Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vienas švenčia, kita veikia

Per pirmąjį rinkimų turą surinkęs daugiausia balsų Regionų partijos lyderis Viktoras Janukovyčius niekaip negali atsidžiaugti savo sėkme ir miega ant laurų. Tuo tarpu į antrąjį turą patekusi Julija Tymošenko iš karto ėmė veikti, siekdama patraukti į savo pusę už kitus kandidatus balsavusius piliečius.
Kandidatas į prezidentus V.Janukovyčius atvyko atiduoti savo balso.
Kandidatas į prezidentus V.Janukovyčius atvyko atiduoti savo balso. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kadangi nė vienas iš kandidatų nesurinko 50 proc. rinkėjų balsų, vasario 7 dieną Ukrainoje įvyks antrasis prezidento rinkimų turas, jame susirungs V.Janukovyčius ir J.Tymošenko. Opozicijoje buvęs V.Janukovyčius vis dar tebesijaučia apsvaigęs nuo pergalės pirmajame rinkimų ture ir su bendraminčiais mėgaujasi sėkme. Tuo tarpu J.Tymošenko jau aktyviai ieško paramos ir galvoja apie antrąjį turą. Net sutriuškintas dabartinis prezidentas Viktoras Juščenka jau mąsto apie tai, ką veiks ateityje.

„V.Juščenkai dabar paprasčiausia – jis pralaimėjo rinkimus ir jau negali paveikti jų rezultatų. Dabar jis tik rūpinasi savo ateitimi, nes turi pasirinkti vieną iš dviejų variantų. Pirmasis – likti politikoje patriarchu, antrasis – imtis greitai kurti stiprią partiją, kuri vaidintų opozicijoje svarbų vaidmenį, ir ateityje dar kartą dalyvauti prezidento rinkimuose“, – aiškino Ukrainos parlamento narys Tarasas Čornovylas.

Ukrainiečių įsitikinimu, šis politikas yra nešališkas. Pradėjęs savo karjerą V.Janukovičiaus komandoje vėliau jis prisijungė prie liaudies demokratijos stovyklos, kuri surengė Oranžinę revoliuciją ir kurios svarbiausi atstovai buvo V.Juščenka bei J.Tymošenko. Šiuo metu T.Čornovylui labiau patinka analitiko ir politikos komentatoriaus vaidmuo nei darbas parlamente. Gerai išmanantis Ukrainos politikos virtuvę jis aiškina, kad šiuo metu V.Janukovyčius visiškai negalvoja apie ateitį, nes niekaip negali atsidžiaugti pergale pirmajame rinkimų ture, kuriame surinko 35,42 proc. balsų, ir yra įsitikinęs, kad garantuotai nugalės antrajame ture.

„Buvau V.Janukovyčiaus komandos narys, todėl gerai žinau, kas dabar vyksta jo stovykloje. V.Janukovyčius tik kalbasi su jį palaikiusiais žmonėmis ir džiūgauja, kad taps Ukrainos prezidentu. Tai didžiausia jo klaida, nes jis turėtų galvoti apie balsus tų rinkėjų, kurie už jį nebalsavo“, – sakė T.Čornovylas.

Tačiau V.Janukovyčius jau yra užsitikrinęs Ukrainos oligarchų paramą, nes dauguma šalies stambiųjų verslininkų mano, kad jis sukels mažiau problemų nei J.Tymošenko. V.Janukovyčius jau įrodė, kad juo galima pasitikėti, todėl jį remia turtingiausias Ukrainos žmogus Rinatas Achmetovas bei kiti milijardieriai. Be to, manoma, kad ekonomikos lobistai niekada neleis V.Janukovyčiui sugadinti santykių su Vakarais. Tuo tarpu J.Tymošenko teigia, kad verslas, politinės grupuotės ir organizuotas nusikalstamumas yra susiję – stambusis verslas trukdo Ukrainai intregruotis į Europą.

Užtat tokios klaidos nedaro V.Janukovyčiaus varžovė J.Tymošenko. „Jau kitą dieną po rinkimų ji ėmė rūpintis, kaip įtraukti į savo elektoratą žmones, kurie balsavo už trečiojoje vietoje atsidūrusį Ukrainos nacionalinio banko prezidentą Serhijų Tihipką. Su savo patarėjais ji tariasi, kaip pervilioti į savo pusę ir ketvirtąją vietą užėmusio buvusio Ukrainos parlamento vadovo Arsenijaus Jeceniuko bei V.Juščenkos rėmėjus. Aš taip pat balsuosiu už ją. Nors pirmajame ture savo balsą atidaviau S.Tihipkai. Remti V.Janukovyčiaus tiesiog negaliu“, – sakė T.Čornovylas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius