-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 25 /08:02

Vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas: Ukrainos rinkimų sistema nesunaikinta

Ukrainos Centrinės rinkimų komisijos darbuotojai nesugeba sutvarkyti programišių sugadintos informacinės analitinės sistemos „Rinkimai“. Balsus teks skaičiuoti rankomis. Tokį pareiškimą savo puslapyje internete šeštadienį vėlai vakare paskelbė vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas. Tačiau sekmadienio rytą ministras šį pareiškimą paneigė ir paskelbė, kad jį jo interneto svetainėje patalpino nežinomi įsilaužėliai.
Rinkimų komisija Ukrainoje
Rinkimų komisija Ukrainoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

A.Avakovas: tai – klastotė

„Vakar vakare piktadariai įsilaužė į mano elektroninį paštą ir mano interneto svetainėje avakov.com patalpino keletą sufalsifikuotų pareiškimų apie rinkimus mano vardu. Tokių pareiškų aš nedariau – tai klastotės, kuriomis siekiam sukelti chaosą ir trukdyti normaliam rinkimų procesui“, – sekmadienį pareiškė A.Avakovas.

Jis pabrėžė, kad Centrinės rinkimų komisijos darbas nesutrikdytas, šiandien vykstantys Prezidento rinkimai įvyks, kad ir kaip kai kas to nenorėtų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas

Sistemos atkurti neįmanoma

„Gegužės 22 d. nežinomi piktadariai sunaikino Centrinės rinkimų komisijos bei teritorinių komisijos padalinių informacinę-analitinę sistemą „Rinkimai“.

Kai kurių Centrinės rinkimų komisijos atsakingų žmonių nusikalstamas aplaidumas lėmė, kad Vidaus reikalų ministerijai ir Ukrainos saugumo tarnybai apie tai buvo pranešta pavėluotai. Centrinės rinkimų komisijos programuotojams iki šiol nepavyko sutvarkyti sistemos“, – rašoma pareiškime.

Ministras pabrėžė, kad sutvarkyti sistemos iki rinkimų neįmanoma.

Visko atstatyti iki rinkimų neįmanoma.
Tačiau katastrofos nėra. Suskaičiuosim balsus rankomis. Patikimesni rezultatai bus.

„Dabar padėtis tokia. Kažkas realiai nulaužė sistemą ir ištrynė visą informaciją, sugadino sistemą taip, kad negalima susisiekti su teritorinėmis rinkimų komisijomis. Visko atstatyti iki rinkimų neįmanoma.

Tačiau katastrofos nėra. Suskaičiuosim balsus rankomis. Patikimesni rezultatai bus“, – pareiškė A.Avakovas.

Ukrainos prezidento rinkimai vyksta gegužės 25 d., sekmadienį.

Gyrėsi likvidavę priešišką virusą

Tuo tarpu dar penktadienį Ukrainos saugumo tarnyba pranešė užkirtusi kelią diversijai, kuri būtų sukėlusi chaosą per sekmadienį vyksiančius Ukrainos prezidento rinkimus.

Ukrainos centrinės rinkimų komisijos serveryje buvo aptiktas ir likviduotas virusas, kuris turėjo sunaikinti Prezidento rinkimų balsavimo rezultatus. Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Valentinas Nalyvaičenka tuomet tikino, kad virusas sunaikintas,o sistema apsaugota ir veikia.

Centrinė rinkimų komisija pripažino, kad rinkimams skirta sistema „Rinkimai“ gegužės 22 d. buvo sutrikusi, tačiau gedimai esą jau pašalinti, ir sistema veikia.

Penktadienį su Rusija siejama programišių grupė „KiberBerkut“ pareiškė, kad jai pavyko sugadinti rinkimų sistemą ir sunaikinti visą joje sukauptą informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius