-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 19 /16:20

Viduržemio jūroje apvirto laivas su migrantais iš Libijos, nuskendo apie 700 žmonių

Naktį į sekmadienį Viduržemio jūroje, netoli Italijos Lampedūzos salos apvirto migrantus plukdęs laivas. Kaip praneša „The Times of Malta“, nuskęsti galėjo net apie 700 juo plaukusių žmonių.
Laivas. Asociatyvinė nuotr.
Laivas. Asociatyvinė nuotr. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nelaimė įvyko apie 60 jūrmylių (111 km) nuo Libijos krantų. Kol kas gelbėtojai iš vandens ištraukė vos 28 laiminguosius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Italijos gelbėtojų laivas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Italijos gelbėtojų laivas

Plaukė iš Libijos

Manoma, kad laivas apvirto po to, kai visi jame buvę žmonės susibūrė vienoje jo pusėje, išsigandę labai priartėjusio prekybinio laivo.

Laivu plaukė pabėgėliai iš Libijos. Gavus signalą apie nelaimę į įvykio vietą išskubėjo gelbėtojai, pradėta gelbėjimo operacija.

„Šiuo metu baiminamės, kad tai labai didelė tragedija“, – Italijos žiniasklaidai pasakė Jungtinių Tautų organizacijos komisaro pabėgėlių klausimais atstovė Carlotta Sami.

Šiuo metu vyksta didžiulė gelbėjimo operacija, praneša BBC. Italijos pakrantės apsaugos tarnybos atstovas spaudai teigė, kad yra labai mažai vilčių, jog pavyks išgelbėti daug laivu plaukusių žmonių, didžioji dalis plaukusiųjų nuskendo. 

Tai veikiausiai bus didžiausia tragedija, įvykusi Viduržemio jūroje, – sakė J.Muscatas.

Operacijoje dalyvauja 20 laivų ir trys sraigtasparniai. Maltos ministras pirmininkas Josephas Muscatas teigė, praneša BNS, kad gelbėtojai tarp vandenyje plūduriuojančių žuvusiųjų mėgina rasti gyvų žmonių. „Tai veikiausiai bus didžiausia tragedija, įvykusi Viduržemio jūroje“, – per vieną politinį susirinkimą sakė J.Muscatas.

Žuvo 700 žmonių

Kaip teigiama, jeigu pasitvirtins, kad žuvo apie 700 žmonių, tai bus viena didžiausių nelaimių Viduržemio jūroje, kur nelegalių migrantų laivai skęsta gana dažnai.

Maltos karinių pajėgų, taip pat dalyvaujančių gelbėjimo operacijoje, atstovai praneša, kad iš vandens ištraukta daugybė kūnų, tarp jų – ir vaikų.

„Scanpix“/AP nuotr./Gelbėjimo darbai Viduržemio jūroje tęsiasi.
„Scanpix“/AP nuotr./Gelbėjimo darbai Viduržemio jūroje tęsiasi.

Vos prieš kelias dienas įvyko analogiška nelaimė, tuomet iš Libijos į Italiją nelegalius migrantus gabenęs laivas taip pat patyrė katastrofą. Juo plaukė apie 550 žmonių, išgelbėti pavyko vos 150. Nuo šių metų sausio jau žuvo 800 žmonių.

EK prisipažįsta nepajėgianti susitvarkyti

Žinome, kad situacija yra labai rimta. Ruošiamės tam, kad bus dar blogiau per artimiausias savaites ir mėnesius dėl gerėjančių oro sąlygų, nesibaigiančių ir aštrėjančių konfliktų ES kaimynėse, – kalbėjo EK atstovė Natasha Bertaud.

Prieš kelias dienas Europos Komisija pripažino, kad neturi pakankamai lėšų ir paramos iš Europos Sąjungos šalių sprendžiant problemas dėl naujos nelegalių migrantų bangos. Jie į Europą vyksta daugiausia iš Sirijos ir Libijos, pasiekia Pietų Europos krantus.

„Žinome, kad situacija yra labai rimta. Ruošiamės tam, kad bus dar blogiau per artimiausias savaites ir mėnesius dėl gerėjančių oro sąlygų, nesibaigiančių ir aštrėjančių konfliktų ES kaimynėse“, – spaudos konferencijos metu Briuselyje kalbėjo EK atstovė migracijos ir vidaus klausimais Natasha Bertaud.

Pernai ES apribojo savo gelbėjimo operacijas Viduržemio jūroje, nes pasirodė argumentų esą tai skatina jaunus imigrantus vykti į Europą. Tačiau pastaruoju metu įvykusios šimtus gybyvių pasiglemžusios nelaimės rodo, kad sprendimas nebuvo teisingas.

Kasmet žūsta tūkstančiai

„EK negali visko padaryti pati. Neturime stebuklingos lazdelės ar sprendimo, kaip padaryti, kad problemos neliktų per vieną akimirką“, – kalbėjo N.Bertaud.

2014 m. Viduržemio jūroje žuvo apie 3,4 tūkst. nelegalių migrantų, bandžiusių pasiekti Europą. Iš viso pernai šiuo jūros keliu į Europą pateko apie 280 tūkst. migrantų, daugiausia iš Sirijos, Somalio ir Eritrėjos. Tai – tris kartus daugiau nei 2011 m.

Nuo 2000 m. Viduržemio jūroje žuvo daugiau nei 22 tūkst. pabėgėlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius