Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiras Putinas dalyvaus G-20 viršūnių susitikime Australijoje

Australijos iždininkas Joe Hockey'is sekmadienį patvirtino, kad Vladimiras Putinas dalyvaus „Didžiojo dvidešimtuko“ (G-20) lyderių susitikime lapkričio mėnesį, nepaisant susirūpinimo dėl Rusijos karinės agresijos Ukrainoje.
Didžiojo aštuoneto (G-8) lyderiai
Vladimiras Putinas, Davidas Cameronas, Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Australijos patvirtinimas, kad Rusijos lyderis dalyvaus viršūnių susitikime, pasirodė po to, kai Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pasakė, kad kitą savaitę taip pat susitiks su V.Putinu.

„Tik vakar kalbėjausi su Rusijos finansų ministru ir jis tikrai patvirtino, kad prezidentas Putinas atvyks į G-20 lyderių susitikimą Brisbane“, – sekmadienį ryte transliuotojui „Australian Broadcasting Corporation“ (ABC) sakė J.Hockey'is.

„Tai tikrai buvo kitų G-20 narių konsensusas – kad prezidentas Putinas dalyvautų. Ir aš galvoju, kad per tą susitikimą bus visapusiškas ir atviras dialogas su prezidentu Putinu“, – sakė jis.

J.Hockeyis pridūrė, jog „tikrai buvo stipri JAV prezidento, Vokietijos kanclerės ir kitų nuomonė, kad jis turėtų dalyvauti“.

Australijos premjeras Tony Abbottas sakė, kad „nėra patenkintas“ dėl daugelio Rusijos užsienio politikos aspektų, bet jo šalis neturinti teisės „pasakyti „taip“ ar „ne“ atskiroms G-20 narėms“.

Buvo klaustukų dėl to, ar V.Putinas dalyvaus. Pirmiausia dėl Rusijos karinės agresijos prieš Ukrainą – Krymo okupacijos ir aneksijos bei visokeriopos paramos separatistams, kurie nuo Ukrainos bando atplėšti rytines sritis. Ši agresija jau pareikalavo daugiau kaip 3,3 tūkst. gyvybių.

Reikalavimai, kad V.Putinas nedalyvautų, dar labiau sustiprėjo po to, kai liepą Rytų Ukrainoje buvo numuštas „Malaysia Airlines“ keleivinis lėktuvas ir žuvo visi 298 jame buvę žmonės, tarp jų – 38 Australijos piliečiai ir gyventojai. Kol kas oficialiai nenustatyta, kas numušė lainerį, nes Vakarų šalių ir NATO lyderiai ne kartą teigė, kad tai greičiausiai padarė Rusijos remiami teroristai ir gal ne su iš Rusijos atsiųsta ginkluote.

Tačiau buvo nuomonės keitimosi dėl Rusijos dalyvavimo ženklų, kai J.Hockey'is per G-20 finansų ministrų susitikimą rugsėjo mėnesį pasakė, jog šalys narės mano, kad jos dalyvavimas padėtų spręsti geopolitinę įtampą.

Australijos premjeras Tony Abbottas sekmadienį sakė, kad „nėra patenkintas“ dėl daugelio Rusijos užsienio politikos aspektų, bet jo šalis neturinti teisės „pasakyti „taip“ ar „ne“ atskiroms G-20 narėms“.

„Rusija yra G-20 narė ir mes įpareigoti priimti Rusijos lyderį šioje šalyje“, – sakė jis žurnalistams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius