Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vitalijus Klyčko niekaip neįsibėgėja Kijevo politikos ringe

Buvęs pasaulio sunkiasvorių bokso čempionas Vitalijus Klyčko Kijevo mero pareigas eina jau dvejus metus, o šią sukaktį jis atšventė nudrengtame sovietinių daugiabučių rajone Ukrainos sostinės rytiniame pakraštyje. Ten jo laukė karti realybė, rašo „The Financial Times“.
Kijevo meras – Vitalijus Klyčko
Kijevo meras – Vitalijus Klyčko / „Scanpix“/„Sputnik“ nuotr.

V.Klyčko viešnagė į Kijevo paraštes turėjo tapti proga paminėti naujo municipalinių paslaugų centro atidarymą.

Bet vietoj to buvęs boksininkas tris valandas klausėsi įnirtingų priekaištų ir skundų. Gyventojai merui aiškino apie viską – apie duobėtas gatves, dideles šildymo sąskaitas, alkoholinius gėrimus prie vaikų žaidimų aikštelių parduodančius kioskus.

Kijevo meras net turėjo išsitraukti megafoną, susirinkusiųjų akivaizdoje paskambinti vienam įtakingam bankininkui ir garsiai pareikalauti ką nors daryti dėl eilių. Kiek vėliau vienas senolis įsitempė V.Klyčko į savo apleistą butą, kad jis padėtų išspręsti buitinį konfliktą.

Į nacionalinę politiką kol kas nepasuko

„Problemų daug, nes dideli lūkesčiai. Mes tik dabar pradėjome vykdyti pokyčius, – pripažino V.Klyčko. – Mano tikslas – paversti Kijevą pavyzdiniu Europos miestu, kuriame būtų gyvenama pagal europietiškus standartus“.

„Scanpix“/„Sputnik“ nuotr./Kijevo meras – Vitalijus Klyčko
„Scanpix“/„Sputnik“ nuotr./Kijevo meras – Vitalijus Klyčko

Per revoliucinius Maidano įvykius galingo stoto V.Klyčko buvo vienas pastebimiausių protestų lyderių. Nors politikoje jis buvo naujokas, Ukrainos sporto žvaigždė dar labiau išpopuliarėjo – tiek, kad net imta svarstyti, jog būtent jis pakeis Viktorą Janukovyčių prezidento pareigose.

Vis dėlto V.Klyčko nusprendė neskaldyti provakarietiškų politinių jėgų ir per 2014 metų rinkimus parėmė Petro Porošenkos kandidatūrą. A.Jaceniukas tapo premjeru, o V.Klyčko buvo išrinktas Kijevo meru.

Dabar, prabėgus dvejiems metams, 44 metų V.Klyčko sako suvokiantis, kiek daug problemų vien Kijeve.

Per revoliucinius Maidano įvykius galingo stoto V.Klyčko buvo vienas pastebimiausių protestų lyderių.

Kaip pastebi „The Financial Times“, dar neaišku, kuo jam taps darbas mero poste – tramplinu žengti aukščiau ar liūnu, kuriame V.Klyčko nuskęs. Tačiau kai neseniai jis nukrito nuo dviračio, kuriuo kasdien važinėjasi Kijeve, mieste pasigirdo juokų, esą tokia bus ir jo politinės karjeros pabaiga.

„Tiesą sakant, nemačiau nei ypatingų permainų į gerąją pusę, nei didelių skandalų, – vis dėlto pastebėjo Kijeve dirbantis akademikas iš Vokietijos Andreasas Umlandas. – Galbūt tai, kad per dvejus karo Rytų Ukrainoje metus šalies sostinėje nekilo chaosas, ir yra pagrindinis laimėjimas“.

Didelis dėmesys skaidrumui

Kartu su savo jaunesniuoju broliu Vladimiru Vitalijus yra vienas ryškiausių savo kartos boksininkų. Iš 47 kovų jis pralaimėjo vos dvi ir 2012 metais baigė karjerą būdamas čempionas.

Kodėl jis pasirinko naują iššūkį? Šiais metais kreipdamasis į vieną seniausių pasaulyje debatų bendruomenių – Oksfordo sąjungą, V.Klyčko teigė, kad idėja eiti į politiką jam kilo diskutuojant su draugais apie Ukrainos problemas.

„Jie mane paragino pabandyti sutvarkyti reikalus pačiam. Niekada nesvajojau tapti politiku – tokią užduotį man skyrė gyvenimas. Aš turiu priimti šį iššūkį“, – pareiškė Kijevo meras studentams.

Kad patirties bent prieš dvejus metus jam tikrai trūko, parodė nutekintas V.Klyčko pokalbis telefonu su JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland. Amerikietė ukrainiečiui pareiškė, kad jis nėra pasirengęs dirbti vyriausybėje ir dar turi atlikti „politikos namų darbus“.

Tokiu bandymų lauku tapo Kijevas. V.Klyčko komandai pavyko aplopyti miesto finansus, be to, skiriamas didelis dėmesys skaidrumui – internete skelbiamos visos savivaldybės biudžeto išlaidos, informacija apie viešuosius pirkimus.

Kaip teigia meras, nors praėjusiais metais Ukrainos bendrasis vidaus produktas susitraukė 10 proc., skaidrumo iniciatyvos kilstelėjo biudžeto pajamas 30 proc.

V.Klyčko taip pat stengiasi tobulinti miesto aplinką – pavyzdžiui, siekiama atbaidyti kijeviečius nuo automobilių statymo kur tik patinka. Vienas po kito uždaromi šaligatvius blokuojantys ir alkoholiu prekiaujantys kioskai, plečiamas dviračių takų tinklas.

Miestiečiai pokyčių nemato

Iš bokso į politiką pasukusio V.Klyčko reitingai nukrito – kaip ir visų kitų porevoliucinės Ukrainos lyderių. Bet Kijevo merui pavyko išvengti itin skaudaus kryčio, kokį patyrė dabar jau buvęs premjeras A.Jaceniukas.

Kovą atlikta apklausa parodė, kad 19 proc. ukrainiečių V.Klyčko vertina labai teigiamai arba teigiamai.

Kovą atlikta apklausa parodė, kad 19 proc. ukrainiečių V.Klyčko vertina labai teigiamai arba teigiamai. Panašus – prezidento P.Porošenkos populiarumas, tiesa, Odesos regiono gubernatorius Michailas Saakašvilis vertinamas palankiau.

Vis dėlto V.Klyčko pernai ir antrą kartą laimėjo mero rinkimus. 2014 metais per pirmalaikį balsavimą už jį balsavo 57 proc., o praėjusiais metais – 66,5 proc. rinkėjų.

A.Umlando manymu, jei Kijeve ir toliau bus sėkmingai vykdomos permainos, V.Klyčko „galės pasukti į nacionalinę sceną“. Tiesa, daugelis miestiečių reikšmingų pokyčių neįžvelgia.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kijevo meras – Vitalijus Klyčko
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kijevo meras – Vitalijus Klyčko

„Vienas ar du papildomi dviračių takai nėra tikros permainos, – teigė viename Kijevo parkų „The Financial Times“ žurnalistų sutikta Viktorija. – Jis galėtų pasirūpinti, kad mieste nebekiltų komunalinių paslaugų kainos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius