkst. eurų už kiekvieną atmestą pabėgėlį, Europai kovojant su didžiausia migrantų krize po Antrojo pasaulinio karo.

„Tai – šantažas, tai nepriimtinas ir ne europinio pobūdžio pasiūlymas iš (Europos) Komisijos“, – pareiškė Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto (Pėteris Sijartas) po susitikimo Prahoje su savo kolegomis iš keturių Vidurio Europos ir penkių posovietinių šalių.

„Kvotų koncepcija yra akligatvis ir norėčiau paprašyti Komisijos nepatekti į šią aklavietę“, – pridūrė P.Szijjarto.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis antrindamas savo kolegai pridūrė: „Aš vis dar nesuprantu, ar tai rimtas pasiūlymas, nes man ši idėja primena balandžio pirmosios pokštą.“

Vadinamasis Višegrado ketvertas, kurį sudaro Lenkija, Vengrija, Čekija ir Slovakija, kategoriškai priešinasi ES siūlomai pabėgėlių paskirstymo kvotų sistemai.

Visos keturios šalys tvirtina, kad pabėgėliai nėra suinteresuoti ilgam pasilikti Vidurio ar Rytų Europos šalyse ir ilgainiui bandys persikelti į turtingesnes ES valstybes, tokias kaip Vokietija.

Vengrija ir Slovakija praėjusį gruodį Europos Teisingumo Teismui apskundė kvotų planą, o Budapeštas šiais metais ruošiasi surengti referendumą šiuo klausimu, tvirtindamas, kad kvotų sistema pažeidžia šalies nacionalinį suverenitetą.

ES trečiadienį taip pat pritarė sąlyginai pritarė beviziam režimui su Turkija ir pratęsė sienų kontrolę Šengeno zonoje, Europai didinant pastangas susidoroti su dideliu migrantų ir pabėgėlių antplūdžiu.

Pasak P.Szijjarto, Turkija galės sulaukti bevizio režimo tik tuo atveju, jeigu atitiks „visus reikalavimus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius