-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vladimiras Putinas nori sukelti chaosą Rytų Ukrainoje, o ne ją okupuoti?

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siekia išlaikyti įtaką Ukrainoje, kurstydamas neramumus šalies rytiniuose regionuose, kur didelę gyventojų dalį sudaro rusakalbiai, tačiau tikriausiai nepasiųs ten karių, kad atplėštų tas teritorijas, kaip Maskva pasielgė Kryme, sako analitikai.
Protestas prieš Rusiją
Protestas prieš Rusiją / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kremliui perėmus kontrolę Ukrainai priklausančiame Juodosios jūros pusiasalyje ir sutelkus dešimtis tūkstančių karių prie Ukrainos rytinių sienų, Europoje daugelis neramiai prognozuoja, kad V.Putinas okupuos kaimyninės šalies rytinę dalį.

Tačiau sunkiai sukalbamas Rusijos lyderis atrodo labiau linkęs žaisti diplomatinį katės ir pelės žaidimą su Vakarų šalimis, kurstydamas įtampą savo pažadas ginti rusakalbius Ukrainos rytuose, tačiau kol kas neįgyvendindamas savo grasinimų.

Buvusi Ukrainos šeimininkė Rusija dabar spaudžia Kijevą ir jo sąjungininkus Briuselyje bei Vašingtone suteikti didesnes galias šalies rytiniams regionams, pereinant prie federacinės valstybės modelio, bei suteikti valstybinės kalbos statusą rusų kalbai.

Neišsakė palaikymo separatistams

Tačiau į akis krenta, kad Kremlius neišsakė palaikymo separatistams, kurie pastarosiomis dienomis užiminėjo vyriausybinius pastatus svarbiuose rytų Ukrainos miestuose ir skelbė tuos regionus suvereniomis „liaudies respublikomis“.

Veikiausiai siųsdamas signalą, jog nenori gilinti konfrontacijos su Vakarais, V.Putinas trečiadienį išreiškė viltį, kad ateinančią savaitę planuojamos keturšalės derybos su Europos Sąjunga (ES), Jungtinėmis Valstijomis ir Ukraina duos teigiamų rezultatų.

Krymo scenarijus pakartotas nebus

Ketvirtadienį Rusijos prezidentas pasiuntė laišką 18 Europos šalių, perkančių dujas iš Rusijos, lyderiams, perspėdamas, kad Maskva gali nutraukti gamtinių dujų tiekimą Ukrainai, jeigu Kijevas neapmokės 2,2 mlrd. JAV dolerių (5,49 mlrd. litų) sąskaitos. Toks žingsnis taip pat sutrikdytų dujų tranzitą per Ukrainą į Europą.

Tačiau jis taip pat užsiminė, kad Maskva ir Briuselis gali bendradarbiauti, atkurdami pašlijusią Ukrainos ekonomiką. Toks pareiškimas gali būti dar vienas V.Putino mėginimas kiek žengtelėti atgal nuo karinės konfrontacijos slenksčio.

„Krymo scenarijus pakartotas nebus“, – naujienų agentūrai AFP sakė analitinio instituto „Political Expert Group“ vadovas Konstantinas Kalačiovas.

Maskva tikriausiai apsiribos tik logistine ir moraline pagalba prorusiškiems separatistams, pridūrė jis.

Valdomas chaosas

Rytų Ukrainos okupacija, kur dauguma gyventojų nepalaiko atsiskyrimo nuo Kijevo, susijusi su milžiniška politine ir ekonomika rizika, sako analitikai.

ES ir JAV jau paskelbė tikslines sankcijas kai kuriems artimiausiems V.Putino sąjungininkams.

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai turėtų ruoštis griežtinti sankcijas, jeigu Rusija toliau eskaluos krizę Ukrainoje.

Naujos Vakarų sankcijos gali būti nutaikytos į visą Rusijos politinį elitą ir skaudžiai smogti stringančiai tos šalies ekonomikai.

Jau dabar prognozuojama, kad Krymo aneksijai smarkiai sulėtins Rusijos ekonomiką, sumažins bendrąjį vidaus produktą ir suintensyvins kapitalo nuotėkį.

Pasaulio banko vadovas Jimas Yong Kimas irgi perspėjo, kad ši krizė smarkiai paveiks Rusiją ir šiais metais sukels recesiją.

„Tai labai rimtas klausimas Rusijai – labai rimta problema jos augimo perspektyvoms, – jis ketvirtadienį sakė žurnalistams Vašingtone. – Taigi, mes tiesiog raginame visas šalis tęsti derybas ir rasti taikias priemones judėti į priekį.“

Didžiojo septyneto (G-7) finansų ministrai ir centrinių bankų valdytojai vėliau surengė trumpą susitikimą, kuriame buvo aptarta padėtis Ukrainoje, „jos finansavimo poreikiai ir tarptautinis atsakas“.

Daugelis ekonomistų ir investuotojų Ukrainos rytinę dalį ir jos neturtingą Donbaso regioną, kuriame išvystyta akmens anglių kasybos pramonė, tikriausiai laikys nauju ekonomikos stabdžiu, o ne privalumu.

„Bet kokia karinė operacija pietryčiuose (kurios taip bijo Vakarai) atrodo nepelninga ir nebūtina“, – rašoma Rusijos verslo dienraščio „Vedomosti“ vedamajame, kuriame perspėjama dėl „milžiniškų naujų Rusijos biudžeto išlaidų“.

Kremlius jau pajuto, kad nuėjo per toli, kad rizika – milžiniška

Carnegie centro Maskvoje analitikas Aleksejus Malašenka daro panašią išvadą, sakydamas, kad sprendimas pasiųsti karius į rytų Ukrainą būtų „kvailumo viršūnė“.

„Kremlius jau pajuto, kad nuėjo per toli, kad rizika – milžiniška“, – jis sakė AFP.

Vakarų šalims ir Maskvai mėginant patraukti Ukrainą į savo pusę, santykiai tarp abiejų stovyklų pasiekė didžiausias žemumas nuo Šaltojo karo.

Šią krizę išprovokavo Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus pernai lapkritį netikėtai priimtas sprendimas atmesti plačios politinės ir ekonominės asociacijos sutartį su ES, spaudžiant Maskvai.

Įsiplieskus masiniams provakarietiškų aktyvistų protestams, kurie per tris mėnesius peraugo į kruvinus susirėmimus, V.Janukovyčius buvo nuverstas ir pabėgo į Rusiją.

Nesugebėjusi užtikrinti, kad visa Ukraina tvirtai liktų Maskvos įtakos zonoje, Rusija sieks išlaikyti savo politinėje ir ekonominėje orbitoje bent kaimyninės šalies rytinius regionus, ten kurstydama nestabilumą.

„Tai bus nesiliaujančio „valdomo chaoso“ scenarijus, – pažymėjo K.Kalačiovas. – Maksimali programa – paversti Ukrainą revoliucijos, demokratijos, daugiapartinės sistemos ir europinio pasirinkimo neigiamų padarinių pavyzdžiu.“

Pasak jo, tokia taktika padėtų V.Putinui ne vien išsireikalauti didesnių nuolaidų iš proeuropietiškos Kijevo vyriausybės, besiruošiančios pirmalaikiams prezidento rinkimams gegužės 25 dieną, bet ir sustiprinti savo pozicijas namuose.

„Tačiau toks chaosas turėtų turėti savo ribas – niekam nereikia šimtų tūkstančių pabėgėlių ir pilietinio karo“, – aiškino analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius