Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiras Putinas užgiedojo: „Susitikimas Minske įvyks tik suderinus poziciją dėl Ukrainos“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį paskelbė planuojantis trečiadienį susitikti Minske su Vokietijos, Prancūzijos ir Ukrainos lyderiais, jeigu šalys labiau priartės prie susitarimo, kaip turėtų būti įgyvendinamas praėjusiais metais priimtas karo Ukrainos rytuose užbaigimo planas.
Susitikimo akimirka
Susitikimo akimirka / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

„Ką tik baigiau pokalbį su kolegomis iš Kijevo, Berlyno ir Paryžiaus vadinamuoju Normandijos formatu. Susitarėme, kad pasistengsime suorganizuoti Minske valstybių ir vyriausybių vadovų susitikimą tokiu pat formatu – orientuosimės į trečiadienį, jeigu iki to laiko pavyks suderinti pozicijas, kurias pastaruoju metu intensyviai aptarinėjome“, – V.Putinas sakė per susitikimą su Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka Juodosios jūros kurorte Sočyje.

15min.lt jau rašė, kad sekmadienį sutarta, jog Rusija, Ukraina, Vokietija ir Prancūzija prie derybų stalo dėl taikos plano Ukrainoje vėl sės trečiadienį. Tai bus padaryta Minske.

S.Lavrovas: Sprendimas tiekti ginklus Ukrainos vyriausybei tik pagilintų krizę

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sekmadienį pareiškė, kad dauguma Europos politikų neigiamai vertina pasiūlymus aprūpinti Ukrainos vyriausybę ginklais ir kad Maskva įsitikinusi, jog toks sprendimas tik paaštrintų krizę.

Šiuos komentarus jis išsakė kitą dieną po to, kai Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė, kad sprendimas aprūpinti Ukrainos pajėgas ginklais kovai su prorusiškais teroristais neišspręstų to konflikto. Tas jos pasisakymas išprovokavo kai kurių JAV politikų aštrią kritiką.

„Jeigu nesutarimais laikomas požiūris, ar reikia tiekti ginkluotę Ukrainai, tai dauguma arba netgi visi Europos politikai šią idėją laiko bloga – idėja, kuri gali vesti tik prie dar didesnio Ukrainos krizės paaštrėjimo“, – S.Lavrovas sakė žurnalistams Minske vykstančios saugumo konferencijos kuluaruose.

Pasak jo, pasaulyje jau esama pavyzdžių, kai į konfliktų zonas patekusi ginkluotė greitai „atsidurdavo negerose rankose“.

„Juo labiau, kai dabartinis Ukrainos prezidentas neturi visiškos monopolijos jėgos struktūrose“, – pridūrė S.Lavrovas.

Rusijos diplomatijos vadovas pažymėjo, kad mėginimai aštrinti potencialaus Ukrainos vyriausybės aprūpinimo modernia ginkluote klausimą nesugebės sužlugdyti pastangų sureguliuoti situaciją Ukrainos rytuose.

„Pastangos dabar aštrinti ginkluotės tiekimo Ukrainai temą, galbūt įskaitant skambančius iš Ukrainos vadovybės pusės, nesugebės sužlugdyti pastangų, vykdomų „Normandijos formatu“ – visų pirma atsižvelgiant į Maskvoje įvykusį susitikimą. Pastangų, kuriomis siekiama kuo greičiau apraminti padėtį, nutraukti ugnį, atitraukti sunkiąją ginkluotę“, – aiškino S.Lavrovas.

Šie jo komentarai susiję su penktadienį įvykusiu susitikimu Maskvoje, per kurį Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pristatė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui naują iniciatyvą, turinčią padėti atkurti taiką Rytų Ukrainoje.

P.Porošenka įžvelgia paliaubų po naujo viršūnių susitikimo Minske galimybę

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ir Rusijos, Prancūzijos bei Vokietijos lyderiai tikisi, kad trečiadienį planuojamos jų derybos Minske atves prie „nedelsiamų ir besąlygiškų paliaubų“ kare su prorusiškais teroristais, sakoma jo tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Dalyviai pasiekė pažangą tardamiesi dėl įvairių priemonių, turinčių įgyvendinti Minsko susitarimus, – sakė P.Porošenka.

P.Porošenko administracijos pranešime nurodoma, kad per sekmadienį įvykusį jo konferencinį pokalbį su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentu Francois Hollande buvo pasiekta pažanga.

„Dalyviai pasiekė pažangą tardamiesi dėl įvairių priemonių, turinčių įgyvendinti Minsko susitarimus“, – sakė P.Porošenka, turėdamas omenyje pernai rugsėjį priimtą planą, kurio niekada nebuvo visiškai laikomasi ir kuris galiausiai žlugo.

Patvirtindamas, kad minėti keturi lyderiai planuoja trečiadienį susitikti Minske, P.Porošenka nurodė: „Lyderia taip pat tikisi, kad jų pastangos per susitikimą Minske atves prie nedelsiamų ir besąlygiškų abipusių paliaubų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius