Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiras Putinas žada maždaug 300 mln. dolerių kalnų slidinėjimo kurortui Čečėnijoje

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas ketina skirti valstybės paskolą iki dešimties milijardų rublių kalnų slidinėjimo kurorto, kurio projektą prieš metus patvirtino prezidentas Ramzanas Kadyrovas, statybai.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį paskelbto vyriausybės potvarkio priede pažymėta, kad, jeigu bus sunku grąžinti devyneriems metams numatytą Užsienio ekonominio banko paskolą, Finansų ministerija rezervuos maždaug 7,14 milijardo rublių kaip valstybės garantijas.

Didelio masto Kaukazo finansavimo priešininkas, populiarus tinklaraštininkas Aleksejus Navalnas pavadino brangaus kurorto respublikoje, kur, jo nuomone, taip ir nepasibaigė pilietinis karas, idėją absurdiška, nes projektas neturi galimybių atsipirkti.

Čečėnijos valdžia mano priešingai.

„Žmonės važiuos pailsėti, žinoma. Kai žmonės važiuoja pailsėti į Egiptą, į Balio salą, ar tokių pavojų nėra? Yra. Štai kiek yra atvejų, kiek pranešimų. Visur yra nusikalstamumo, tai daugiau, tai mažiau. Be to, kalnų slidinėjimo kurortai – tai  draivas ir adrenalinas. Ten važiuos žmonės išbandyti savęs“, – sakė agentūrai „Reuters“ Čečėnijos ekonomikos plėtotės ministro pavaduotojas Isa Bisajevas.

Po dviejų griaunamų karų Čečėnija tapo labiausiai dotuojamu Rusijos regionu ir, nepaisant R.Kadyrovo patikinimų, kad jo respublika tapo viena saugiausių vietų pasaulyje, neįveikė iki galo separatistų pogrindžio, su kuriuo kariauja Čečėnijos jėgos struktūros. 

Kremliaus ir vyriausybės parengti Kaukazo ir Čečėnijos plėtotės planai, kurie gali atsieiti biudžetui kelis trilijonus rublių per artimiausius dešimt metų, sukėlė nacionalistiškai nusiteikusių sluoksnių, kurie propaguoja šūkį „Gana maitinti Kaukazą“, priekaištų.

V.Putino pasirašytame potvarkyje, be Čečėnijos kurorto, išvardytos dar dvidešimt statybų Šiaurės Kaukaze, kurioms valstybiniai bankai skirs paskolas su valstybės garantijomis, iš viso sieksiančias 42,5 mlrd. rublių. 

Kadyrovo įkaitai

Kalnų slidinėjimo kurortas aukštai kalnuose esančiame Itum Kalės rajone, kuris anksčiau, būdamas arti sienos su Gruzija ir sunkiai pasiekiamas, buvo kovotojų pagrindinė tvirtovė, statys Vedučio bendrovė. Jos vienas savininkų yra iš Čečėnijos kilęs verslininkas Ruslanas Baisarovas, kurį Kadyrovas interviu pavadino savo draugu.  .

Iš viso kurortas kainuos 14 milijardų rublių, sako I.Bisajevas, likusią sumą projekto vykdytojai tikisi padengti iš privačių investicijų.

Užsienio ekonominis bankas, kurio stebėtojų tarybai vadovauja V.Putinas, teigia, kad galutinio sprendimo dėl 10 mlrd. paskolos Čečėnijos kurortui nėra, galiausiai suma gali būti mažesnė.

„Šis projektas Užsienio ekonominiame banke nagrinėjamas, sprendimas dėl finansavimo sąlygų bus priimamas, remiantis kompleksinės ekspertizės rezultatais“, – pranešė banko spaudos tarnyba.

A.Navalnas mano, kad projektas neturi perspektyvos: „Pati mintis, kad kas nors esant dabartinei politinei situacijai važinėtų į kalnų slidinėjimo kurortą Čečėnijoje, yra visiškai absurdiška“.

Opozicionieriaus nuomone, federalinis centras neturi jėgų atsisakyti duoti pinigų R.Kadyrovui.

„Visa dabartinė Rusijos valdžia yra jo įkaitė. Mažiausias nestabilumas tučtuojau pakenkia Putino populiarumui, kuriam tariamas ar realus stabilumas Kaukaze yra vienas svarbiausių kozirių. Mes atsimename, kad prezidentu jis tapo ant Kaukazo sutramdymo bangos. Todėl mokami dabar didžiuliai pinigai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius