-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vladimiras Putinas užstoja JAV masinio šnipinėjimo programą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad JAV nacionalinio saugumo agentūros (NSA) vykdomas informacijos rinkimas apie milijonus pokalbių telefonu visame pasaulyje yra padiktuotas būtinybės kovoti su terorizmu, tačiau turėtų būti reguliuojamas griežtomis taisyklėmis ir normomis.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamas Maskvoje surengtoje metinėje spaudos konferencijoje, V.Putinas sakė, kad NSA šnipinėjimas „nėra priežastis džiūgauti, tačiau taip ne priežastis atgailauti“.

„Nesiruošiu nieko teisinti – gink Dieve. Tačiau teisingumo dėlei reikia pasakyti, kad visa tai daroma visų pirma dėl kovos su terorizmu; tai antiteroristinė veikla“, – pažymėjo V.Putinas.

„Iš esmės tai yra būtinybė. Kodėl toks didelis (renkamos informacijos) kiekis? – Todėl, kad reikia ne vien konkretų įtariamą teroristą, o (visą) jo ryšių sistemą. Turint omenyje šiuolaikines komunikacijos priemones, to praktiškai neįmanoma padaryti sekant tik vieną įtariamąjį“, – aiškino prezidentas, buvęs Sovietų Sąjungos KGB agentas.

Tačiau jis pabrėžė, kad „turi būti daugmaž suprantamos taisyklės ir tam tikri susitarimai, įskaitant moralinio pobūdžio“.

Rusijos lyderis pripažino, kad tokie specialiųjų tarnybų veiksmai „turi savo neigiamų dėmenų – be abejo, šiuo atveju reikia politiniame lygmenyje laiku apriboti specialiųjų tarnybų apetitą, įvesti kokias nors taisykles“.

Duomenų apie NSA vykdomą didžiulio masto sekimo programą žiniasklaidai nutekino buvęs tos agentūros kontraktininkas Edwardas Snowdenas, kuriam Maskva šiuo metu yra suteikusi prieglobstį.

V.Putinas ketvirtadienį taip pat pareiškė, kad Rusija nekontroliuoja E.Snowdeno ir jo pateikiamos informacijos.

V.Putinas per spaudos konferenciją sakė, kad bet kokia informacija, paviešinta buvusio JAV nacionalinio saugumo agentūros (NSA) kontraktininko, tikriausiai yra pagrįsta medžiaga, kurią jis nutekino žiniasklaidai dar prieš atvykdamas į Rusiją.

"Viskas, kas ten kažkur išmetama, tai išmetama, kas jo palikta kažkur visame pasaulyje. Mes nežinome, kur ir ko ten jo palikta", - pridūrė jis.

Prezidentas patvirtino, kad Rusija suteikė E.Snowdenui prieglobstį su sąlyga, kad jis neužsiims antiamerikietiška propaganda.

V.Putinas užtikrino, kad Rusijos slaptosios tarnybos su juo nebendradarbiavo ir neapklausė dėl NSA veiklos, potencialiai nukreiptos prieš Rusiją.

"Aš jau kalbėjau ir pasakysiu beveik profesionalia kalba: operatyvine plotme mes su juo nedirbame ir niekada nedirbome, ir nepristojame prie jo su visokiais klausimais dėl to, kas ir kaip buvo daroma tarnybos, kur jis dirbo, rusiška kryptimi", - sakė V.Putinas.

Rusijos prezidentas pabrėžė, kad pats irgi nebuvo su E.Snowdenu susitikęs.

„Ne, asmeniškai nesu pažįstamas su ponu Snowdeny – niekada nebuvau su juo susitikęs. Man tenka atlikti daug kasdienių darbų“ – aiškino jis.

„Galiu pripažinti, kad jis nėra man neįdomus“, – pabrėžė V.Putinas

Vis dėlto V.Putinas pridūrė, kad E.Snowdeno paviešintos paslaptys padarė įtaką.

„Manau, kad dėl pono Snowdeno daug kas pasikeitė milijonų žmonių protuose – įskaitant didžiųjų šiuolaikinių politikos veikėjų galvas“, - sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius