-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vladimiras Putinas nusprendė supaprastinta tvarka suteikti pilietybę užsienyje gyvenantiems rusams

Buvusių Sovietų Sąjungos respublikų rusakalbiai gyventojai galės supaprastinta tvarka gauti Rusijos pilietybę. Tokią informaciją pirmadienį išplatino Kremliaus spaudos tarnyba. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymų pataisas, susijusias su šiais pokyčiais, praneša TVN24.pl.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Supaprastintos pilietybės gavimo procedūros visų pirma skirtos pilietybės neturintiems Rusijos Federacijos gyventojams, tačiau palies ir už šalies ribų gyvenančius rusus. Tad procedūras ketinama taikyti asmenims, gyvenantiems dabartinės, priešrevoliucinės (carinės) Rusijos ir buvusios Sovietų Sąjungos teritorijose ir jų giminėms.

Ukrainoje, ypač Kryme ir rytiniuose šios šalies regionuose gyvena daug etninių rusų, taip pat asmenų, kuriems rusų kalba yra pirmoji. Tokie Rusijos teisės pakeitimai priimti po Krymo aneksijos ir įtampos, sukeltos taip pat ne be Rusijos pagalbos, rytinėje Ukrainos dalyje.

Apie tokias reformas dar praeitą mėnesį Vyriausybės posėdyje kalbėjo premjeras Dmitrijus Medvedevas. Jis teigė, kad tuo, jog tam tikri žmonės būtų pripažinti rusakalbiais, užsiims speciali komisija, kurios nariai kalbėsis su tais asmenimis.

D.Medvedevo teigimu, asmenys, kurie sėkmingai sudalyvaus tokiame pokalbyje, gaus specialias vizas, leisiančias be apribojimų įvažiuoti į Rusijos teritoriją su galimybe gauti leidimą nuolat gyventi. Klausimas dėl pilietybės bus sprendžiamas per tris mėnesius. Tokiu būdu, anot D.Medvedevo, ketinama palengvinti Rusijos pilietybės suteikimą svetimšaliams ir žmonėms be pilietybės, kurių gimtoji kalba yra rusų.

Tačiau šios įstatymo pataisos gali tapti tam tikru trukdžiu asmenims, kurie šiuo metu dirba Rusijoje ir siekia gauti ar pratęsti darbo ir laikinus leidimus gyventi. Kaip rašo unian.net, tokie migrantai privalės pateikti dokumentus, įrodančius, kad jie moka rusų kalbą, žino Rusijos istoriją ir yra susipažinę su teisine baze. Šiuos įrodymus privalės pateikti ne tik naujai atvykstantys žmonės, bet ir tie, kurie yra gavę laikinus leidimus gyventi ir dirbti iki 2015 metų sausio 1 dienos. Išimtys bus daromos tik studentams, studijuojantiems akredituotuose aukštosiose ir profesinėse mokyklose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius