Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimirą Putiną garbinantys baikeriai organizuoja simbolinį žygį iš Maskvos į Berlyną

Rusijai vis aršiau demonstruojant savo karinę galią, simboliniams žygiams ryžtasi ir Rusijos motociklų entuziastai. Vladimirui Putinui ir jo politikai simpatijų neslepiantys „Nakties vilkų“ klubo baikeriai organizuoja žygį nuo Maskvos iki pat Berlyno, skelbia rferl.org.
Vladimiras Putinas su baikeriais
Vladimiras Putinas su baikeriais / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gegužės 9-osios šventės Rusijoje proga motociklų turizmo federacija planuoja keliauti per Baltarusiją, Lenkiją, Slovakiją, Austriją ir Čekiją, iki pat Berlyno, taip pažymėdami pergalingą sovietinės armijos žygį. Jie lankys karo memorialus, sovietinių karių kapus ir Holokausto aukų paminklus.

„Ši akcija neturi jokių politinių tikslų“, – tikino vienas jos organizatorių Andrejus Bobrovskis. „Ji skirta akcijos dalyvių patriotinių jausmų ugdymui ir atmintinų vietų lankymui bei pagerbimui“, – aiškino baikeris, pridurdamas, kad iki Berlyno keliaus 30-40 dalyvių, kurie jau turi vizas arba laukia galutinio jų patvirtinimo.

Tiesa, ši akcija jau sulaukė griežto atsako Lenkijoje. Lenkai buriasi į entuziastų draugijas, kurios ketina blokuoti kelius ir neleisti V.Putiną palaikantiems ir Krymo aneksiją šventusiems baikeriams keliauti per Europą.

Daugiau nei 8 tūkstančiai lenkų jau pasirašė peticiją, kurioje reikalaujama „uždrausti kirsti ES sieną bei trukdyti jiems keliauti per Lenkiją“.

„Pagrindinė mūsų pasipriešinimo priežastis – Rusijos agresija Ukrainoje“, – sakė vienas iš peticijos rengėjų Jarekas Podworskis. „Šie baikeriai buvo vieni iš pirmųjų, aplankiusių aneksuotą Krymą bei aršiai pasisakiusių už jo prijungimą prie Rusijos teritorijos. Jie taip pat turi narių Donbase ir kaunasi su Ukrainos pajėgomis“, – aiškino J.Podworskis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Eitynės Maskvoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Eitynės Maskvoje

Rusijos žiniasklaida jau patvirtino informaciją, kad 2014 metų lapkritį „Nakties vilkų“ narys Sergejus Koptevas išties žuvo mūšiuose prie Luhansko, kolaborantų gretose. 2011 metais su „Nakties vilkų“ gauja motociklu vėžinosi ir pats Vladimiras Putinas, išreikšdamas pagarbą šio sambūrio veikėjams.

Nors A.Bobrovskis teigė, jog tai nėra „Nakties vilkų“ klubo iniciatyva, tačiau jo žodžius neigia klubo tinklapyje pasirodžiusi žygio reklama, kuri patvirtina, jog klubo nariai yra vieni iš organizatorių. Tai patvirtino ir vienas gaujos lyderių Aleksandras Zaldostanovas, žinomas „Chirurgo“ pravarde.

Jo teigimu, jis dar nėra apsiprendęs, ar dalyvaus šioje akcijoje. A.Zaldostanovui sankcijas pritaikė JAV ir Kanada, tačiau jis gali laisvai judėti ES šalyse. „Keista, kad didžioji dauguma šios motorizuotos akcijos priešininkų yra iš Lenkijos“, – stebėjosi „Nakties vilkų“ vadas, aiškindamas, kad niekas jam negali uždrausti vykti per Lenkijos teritoriją.

Keista, kad didžioji dauguma šios motorizuotos akcijos priešininkų yra iš Lenkijos, – stebėjosi „Nakties vilkų“ vadas, aiškindamas, kad niekas jam negali uždrausti vykti per Lenkijos teritoriją.

Akcijos rengėjai tikino, kad jiems žinomas pasipriešinimo Lenkijoje faktas ir jų laukiantys nemalonumai. „Aišku, mes nenorime jokių konfliktų. Neturime jokių ekstremistinių ketinimų. Mūsų tikslas labai paprastas, istorinis – pagerbti protėvius ir iki gegužės 9-osios nusigauti į Berlyną“, – aiškino A.Bobrovskis.

Tačiau šiems teiginiams neketina pasiduoti J.Podworskis. Pasak jo, lenkai vos dar neužmiršo, kad jų valstybė nacių ir sovietų buvo pasidalinta Molotovo-Ribbentropo paktu, jie nepamiršo sovietų organizuotų Katynės žudynių ir to, kad sovietų armija nepasitraukė iš Lenkijos teritorijos ir po Antrojo pasaulinio karo.

„Lenkams penkiasdešimt sovietinės okupacijos metų buvo labai ilgas laikotarpis. Daugybė žmonių buvo nužudyti arba išsiųsti į Sibirą. Mums tokia akcija ir kelionė per Lenkiją yra nepriimtina. Tikimės, kad jiems nebus leidžiama keliauti per Lenkijos teritoriją“, – kalbėjo J.Podworskis.

Lenkams penkiasdešimt sovietinės okupacijos metų buvo labai ilgas laikotarpis. Daugybė žmonių buvo nužudyti arba išsiųsti į Sibirą. Mums tokia akcija ir kelionė per Lenkiją yra nepriimtina, – kalbėjo J.Podworskis.

„Jei taip nebus, mes blokuosime kelius ir reikalausime, kad vietos valdžia reaguotų pagal įstatymus“, – tikino Lenkijos pilietis. Lenkijos valdžia kol kas nekomentuoja šių pareiškimų ar savo sprendimo dėl akcijos.

Tiesa, „Nakties vilkų“ gauja nesibaimina galimų konfliktų ir netgi žada atsakyti griežtai.

„Jei sutiksime chuliganų, elgsimės su jais kaip su chuliganais“, – griežtai nukirto A.Bobrovskis. „Mes nepažeidinėjame jokių įstatymų. Gerbiame vietines taisykles ir įstatymus, tad neleisime niekam mus užsipulti. Keliaujame su gerais ketinimais“, – dėstė V.Putiną garbinantis baikeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius