Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiro Putino sąjungininkai Vakaruose: Nyderlandai, Airija, Liuksemburgas ir Kipras

Rusijos atakas prieš Ukrainą galėtų sustabdyti keturios Europos šalys – Nyderlandai, Airija, Liuksemburgas arba Kipras. Bet, kaip teigia Lenkijos dienraštis „Rzeczpospolita“, jos to nedarys.
Liuksemburgą ypač pamėgo Rusija
Liuksemburgą ypač pamėgo Rusija

Europos Sąjungos šalys galėtų imtis slapto ginklo prieš Rusiją. Mokesčių rojumi vadinamos šalys, panašiai kaip Šveicarija, galėtų užšaldyti sąskaitas su šimtais milijardų eurų. Jos priklauso koncernams ir oligarchams, susijusiems su Kremliumi. Tokią išvadą daro agentūra „Bloomberg“, atlikusi kompleksinį tyrimą ir pirmadienį paskelbusi jo rezultatus.

Tyrimas parodė, kad rusus vilioja itin patrauklios investavimo sąlygos. Nyderlandai, kaip ne kartą skelbė šios šalies atstovai, siūlo ne tik būdus sumažinti mokamus mokesčius, bet ir galimybes nuslėpti sąskaitos savininką bei visišką atleidimą nuo mokesčių, jeigu investuojama į nekilnojamąjį turtą.

Nyderlandai, kaip ne kartą skelbė šios šalies atstovai, siūlo ne tik būdus sumažinti mokamus mokesčius, bet ir galimybes nuslėpti sąskaitos savininką bei visišką atleidimą nuo mokesčių, jeigu investuojama į nekilnojamąjį turtą.

Nyderlandų bankai specializuojasi tarpininkaudami investuojant dar egzotiškesniuose mokesčių rojuose – tarkim, Mergelių salose arba Bermuduose.

Investicijos iš Rusijos Nyderlanduose pasiekė išties didžiulį mastą, todėl šios šalies parlamentas po savaitės ketina surengti šiam klausimui skirtą specialią sesiją.

Viena iš kompanijų, veikiančių per padalinį Nyderlanduose, yra „Gunvor“. Nafta prekiaujanti įmonė glaudžiai susijusi su Kremliumi ir jau buvo įrašyta į sąrašą tų, kurioms JAV taiko sankcijas. 2010 metais, o šie metai paskutiniai, kurių finansinius rezultatus pavyko gauti „Bloomberg“, koncernas per šį padalinį uždirbo 59 mlrd. dolerių, arba – 90 proc. visų savo pajamų.

Nyderlandų, Liuksemburgo, Kipro, Airijos ir Šveicarijos tarpininkavimu naudojasi ir „Rosneft“. Į juodąjį Vašingtono ir Briuselio sąrašą pateko ne pati bendrovė, o jos vadovas Igoris Sečinas.

Milžiniška finansinė nauda, kurią gauna kai kurios Europos šalys pritraukdamos rusišką kapitalą, yra priežastis, kodėl ES nėra vieninga dėl griežtesnių sankcijų Rusijai. Tarkim, „Gazprom, kurios direktorius Aleksejus Mileris yra artimas Vladimiro Putino bičiulis, per savo padalinį Nyderlanduose uždirbo 14 mlrd. dolerių, nors čia dirba vos 14 žmonių.

Milžiniška finansinė nauda, kurią gauna kai kurios Europos šalys pritraukdamos rusiškąjį kapitalą, yra ta priežastis, kodėl ES nėra vieninga dėl griežtesnių sankcijų Rusijai.

Rusijos banko duomenimis, vis dėlto iš ES šalių patraukliausias Rusijai yra Liuksemburgas, o tik po to Nyderlandai ar Airija.

Būtent Liuksemburge yra registruoja „Volga Group“, taip pat patekusi į JAV sąrašą tų, kam taikomos sankcijos.

Šveicarija – dar viena šalis, kuri glaudžiai bendradarbiauja su Rusija dėl investicijų pritraukimo. Jos bankai tarpininkauja net dėl trijų ketvirtadalių Maskvos vykdomų žaliavos eksporto sandėrių, visų pirma – energetikos srityje. Čia dominuoja „Lukoil“, „Gazprom“ ir „Rosneft“.

Prieš trejus metus, ekonominės krizės įkarštyje, JAV ir Vokietija privertė Šveicarijos valdžią atskleisti bankų paslaptis, kad būtų galima išieškoti mokesčius iš šių šalių piliečių. Tačiau kol kas Ukrainos krizė daro mažesnį poveikį pasaulio finansų rinkoms. Ekspertai spėja, kad nebent tuomet, jeigu V.Putinas pradėtų atvirą karą su Ukraina, Šveicarija ir kai kurios ES šalys galėtų imtis veikti prieš Rusiją. Tačiau kai kurie rusai jau dabar savo lėšas nukreipinėja į mokesčių rojumi vadinamas užjūrio šalis.

Naudos iš Rusijos oligarchų turi ir Didžioji Britanija, ypač Londono birža. Be to, būtent rusai iki rekordinių aukštumų išaugino nekilnojamojo turto kainas šioje šalyje – vidutiniškai 10 tūkst. eurų už kv.m. Kaip ir investicijos, taip ir namų pirkimas dažniausiai yra anonimiškas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius