Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslo teisės advokatas Andrius Smaliukas: baudų išsigandusio „Gazprom“ siūlomos slaptos taikos derybos – jaukas EK

Verslo teisės advokatas Andrius Smaliukas sako, kad „Gazprom“ gudrauja, siūlydamas slaptas taikos derybas su Europos Komisija dėl vykdomo antimonopolinio tyrimo prieš Rusijos dujų milžinę. Ši EK pateikė pasiūlymus, kurie esą leistų nutraukti jo veiklos tyrimą ir taip dujų koncernas išvengtų galimos milijardinės baudos.
„Gazprom“
„Gazprom“ / „Scanpix“ nuotr.

„Gazpromo siekis yra akivaizdus. Suprasdami, kaip sako liaudis, kad „kepurė dega“, jie dabar desperatiškai bando laimėti laiko. Jie bando išvengti, kad pasirodytų šitas dokumentas - Prieštaravimų pareiškimas“, - laidoje „Akiratyje – energetika“ trečiadienį sakė A.Smaliukas.

Pasak jo, Prieštaravimų pareiškimas yra labai svarbus dokumentas, kuris preliminariai konstatuotų, kad „Gazprom“ yra pažeidęs konkurencijos teisę. Šio dokumento paskelbimas, pasak advokato,  turėtų didelę įtaką siekiui prisiteisti kompensaciją iš „Gazprom“.

„Tai būtų labai svarbus įrodymas Stokholmo arbitraže, kur Lietuva iš „Gazprom“ reikalauja kainų permokos, 5 mlrd. litų. Taip pat tai reikštų, kad labai tikėtina, jog EK kitais metais pripažins galutiniu sprendimu, kad „Gazprom“ yra pažeidęs konkurencijos teisę, pritaikys sankciją, kuri gali siekti iki 10 proc. „Gazprom“ apyvartos, kas galutinai tokioms šalims kaip mes padės europinėmis priemonėmis pabaigti „Gazprom“ diskriminuojančios kainodaros istoriją ir gauti gamtines dujas teisinga kaina“, - tęsė A.Smaliukas.

„Gazprom“, sužinojęs, kad EK žada skelbti minėtą dokumentą, pateikė labai skubų pasiūlymą konfidencialioms, slaptoms taikos deryboms su EK. Po dujų koncerno pasiūlymo Lietuvos Vyriausybė kreipėsi į EK, kad ši kuo greičiau užbaigtų tyrimą dėl "Gazprom".

„Premjeras sureagavo būtent į tai. Premjero raštas reiškia, kad Lietuva prieštarauja bet kokioms slaptoms deryboms su EK. Lietuva laukia, kada pasirodys Prieštaravimų pareiškimas“, - kalbėjo A. Smaliukas.

Pasak jo, EK pozicijos tvirtumas parodys, kokios yra Lietuvos galimybės „Gazprom“ klausimą baigti efektyviomis derybomis. Priešingu atveju, advokato teigimu, Lietuva daug praloštų.

„Lietuvai būtų be galo nenaudinga, jei per klaidą EK užkibtų ant „Gazprom“ kabliuko ir baigtų konkurencijos bylą slaptomis taikos derybomis. (...) Lietuva tiesiog nori, kad būtų vykdoma įprasta procedūra ir EK paskelbtų tai, ką yra pažadėjęs ponas Almunia (eurokomisaras Joaquinas Almunia – red.), Pareiškimų prieštaravimą, o tada derybos tikrai gali tęstis. Tik skirtumas būtų tas, kad derybose atsirastų naujas dokumentas, kuriame EK sako, kad „Gazprom“ yra padaręs daugybinius konkurencijos teisės pažeidimus ir daugelis iš tų pažeidimų yra susiję su Lietuva“, - reziumavo A.Smaliukas

Visą laidos „Akiratyje – energetika“ įrašą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius