Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 30 /15:50

Vengrijos premjeras ragina grąžinti mirties bausmę ir kurti darbo stovyklas migrantams

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas dar kartą atkreipė Europos Sąjungos dėmesį, pareikšdamas, jog jo šalis ketina grąžinti mirties bausmę bei skatindamas kurti darbo stovyklas į Europą plūstantiems migrantams, skelbia „The Guardian“.
Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas
Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vladimirą Putiną savo politikos autortitetu laikantis V.Orbanas taip pareiškė po žiauraus moters nužudymo pietų Vengrijoje. ES mirties bausmė yra uždrausta.

„Mirties bausmės klausimas turėtų būti grąžintas į darbotvarkę Vengrijoje. Vengrijos niekas nesustabdys jos piliečių interesų gynyboje“, – rėžė V.Orbanas.

Be to, jo vadovaujama partija „Fidesz“ pradėjo apklausą, kuria siekia išsiaiškinti Vengrijos piliečių požiūrį į migrantus. Apklausoje teiraujamasi, ar migrantai atima darbus iš vengrų, klausiama, ar vengrai norėtų, kad nelegalūs migrantai būtų suvaryti į darbo stovyklas.

Papildyta 15.51 val. Junckeris reikalauja Vengrijos premjero paneigti kalbas apie galimą mirties bausmės sugrąžinimą

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris ketvirtadienį griežtai pareikalavo, kad Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas paneigtų savo išsakytą prielaidą, kad šalyje vėl gali būti pradėta vykdyti mirties bausmė.

Paprašytas pakomentuoti anksčiau šią savaitę V.Orbano išsakytą mintį, kad mirties bausmės sugrąžinimas turėtų būti įtrauktas į Vengrijos politinę darbotvarkę, J.-C.Junckeris pažymėjo, kad Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartija „draudžia mirties bausmę“.

„Ponas Orbanas turi nedelsdamas paaiškinti, kad tai nėra jo intencija. Jei tai būtų jo intencija, būtų kova“, – pabrėžė jis žurnalistams.

V.Orbanas antradienį paragino pradėti diskutuoti apie galimybę sugrąžinti šalyje mirties bausmę, nes, pasak jo, dabartinės bausmės yra per švelnios.

Vengrija mirties bausmę panaikino 1990 metais ir pagal ES, kurios nare šalis tapo 2004-aisiais, protokolus negali jos sugrąžinti.

Šis premjero siūlymas iš karto sulaukė griežtos reakcijos po virtinės jo kivirčų su ES dėl savo griežtos pozicijos žmogaus teisių ir pilietinės visuomenės normų, kurios yra svarbiausios Bendrijos vertybės, atžvilgiu.

Vienas ES šaltinis antradienį sakė, kad jei V.Orbano iniciatyva Vengrijoje būtų sugrąžinta mirties bausmė, Bendrija galėtų „suspenduoti kai kurias Vengrijos teises, pavyzdžiui, teisę balsuoti Europos Vadovų Taryboje“.

„Visi dabar (dėl to) susitelkę prieš Orbaną, todėl tai nenutiks“, – sakė šaltinis, pageidavęs likti neįvardytas.

V.Orbanas paragino pradėti diskusijas apie galimybę sugrąžinti mirties bausmę po praėjusią savaitę atgarsio sulaukusio jo pasisakymo, esą Bendrijos pozicija dėl imigracijos yra „kvaila“. Tai jis pareiškė po Viduržemio jūroje įvykusios migrantų laivo katastrofos, pareikalavusios šimtų gyvybių.

Dešiniųjų pažiūrų V.Orbano, kuris prie vyriausybės vairo stovi jau penkerius metus, populiarumas pastaruoju metu mažėja, stiprėjant ultradešiniosios partijos „Jobbik“, kuri pasisako už mirties bausmės sugrąžinimą ir yra griežtai nusistačiusi prieš imigrantus, pozicijoms.

Vengrija mirties bausmę panaikino 1990 metais ir pagal ES, kurios nare šalis tapo 2004-aisiais, protokolus negali jos sugrąžinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius