Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienas Izraelio pajėgų vadovų palygino žydų valstybę su nacistine Vokietija

Izraelio ginkluotųjų pajėgų vadovo pavaduotojas, generolas majoras Yairas Golanas norėjo priminti šaliai apie tolerancijos galią, bet dabar atsidūrė tikroje pirtyje. Mat kariškis situaciją šiandieniniame Izraelyje palygino su atmosfera nacistinėje Vokietijoje prieš Antrąjį pasaulinį karą. Negana to, tokias mintis jis išsakė Holokausto atminimo dienos išvakarėse, rašo „The Guardian“.
Yairas Golanas
Yairas Golanas / „Twitter“ nuotr.
Temos: 2 Palestina Izraelis

Dabar Y.Golanas jau atsiprašinėja. Tačiau Izraelis jo pasisakymo trečiadienio vakarą, kai šalis jau ruošėsi kitą dieną pagerbti Holokausto aukas, taip greitai nepamirš.

„Holokaustas turi pastūmėti mus galvoti apie mūsų viešą gyvenimą. Nes prisimenant Holokaustą mane labiausiai gąsdina pykinančios tendencijos tuometėje Europoje, ypač Vokietijoje. Tokių tendencių matome ir šiandien, 2016 metais, tarp mūsų.

Juk taip lengva ir paprasta nekęsti svetimšalio, taip lengva ir paprasta kurstyti baimę bei bauginti kitus, taip lengva ir paprasta sužvėrėti, pamiršti principus“, – taip trečiadienį kalbėjo Y.Golanas.

Tokie jo žodžiai iškart sukėlė pasipiktinimo bangą tinkle „Twitter“. Bene garsiausias buvo kraštutiniams dešiniesiems atstovaujantis švietimo ministras Naftali Bennettas, pats iš arti klausęsis generolo majoro.

„Prieš akimirką mūsų kariai buvo palyginti su naciais. Y.Golanas suklydo ir turi tučtuojau atitaisyti klaidą“, – „Twitter“ parašė N.Bennettas.

Ir nors Izraelio opozicijos lyderis Isaacas Herzogas pagyrė „drąsų vadą“ už parodytą „pagarbą moralei ir atsakomybei“, Y.Golanas ketvirtadienio rytą jau bandė teisintis.

„Tas palyginimas buvo absurdiškas ir nepagrįstas. Aš tikrai nesiekiau nubrėžti kokių nors paralelių ar kritikuoti šalies lyderių. Mūsų pajėgos yra moralios, ginančios žmonių orumą ir gerbiančios“, – tikino Y.Golanas, pridūręs, kad Holokausto atminimo diena turėtų būti proga apmąstymams.

Kritikai jam vis tiek prikiša žodžius apie nemalonų incidentą Hebrono mieste, kai Izraelio karys nušovė sužeistą palestinietį užpuoliką, nors pastarasis akivaizdžiai jau nebekėlė jokios grėsmės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Eloras Azaria
AFP/„Scanpix“ nuotr./Eloras Azaria

Y.Golanui, regis, nepatinka Izraelio politikų seržantui Elorui Azariai reiškiama parama, nors šis karys, prieš nušaudamas palestinietį, garsiai pasakė: „Jis nusipelnė mirti“.

Tai rodytų, kad apie savigyną kalbėti negalima, todėl Izraelio pajėgų vadovybė siekia nubausti ir įkalinti žudiką. Byla šalyje sulaukė didelio atgarsio, o dešinieji politikai apkaltino kariškius „nusisukus nuo saviškio“.

„Izraelio pajėgos turėtų didžiuotis, kad per per visą savo istoriją visada sugeba ištirti visus incidentus. Jos turėtų didžiuotis, kad visada drąsiai įvertina problematišką elgesį, o atsakomybę prisiima ir už blogą bei netinkamą elgesį.

Nebandėme išsisukinėti, nieko neslėpėme, nesiteisinome. Mūsų kelias yra ir bus tiesa bei atsakomybė, net jei tiesą priimti sunku, o atsakomybės našta sunki“, – aiškino Y.Golanas.

Paramą Y.Golanui netrukus išreiškė Izraelio gynybos ministras Moshe Ya'alonas. Jis patikino visiškai pasitikintis generolu majoru.

„Kiekvieno Izraelio ginkluotųjų pajėgų vado pareigos – ne tik vesti karius į kovą, bet ir rodyti kelią jų principams, tapti kompasu jų sąžinei“, – pabrėžė M.Ya'alonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius