Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vidurio Europa ir Vokietija reikalauja, kad Baltarusijoje būtų paleisti politiniai kaliniai

Vokietija ir penkios vidurio Europos šalys antradienį paragino Baltarusijos valdžią paleisti į laisvę visus politinius kalinius ir nutraukti politines represijas.
Vienas iš opozicijos aktyvistų Minsko tardymo izoliatoriuje
Vienas iš opozicijos aktyvistų Minsko tardymo izoliatoriuje. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel prisidėjo prie Austrijos ir keturių Višegrado šalių (Čekijos, Vengrijos, Lenkijos ir Slovakijos) vadovų pareiškimo, pasmerkusio prezidento Aliaksandro Lukašenkos vyriausybę dėl žmogaus teisių pažeidinėjimo.

„Mes siunčiame savo ryžtingą raginimą Baltarusijos valdžiai, kad būtų nedelsiant paleisti visi politiniai kaliniai, kurie būtų taip pat ir reabilituoti“, – sakė Slovakijos ministrė pirmininkė Iveta Radičova, cituodama deklaracijos tekstą, priimtą Bratislavoje vykusiame Višegrado viršūnių susitikime, kuriame dalyvavo ir A.Merkel bei Austrijos kancleris Werneris Faymannas.

„Mes reikalaujame nutraukti politines represijas ir opozicijos, nepriklausomos žiniasklaidos ir pilietinės visuomenės persekiojimą“, – sakė I.Radičova per spaudos konferenciją po susitikimo, surengto Višegrado grupės dvidešimtmečiui paminėti.

Šiame valstybių vadovų susitikime dalyvavo ir Ukrainos ministras pirmininkas Mykola Azarovas, bet jis deklaracijos nepasirašė.

Europos Sąjunga praėjusį mėnesį paskelbė sankcijas – uždraudė išduoti vizas, leidžiančias važiuoti į Europos Sąjungos šalis Baltarusijos prezidentui A.Lukašenkai ir grupei valdininkų, prisidėjusių prie šiurkštaus protesto dalyvių persekiojimo po ginčytinų rinkimų, vykusių gruodį, kai A.Lukašenka buvo ketvirtą kartą perrinktas prezidentu.

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas pasakė, kad europiečiai nepamirš Baltarusijos disidentų, nepaliks jų likimo valiai.

„Aš esu patyręs daug išgyvenimų su tais, kurie dabar yra įkalinti; daugelis jų yra mano draugai“, – nurodė D.Tuskas per spaudos konferenciją.

„Labai svarbu jiems ir visiems Baltarusijos piliečiams, kad mes jų neužmirštame“, – pridūrė jis.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius