-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrija siekia griežtinti konstituciją LGBT bendruomenės atžvilgiu

Retoriką prieš LGBT bendruomenę sugriežtinusi Vengrija antradienį ėmėsi veiksmų griežtinti ir lyties apibrėžimus savo konstitucijoje.
Viktoras Orbanas
Viktoras Orbanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Konstitucijos pataisos projekte, kurį parlamentui nusiuntė teisingumo ministrė Judit Varga, siūloma nustatyti, kad „motina yra moteris, o tėvas yra vyras“, ir apibrėžti lytį iškart po gimimo.

„Vengrija gina vaikų teisę į savo tapatybę pagal jų lytį, – sakoma projekte. – [Ji] užtikrina ugdymą pagal vertybes, grindžiamas Vengrijos konstitucine tapatybe ir krikščioniškąja kultūra.“

Vengrijos konstitucija buvo perrašyta netrukus po to, kai 2010 metais į valdžią atėjo premjeras Viktoras Orbanas.

Esamoje konstitucijoje jau įrašyta, kad santuoka yra „vyro ir moters“ institucija, taip pat „šeimos ir nacionalinio išlikimo pamatas“.

Naujausia pataisa – jau devinta nuo 2012 metų – pasiūlyta šiemet sustiprėjus prieš LGBT nukreiptomis nuotaikoms, tvyrančioms visą V. Orbano dešiniojo sparno vyriausybės valdymo dešimtmetį.

Rugsėjo mėnesį vienas kraštutinių dešiniųjų politikas viešai suplėšė pasakų vaikams knygą, kurioje yra homoseksualių veikėjų.

„Palikite mūsų vaikus ramybėje“, – viename interviu radijui sakė V.Orbanas ir pavadino šią knygą „provokuojamu veiksmu“.

Gegužės mėnesį įsigaliojo draudimas teisiškai pakeisti savo lytį, ir translyčiams asmenims tapo neįmanoma oficialiuose dokumentuose įrašyti savo lytį ir vardą pagal savo lyties tapatybę.

Teisių gynimo grupės sako, kad dėl to translyčiai žmonės gali patirti diskriminaciją įsidarbindami, ieškodami būsto ir siekdami paslaugų bei oficialių procedūrų.

V.Orbano antiimigracinė ir konservatyvi socialinė politika taip pat apima 2018 metų įsaką, kuriuo iš esmės draudžiama universitetams organizuoti lyčių studijų kursus.

Kai kurie V.Orbano kritikai kaltina jį puolant LGBT bendruomenę taip pat, kaip jis puolė migraciją, migrantus ir tokias mažumas kaip romai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius