-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viktoras Janukovyčius prašo Kremlių neskelbti ultimatumų

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius interviu laikraščiui „Kommersant“ paprašė Kremlių apsieiti be etikečių ir ultimatumų gretimai valstybei, ketinančiai siekti dujų kainos sumažinimo tarptautiniame arbitraže.
Vladimiras Putinas (kairėje) ir Dmitrijus Medvedevas
Vladimiras Putinas (kairėje) ir Dmitrijus Medvedevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nukentėjusi nuo ekonomikos krizės Ukraina vadina importinių dujų kainą nepakeliama ir viena didžiausių Europoje, bet žada mokėti, net jeigu paduos Rusiją į teismą.

„Ukraina kenčia, mes mokame pinigus Rusijai. Ir mes nesakome, kad mes, kreipdamiesi į teismą, nebemokėsime“, – sakė V.Janukovyčius parengtame išspausdinti antradienį interviu laikraščiui „Kommersant Ukraina“, priklausančiam Rusijos leidyklai.

„Medžiagą padavimui į teismą mes faktiškai įforminome. Mes visiškai tikri, kad tarptautinės sutartys pažeistos“, – pažymi jis.

„Dujų karai“ tapo neatimamu rudens ir žiemos sezono požymiu, kai prie Ukrainos vairo stovėjo Kremliaus ideologiniai priešininkai. Bet toks pat ginčas įstūmė valdantįjį Rusijoje tandemą į aklavietę, kai pasikartojo prezidentaujant V.Janukovyčiui, kurį Maskva laikė politiniu sąjungininku.

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas piktai atsiliepė apie ankstesnį kolegą Ukrainoje Viktorą Juščenką, kaltindamas jį Rusijai priešiška pozicija ir išdavyste ir, priešingai, sveikino V.Janukovyčiaus pergalę 2010 metų rinkimuose.

D.Medvedevas ne kartą važiavo į svečius pas naująjį prezidentą ir priėmė jį pas save Kremliuje ir vasaros rezidencijoje. Ne taip, kaip Oranžinės revoliucijos laikotarpiu, Ukrainos ir Rusijos prezidentai praleido daug laiko drauge – vedė derybas, šventė atmintinas datas ir važinėjosi senoviniais automobiliais.

Kontrastas V.Juščenkai ilgai džiugino Kremlių: V.Janukovyčius paskelbė, kad Ukraina atsisako paraiškos narystei NATO ir pratęsė Rusijos Juodosios jūros laivyno bazės buvimo Kryme terminą.

Bet kai buvo iškeltos baudžiamosios bylos nesutaikomai V.Janukovyčiaus varžovei, Ukrainos Oranžinės revoliucijos simboliui Julijai Tymošenko, Maskvos ir Kijevo santykius perbėgo juoda katė.

NVS šalių vadovų susitikime savaitgalį D.Medvedevas demonstratyviai įsmeigė akis į popierius, kai kalbėjo toliau atsisėdęs V.Janukovyčius, vėliau per trumpą susitikimą, kaip pranešė jo spaudos tarnyba, įspėjo nesiimti „jokių manipuliacijų“ dėl dujų sutarties ir įspėjo, kad pasirengęs bylinėtis.

„Mes nesame neturtingi giminaičiai“

Pralaimėjusi prezidento rinkimus V.Janukovyčiui J.Tymošenko yra areštuota kaip teisiamoji. ji neigia kaltinimus, kad padarė nuostolių Ukrainai, pasirašiusi su Rusijos premjeru Vladimiru Putinu dabar ginčijamą sutartį dėl dujų.

Vakarai griežtai pasmerkė Ukrainos opozicijos lyderės procesą, įžvelgę, kad yra nukrypimų nuo teisingumo ir rungtyniavimo normų, ir įspėję, kad nuo bylos baigties priklausys Ukrainos integracija į Europos Sąjungą.

Netikėtai solidarią su europiečiais poziciją užėmė paprastai besirungianti su jais Maskva.

D.Medvedevas apkaltino Kijevą išlaikytinyste ir nuolaidos sąlyga nurodė Ukrainos prisijungimą prie Muitų sąjungos. Kaip pavyzdį jis pateikė su tuo susitaikiusią Baltarusiją .

„Aš, būdamas Medvedevo vietoje, tokių etikečių nekabinėčiau“, – atsakė V.Janukovyčius interviu.

„Tai visiškai nekorektiška. Mes nesame neturtingi giminaičiai. Ir nenorime būti, ir nebūsime jais niekada. Mes – nepriklausoma valstybė“, – sakė jis.

Remdamasi daugiausia rusakalbiais Ukrainos rytais V.Janukovyčius pelnė šios dalies elektorato palankumą pažadu padidinti rusų kalbos statusą, o jo didelė Regionų partijos frakcija parlamente pateikė Radai atitinkamą įstatymo projektą.

Bet V.Janukovyčius užsiminė, kad gali paspausti ir šį svertą derybose su Maskva.

„Jeigu pamatysiu, kad reikia kokių nors pataisų, papildymų, aš grąžinsiu įstatymą (dėl valstybės kalbos politikos pagrindų) į parlamentą, kad jis būtų geresnis“, – pranešė jis interviu.

Ukrainos prezidentas papriekaištavo Rusijos vadovybei dėl veidmainiškumo, o savo varžovę pavadino šantažo auka.

„Ir visiškai nereikia džiaugtis tuo, kad jie 2009 metais rado būdą priversti Tymošenko pasirašyti šį susitarimą“, – sakė V.Janukovyčius.

„Kai mums blogai, ir mūsų draugai džiaugiasi – tai negeras požymis. Jeigu bus kalbamasi su mumis iš jėgos ir ultimatumų pozicijų, tai neatneš sėkmės“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius