Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienas Tailando generolų rūpinosi protestuojančiais opozicijos šalininkais ir buvo sužeistas

Tailando liaudies didvyriu pramintas generolas majoras Khattiya Sawasdipol savo misija laikė apsaugoti vadinamųjų raudonmarškinių apsiaustyje esantį Bankoko komercinį rajoną.
Neramumas Tailande
Neramumas Tailande / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Tailandas

„Aš visada kontroliuoju saugumą. Mes norime atlikti patikrinimus, kad įsitikintumėme, jog aplink mus nėra ginklų ir niekas nesiruošia mūsų pulti, sakė 58–erių metų maskuojamąją uniformą vilkintis generolas, tautiečių vadinamas Seh Daeng.

Ugningasis generolas, kurį ministras pirmininkas Abhisitas Vejjajiva kaltina trukdžius užbaigti jau du mėnesius nesiliaujančias demonstracijas gatvėse, buvo šūvio sunkiai sužeistas į galvą ketvirtadienį, kai saugumo pajėgos įžengė į protestuotojų apsiaustą rajoną.

Netrukus policija pranešė, kad iš ten į ligonines atvežta kažkiek žmonių. Gatvėje, kur šaudyta, pralietas kraujas, nors dar neaišku, iš kur šaudyta.

Vos prieš kelias valandas iki sužeidimo su naujienų agentūros AFP korespondentu kalbėjęs Seh Daengas neslėpė, kad ragina “raudonmarškinius„ priešintis bet kokiam susitaikymo sandoriui.

„Man labai svarbu čia būti.Visi yra čia, nes Seh Daengas yra čia“, – sakė jis duodamas interviu „McDonald's“ restorane, įsikūrusiame tūkstančių protestuotojų užimtame komerciniame rajone.

Seh Daengą, arba „Raudoną Vadą“, nuolatos supa minios gerbėjų, prašančių jo autografų ar nuotraukų. Miesto centre esančio parduotuvių rajono vitrinose eksponuojamos populiariausios generolo knygos.

Nepaisant didžiausio politinio smurto protrūkio Tailande per beveik 20 metų, per kurį jau žuvo 29 žmonės ir dar beveik tūkstantis liko sužeistų, raudonųjų gretos vis plečiasi – vis daugiau žmonių jungiasi prie protestuotojų.

„Raudonmarškinius“ palaiko daugiausiai kaimų gyventojai, pasisakantys už buvusį premjerą Thaksiną Shinawatrą, taip pat už demokratiją pasisakantys aktyvistai, smerkiantys 2006 metų karinį perversmą, per kurį buvo nuverstas ankstesnis vyriausybės vadovas.

Jie mano, kad Abhisito Vejjajivos vyriausybė yra neteisėta, nes atėjo į valdžią spaudžiant kariškiams per balsavimą parlamente. Pastarasis įvyko 2008 metais, kai teismas priėmė prieštaringai vertinamus sprendimus nušalinti dvi ankstesnes Thaksino Shinawatros šalininkų vyriausybes.

Thaksinui Shinawatrai ištikimas Seh Daengas sausio mėnesį buvo nušalintas nuo karinės tarnybos Tailando pajėgose po to, kai buvo pripažintas kaltu dėl karinių nusikaltimų.

Savo nušalinimą jis sieja su 2008 metų įvykiais, kai jis viešai kritikavo kariuomenės vadą ir jam buvo nurodyta vesti aerobikos užsiėmimus vietos turgavietėje.

„Visi iš manęs juokėsi. Niekas neskiria tokiam kariui kaip aš tokių kvailų užduočių“, – sakė Seh Daengas.

Ar žinote filmą „Drąsioji širdis“? Aš visai kaip Melas Gibsonas, – vienas kovotojas„Ar žinote filmą „Drąsioji širdis“? Aš visai kaip Melas Gibsonas“, – sakė kovotojas, tapatinantis save su kiltą nešiojančiu filmo herojumi, išdavusiu škotų aristokratiją.

Nors Seh Daengas seniai garsėja keistais pareiškimais, tačiau jo dalyvavimą „raudonmarškinių“ protestuose daugelis laiko ženklu, jog politinė krizė Tailande dar tik gilės.

Valdžia įtaria Seh Daengą prisidėjus prie dešimčių neišaiškintų granatų sprogdinimų Bankoke organizavimo. Spėjama, kad jis galėjo apmokyti paslaptingus juodai apsirengusius šaulius, kurie šaudė į karius balandžio 10 dieną vykusių gatvės riaušių metu.

Dažnai apie save trečiuoju asmeniu kalbantis generolas neigia kaip nors prisidėjęs prie smurto išpuolių ir tvirtina, kad daugiausia dėmesio skiria barikadų, pastatytų iš kuru permirkusių padangų, bambukų ir spygliuotos vielos, tikrinimui.

Praėjusią savaitę ministrui pirmininkui sutikus paleisti parlamentą ir lapkričio mėnesį rengti pirmalaikius rinkimus jau atrodė, kad protestuotojų stovyklą teks likviduoti.

Iš pradžių „raudonmarškiniai“ sutiko dalyvauti susitaikymo procese, tačiau šalims nepasiekus protestuotojams palankaus susitarimo, padėtis liko nepakitusi.

„Visi pavargę ir nori visa tai užbaigti. Vienintelis, kuris vis dar nepalūžta, yra generolas Khattiya“, – sakė vienas Vakarų diplomatas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

Pagrindiniai „raudonmarškinių“ lyderiai stengiasi viešai atsiriboti nuo Seh Daengo, kuris ragina „antrąją kartą“ perimti vadovavimą judėjimui.

„Patys „raudonmarškinių“ lyderiai išduoda tą planą. Jie slapta derasi su vyriausybe – jie tai daro sau. Jie tai daro ne dėl protestuojančių žmonių“, – sakė jis.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius