Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Radioaktyvios dalelės pasiekė JAV, bet pavojaus sveikatai nekelia (papildyta 0.13 val.)

Japonijos žiniasklaida penktadienį pranešė apie dar vieną nedidelį sprogimą antrojo reaktoriaus slėgio reguliavimo baseine. Vėliau patikslino, kad dūmų stulpas virš reaktoriaus galbūt kilo ne dėl sprogimo, o vėl pradėjus veikti perkaitusiai aušinimo sistemai. Kuriami planai uždengti radioaktyvius reaktorius betonu ir alavu.
Dūmai rūksta iš Fukšimos-1 atominės elektrinės trečiojo bloko.
Dūmai rūksta iš Fukšimos-1 atominės elektrinės trečiojo bloko. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Daugybė užsienio naujienų agentūrų penktadienį praneša apie virš antrojo reaktoriaus matomą naują baltų dūmų stulpą. Manoma, kad sprogo vandenilio garai. „Reuters“ praneša, kad baltų dūmų (arba garų) stulpai matomi ir virš kitų reaktorių, tačiau Japonijos vyriausybė ir agentūros atstovai kalba tik apie antrąjį reaktorių.

Reaktoriaus slėgio reguliavimo baseinas yra apatinėje reaktoriaus dalyje. Jame sumažinamas įkaitusių garų slėgis. Šis baseinas jau buvo pažeistas ankstesnio vandenilio dujų sprogimo antrajame reaktoriuje metu.

Agentūra neatmeta galimybės, kad šis radioaktyvus dūmų stulpas galėjo pakilti ir iš viršutinio reaktoriaus baseino, kuriame laikomi naudoto kuro strypai. Jie yra perkaitę, todėl gali išsilydyti.

Agentūra taip pat praneša, kad penktadienį bus dedamos visos pastangos elektros tiekimui atstatyti. Mažiausiai dviejų blokų situacija kritinė, todėl elektros energija būtų naudojama vandeniui į aušinimo sistemas pumpuoti.

Naujausiais duomenimis, sraigtasparnių operacija prie elektrinės nutraukta, jų išpurkštas vanduo nedavė beveik jokio efekto, radiacija sumažėjo minimaliai. Kiekvienu reisu karo lakūnai išpildavo po 7,5 tonas jūros vandens, tačiau jis pasklisdavo labai plačiai ir ne visada pataikydavo į reaktorių.

Ketvirtadienio įvykių kronika: nesėkminga sraigtasparnių operacija ir perspėjimai, jog Fukušimai iki Černobylio liko tik 48 valandos. 

Trečiąjį reaktorių aušina vandens patrankos, sraigtasparniai atšaukti (papildyta 8.30 val.)

Agentūra „Reuters“ praneša, kad, nepatvirtintais duomenimis, žuvo 5 avarijos likvidacijos darbus atliekantys vyrai. Dar 21 nukentėjo nuo radiacijos, 2 dingo be žinios. Kol kas nepranešama, kas yra tie savanoriai kamikadzės, dirbantys elektrinėje. Nurodoma tik tiek, kad šie žmonės darbuojasi pamainomis.

Japonijos vyriausybė informuoja, kad 10 sraigtasparnių pilotų, ketvirtadienį skraidžiusių virš reaktorių, nuo radiacijos nenukentėjo.

Kompanija TEPCO informuoja, kad vandens patrankomis ant probleminių reaktorių penktadienį planuoja išpurkšti 59 tonų vandens. TV kanalas NHK iš pradžių pranešė apie 7, vėliau apie 6 vandens patrankomis „ginkluotus“ automobilius, kurie švirkščia vandenį į trečiąjį reaktorių. 

Gynybos ministro optimizmas (papildyta 10.15 val.)

Japonijos gynybos ministras T.Kitazawa sako, kad yra patenkintas reaktorių aušinimo efektu. Jo žodžiais tariant, viskas vyksta pagal planą. Prie trečiojo reaktoriaus siunčiamas dar ir elitinis Tokijo ugniagesių dalinys, galintis dirbti radiacinio spinduliavimo sąlygomis.

Gelbėtojai atsisveikino su šeimomis

Daug dėmesio (ypač užsienio žiniasklaidoje) skiriama elektrinėje dirbantiems gelbėtojams, kurie rizikuoja ne tik savo sveikata, bet ir gyvybe. Tačiau informacija apie šiuos žmones labai prieštaringa. Įvardijama, kad pavojaus sąlygomis dirba nuo 50 iki 180 savanorių. Šių žmonių darbo sąlygos – nežmoniškos.

„Vilkintys baltais kombinezonais žmonės šliaužioja sudėtingais labirintais tarp sugriuvusių konstrukcijų, pasišviesdami tik žibintuvėliais. Jie saugosi periodinių vandenilio sprogimų. Dalis šių žmonių čia liko gavę vadovybės įsakymą, tačiau didžioji dalis – savanoriai“, – rašo laikraštis „Moskovskij komsomoliec“. Leidinio žurnalistai pakalbino vieną iš avarijos likviduotojų. Jis pasakojo, kad gelbėtojai-likviduotojai, išvykdami į elektrinę, atsisveikino su savo šeimomis.

„Be abejo, man rūpi šeima, tačiau jaučiu pareigą iki galo atlikti savo darbą“, – sakė japonas žurnalistui.

Sprogimo antrajame reaktoriuje metu radiacijos lygis buvo pakilęs iki 400 milisivertų per valandą. Vėliau sumažėjo. Tikslių duomenų, koks radiacijos lygis pastatų viduje, nėra.

Japonai jau kuria planus uždengti reaktorius sarkofagu, kaip buvo padaryta Černobylyje (papildyta 11.55 val.)

„Reuters“ duomenimis, šiuo metu karščiausia situacija yra trečiajame reaktoriaus bloke. Čia radioaktyvaus kuro strypai apsemti tik iš dalies.Japonijos vyriausybė jau ėmė svarstyti tokią galimybę kaip vienintelę, galinčią padėti sustabdyti radiacijos nutekėjimą.  

Tiesa, penktadienį spaudos konferencijoje kompanijos „Tokyo Electric Power Company“ (TEPCO) atstovas pabrėžė, kad kol kas neatsisako galimybių atkurti elektros tiekimą vandens siurblinėms, aušinančioms reaktorius.

Kol kas oficialiai nepatvirtinta informacija, kad pavyko antrajame reaktoriuje „atgaivinti“ automatinį vandens siurblį. Jei pavyktų tai padaryti, pasaulis ir Japonija galėtų lengviau atsikvėpti. 

Penktadienį Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pranešė, kad pati Japonijos vyriausybė katastrofos Fukušimos-1 elektrinėje lygį oficialiai padidino nuo 4 iki 5 balų septynbalėje sistemoje.

„Reuters“ duomenimis, šiuo metu karščiausia situacija yra trečiajame reaktoriaus bloke. Čia radioaktyvaus kuro strypai apsemti tik iš dalies.

Radiacinis spinduliavimas truputėlį sumažėjo (papildyta 13.25 val.)

Japonijos valstybinė branduolinio ir pramoninio saugumo agentūra teigia, kad radiacijos lygis Fukušimos-1 atominėje elektrinėje pamažu krenta. To pasiekta iš ugniagesių automobilių pradėjus pilti vandenį į trečiąjį reaktorių, praneša TV kanalas NHK.

Specialių ugniagesių padalinių vandens patrankomis vanduo pilamas jau antrą parą.

Branduolinio ir pramoninio saugumo agentūra penktadienį žiniasklaidai pranešė, kad prie vakarinių elektrinės vartų penktadienio rytą radiacijos lygis buvo nukritęs iki 271 mikrosiverto per valandą. Tai – 38 mikrosivertais mažiau nei trečiadienį pradedant aušinimo operaciją. 

Agentūra pripažįsta, kad negali patvirtinti, jog ugniagesių specialiųjų padalinių veiksmai tiesiogiai veikia radiacijos lygį.

Agentūros atstovai pridūrė, kad tęsiamos pastangos atgaivinti perkaitusių pirmojo ir antrojo reaktorių automatines aušinimo sistemas. Taip pat sustabdyti naudoto kuro strypų temperatūros kilimą trečiojo ir ketvirtojo reaktorių baseinuose.

Agentūros TATENA duomenimis, penktajame ir šeštajame reaktoriuose vandens lygis yra po truputį atstatomas, naudojant avarinį dyzelinį generatorių.

Radioaktyvios dalelės pasiekė JAV (papildyta 15.45 val.)

Radioaktyvios dalelės iš Japonijos pasiekė pietinę Kaliforniją (JAV), naujienų agentūrą AP informavo diplomatas, nenorėjęs, kad jo pavardė būtų įvardyta. Tačiau, pirminiais duomenimis, JAV pasiekusios dalelės pavojaus žmonių sveikatai nekelia.

Atomazgos Japonijos atominėje elektrinėje galima tikėtis mažiausiai po 10 dienų, tvirtina rusų ekspertas (papildyta 0.13 val.)

Padėtis Japonijos atominėje elektrinėje gali paaiškėti po dešimt dienų, pareiškė Rusijos Mokslų akademijos atominės energetikos saugios plėtros problemų instituto direktorius Leonidas Bolšovas.

„Padėtis Japonijos AE, mūsų vertinimu, gali tęstis dar septynias-dešimt dienų. Arba sudegs, arba atvės“, – sakė L.Bolšovas, kalbėdamas Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijoje vykusiame pasitarime.

Jis taip atsakė į Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos vadovo Sergejaus Šoigu klausimą, kiek dar reikia dėl padėties Japonijoje laikyti grupuotę Tolimuosiuose Rytuose.

L.Bolšovas patikino, kad, net neigiamo padėties varianto atveju, pavojus iš Japonijos AE Rusijos teritorijai negresia.

„Mes atlikome skaičiavimus, ir galiu pasakyti, kad net ir susiklosčius pačiai nepalankiausiai situacijai, netgi patekus į aplinką jonizuojančiai spinduliuotei iš visų šešių blokų, dar pridėjus lietų ir vėją, tai situacija Rusijoje neviršytų normos“, – sakė jis.

Dėl avarijos Japonijos AE kalti amerikiečiai, paskelbė JAV televizijos kanalas ABC

JAV televizijos kanalas ABC šiomis dienomis paskelbė sensacingą medžiagą, kad avarijos atominėje elektrinėje būtų buvę galima išvengti, jeigu statytojai būtų paklausę inžinierių. Pasak žurnalistų, amerikiečių bendrovės „General Electric“ vadovybė žinojo apie silpnąsias projekto vietas, pranešama newsru.com tinklalapyje.

Anot ABC, dar aštuntojo dešimtmečio viduryje inžinierių grupė pasirašė dokumentą, kuriame neva sakoma, kad reaktorius tikrai sprogs, jeigu suges aušinimo sistema. Ji kaip tik prieš kelias dienas ir sugedo.

Tačiau „General Electric“ dėl neaiškių priežasčių nekreipė dėmesio į specialistų nuomonę. Inžinieriai, pasirašę perspėjantį dokumentą ir nenorėję savo parašais patvirtinti projekto, atsistatydino, o reaktoriai buvo paleisti be esminių pakeitimų, penktadienį pranešė televizijos kanalas „Vesti“.

Fukušimos-1 atominės elektrinės pirmąjį, antrąjį ir šeštąjį reaktorius pagamino „General Electric“, trečiąjį ir penktąjį – „Toshiba“, o ketvirtąjį – „Hitachi“. Visus reaktorius suprojektavo „General Electric“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius