Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 10 /21:38

Vienas įtakingiausių žiniasklaidos kanalų CNN traukiasi iš Rusijos

JAV naujienų TV kanalas CNN (Cable News Network) praneša, kad nuo 2014 m. gruodžio 31 d. traukiasi iš Rusijos kabelinių TV tinklų. Laišką su šia žinia „Turner Broadcasting System Europe Limited“ išplatino savo verslo partneriams, teikiantiems kabelinės TV paslaugas Rusijoje.
CNN legendos: 2010 m. pasitraukęs Larry Kingas ir Piersas Morganas
CNN legendos: 2010 m. pasitraukęs Larry Kingas ir Piersas Morganas / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Rusija CNN

Pasitraukimo iš Rusijos priežastys laiške neminimos. Rusijos CNN skyrius šios informacijos nekomentuoja.

CNN 1980 m. įkūrė Tedas Turneris. Šis kanalas tapo pirmuoju, transliuojančiu žinias apskritą parą. Rusijoje CNN atstovybė atidaryta 1983 m. 90-ųjų pradžioje keletą metų CNN programa buvo retransliuojama „24 kanalo“, kuris priklausė palydoviniam operatoriui „Kosmos TV“. Pastaraisiais metais CNN buvo retransliuojamas per kabelinę TV.

Pančiai žiniasklaidai

2009 m. organizacija „Roskomnadzor“ pradėjo griežtai reikalauti, kad užsienio kanalai, transliuojami per kabelines TV ir palydovus, gautų vietines licencijas.

CNN jau seniai pateikė paraišką „Roskomnadzorui“, tačiau iki šiol licencijos negavo, pranešė portalui „Vedomosti“ patikimas šaltinis.

Esmė ta, kad, norint gauti leidimus transliacijai, reikia įgyvendinti daugybę reikalavimų. Pavyzdžiui, tokia kompanija privalo įsteigti bendrą įmonę (juridinį vienetą) su Rusijos partneriu.

Maksimali užsienio kapitalo dalis žiniasklaidos priemonėse sumažinta iki 20 proc.

Tiesa, kiti šaltiniai Rusijoje teigia, kad CNN eteryje buvo sunku parduoti reklamą, tad kanalas traukiasi dėl ekonominių priežasčių.

Kapitalo apribojimai

Dar viena svarbi detalė: 2010 m. žiniasklaidos darbą reguliuojančiuose Rusijos įstatymuose atsirado reikalavimas, kad užsieniečiai gali turėti ne daugiau nei 50 proc. radijo ir TV kompanijų akcijų. Tai – viena iš priežasčių, kodėl 2012 m. transliacijas nutraukė radijas „Svoboda“. O 2008 m. „Amerikos balsas“ pradėjo transliuoti tik internetu. Tą patį 2009 m. padarė „Tarptautinis Prancūzijos radijas“, o 2011 m. – „Rusijos BBC tarnyba“ ir „Deutche Welle“ (Vokietijos banga).

Be to, 2014 m. rugsėjį Valstybės Dūma dar labiau sugriežtino Visuomenės informavimo įstatymo reikalavimus: maksimali užsienio kapitalo dalis žiniasklaidos priemonėse sumažinta iki 20 proc.

Rusija įkūrė naują ruporą „Sputnik“

Tuo tarpu Rusija kuria naują radijo ir interneto naujienų tarnybą užsieniui „Sputnik“.

Pirmadienį pristatyta nauja valstybės finansuojama užsienio naujienų tarnyba, kuri turės mesti iššūkį „agresyviai propagandai“ iš Vakarų ir suteikti „alternatyvų paaiškinimą“ pasaulio įvykiams.

Naujoji naujienų tarnyba „Sputnik“ yra sukurta valstybei priklausančios naujienų agentūros „RIA Novosti“ ir radijo „Golos Rosiji“ pagrindu. Garsaus programų vedėjo Dmitrijaus Kiseliovo vadovaujama tarnyba transliuos naujienas užsienio kalbomis per radiją bei internetu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius