Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vietnamas prezidentu išsirinko buvusį policijos generolą

Komunistinio Vietnamo įstatymų leidėjai šeštadienį paskyrė prezidentu vieną aukštas pareigas užėmusi policijos generolą, suteikdama prieštaringai vertinamos vidaus saugumo tarnybos vadovui vieną svarbiausių politinių postų.
Trand Dai Quangas
Trand Dai Quangas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Vietnamas

Tran Dai Quangas surinko 91,5 proc. balsų per anksti šeštadienį įvykusius prezidento rinkimus parlamente, dažniausiai vien automatiškai tvirtinančiame vyriausybės sprendimus, kai buvo pasiūlytas į tą daugiausiai reprezentacinį postą per sausį vykusį Komunistų partijos penkmečio suvažiavimą.

Vietname šiuo metu vyksta aukščiausio rango valstybės pareigūnų rotacija; komunistų lyderis Nguyen Phu Trongas sausį buvo perrinktas partijos generaliniu sekretoriumi. Taip buvo pažymėta partijos „senosios gvardijos“ pergalė.

Vienas pirmųjų prezidento Tran Dai Quango uždavinių bus organizuoti susitikimą su atvyksiančiu JAV prezidentu Baracku Obama, Hanojui siekiant glaudesnių ryšių su buvusiais karo laikų priešininkais tuo metu, kai Pekinas vis ryžtingiau reiškia savo teises į ginčijamas teritorijas Pietų Kinijos jūroje.

„Nuoširdžiai dėkoju Nacionalinei Asamblėjai, kad mane išrinko“, – Tran Dai Quangas sakė per prisaikdinimo ceremoniją, nurodė vienas parlamento žiniasklaidos pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

Autoritarinis Vietnamas yra valdomas Komunistų partijos; oficialiai aukščiausiąją šalies vadovybę sudaro partijos generalinio sekretoriaus, prezidento ir ministro pirmininko triumviratas, bet svarbiausius sprendimus priima partijos Politinis biuras, turintis 19 narių.

Tuo tarpu reformų šalininkas premjeras Nguyen Tan Dungas pralaimėjo vidinius partijos rinkimus ir turės atsistatydinti ateinančią savaitę, kai Nacionalinė Asamblėja išrinks jo pamainą.

Tikėtina, kad nauju vyriausybės vadovu taps Nguyen Xuan Phucas , dabartinis premjero pavaduotojas, nurodė valstybinė žiniasklaida.

Anksčiau valstybės lyderiai būdavo paskiriami per partijos suvažiavimą, bet turėdavo praeiti iki pusmečio, kol juos patvirtindavo Nacionalinė Asamblėja.

Analitikai sako, kad šiemet toks procesas buvo spartesnis – iš dalies dėl to, kad keli aukšto rango lyderiai palieka politiką, taip pat ruošiamasi gegužę įvyksiančiam B.Obamos vizitui.

59 metų Tran Dai Quangas, kuris buvo karjeros policininkas, anksčiau užėmė aukštus postus Viešojo saugumo ministerijoje.

Jis tapo pirmuoju policijos generolu, užėmusiu Vietnamo prezidento postą, sakė 84 metų kovos su korupcija aktyvistė Le Hien Duc.

„Jis 40 metų dirbo aukščiausiuoju saugumo vadovu policijoje“, – pridūrė ji.

Vietnamo viešojo saugumo ministerija yra dideles galias turinti institucija, be kita ko, įgaliota rinkti žvalgybos informaciją ir saugoti partiją nuo numanomų grėsmių – tiek šalies viduje, tiek užsienyje.

Ją dažnai kritikuoja žmogaus teisių organizacijos ir Vakarų šalių vyriausybės, raginančios Vietnamą pagerinti žmogaus teisių padėtį ir nutraukti režimo kritikų persekiojimą.

„Dar per anksti ką nors sakyti apie Quangą, kuriam vis dar stinga patirties užsienio politikoje ir ekonomikoje, – sakė 65 metų armijos pulkininkas Tran Thanh Trungas. – Didelių pokyčių nesitikiu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius