Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiro Putino sąjungininkas pataria leisti liaudžiai turėti ginklų

Kruvinas susirėmimas vienoje gyvenviečių Urale, kur vietos gyventojai ėmėsi ginklų, siekdami apsiginti nuo pasikėsinimų, įtraukė diskusiją apie leistiną savigyną į rinkimų kampanijos darbotvarkę.
Vladimiras Putinas šaudykloje
V.Putinas šaudykloje. / „Scanpix“ nuotr.

Einantis Rusijos parlamento aukštųjų rūmų pirmininko pareigas Aleksandras Toršinas pasiūlė perimti Amerikos patirtį ir leisti piliečiams turėti šaunamąjį ginklą savigynai, nes policija darosi bejėgė.

A.Toršinas, dirbęs sovietinėje prokuratūroje, trečiadienį per laikraštį „Vedomositi“ pateikė šį siūlymą, kuriam, jo nuomone, pritaria premjeras ir tikėtinas būsimas prezidentas Vladimiras Putinas.

„Manoma, kad mūsų šalyje neįmanoma įgyvendinti ką nors, jeigu neturi užsitikrinęs valstybės pirmųjų asmenų paramos, o V.Putinas, pavyzdžiui, – nepritaria liaudies ginklavimui, nes juo netiki. Tai netiesa. Vladimiras Vladimirovičius dar nepareiškė savo nuomonės dėl Sagros gynėjų, apgynusių savo gyvenvietę nuo terorizuojančios gaujos“, – parašė senatorius, laikinai einantis aukštųjų rūmų pirmininko pareigas po opoziciškai nusiteikusio Sergejaus Mironovo atsistatydinimo.

„Reikia piliečiams ginklų. Jeigu valdžia nepajėgia susidoroti su banditizmu, tai padarys patys žmonės. Ginkluota liaudis turi visiškai kitą savivertės laipsnį. Ir valdžia kalba su tokia liaudimi visiškai kita kalba“, – rašė A.Toršinas.

„Jungtinėse Valstijose piliečių teisę turėti ginklą įtvirtino garsioji „konstitucijos antroji pataisa“. Klausimas toks rimtas ir svarbus, jog, manau, ir dabartinėje Rusijoje galima kalbėti apie konstitucinę pataisą, garantuojančią piliečiams teisę veiksmingai ginti savo ir aplinkinių gyvybę“, – tvirtina A.Toršinas.

Iš Kremliaus ir vyriausybė komentarų kol kas nepavyko gauti.

Galiojantys įstatymai leidžia savigyną traumatiniu ginklu, bet jo įsigijimo ir naudojimo taisyklės pastaruoju metu buvo sugriežtintos Kremliaus siūlymu.

Liepos 2-osios naktį Sverdlovsko srities Sagros gyvenvietėje įvyko muštynės ir susišaudymas tarp vietos gyventojų ir ir atvykėlių iš Jekaterinburgo, atvažiavusių 15 automobilių ir, pasak gyventojų, užpuolusių juos. Vienas žmogus žuvo. Federalinis Tyrimų komitetas pranešė trečiadienį, kad sulaikė jau 5 užpuolikus.

Liepos 2-osios naktį Sverdlovsko srities Sagros gyvenvietėje įvyko muštynės ir susišaudymas tarp vietos gyventojų ir ir atvykėlių iš Jekaterinburgo, atvažiavusių 15 automobilių ir, pasak gyventojų, užpuolusių juos.„Be to, vertinamas neveikimas pareigūnų, kurių pareiga užtikrinti tvarką ir teisėtumą“, – sakoma pranešime jo tinklalapyje.

VRM reforma, kurios metu milicija buvo pervardinta policija, buvo svarbiausias kitą kovą besibaigiančio Dmitrijaus Medvedevo prezidentavimo projektas, bet kritikai sako, kad iš tikrųjų pokyčių nėra, ir teisėsaugos institucijų korupcija neišnaikinta.

Gruodį šalyje vyks eiliniai parlamento rinkimai, o 2012-ųjų kovą – prezidento rinkimai, dėl kurių turi planų ir V.Putinas, ir D.Medvedevas.

Po kruvino incidento Sagroje savigynos ribų išplėtimui pritarė daugelis visuomenės veikėjų.

„Ginkluokitės, piliečiai“, – rašė savo populiariame tinklaraštyje kovotojas su korupcija, juristas Aleksejus Navalnas, sulaukęs daugiau kaip pusantro tūkstančio atsiliepimų.

Šios priemonės priešininkai mano, kad legalizavus ginklus, kils nusikalstamumo protrūkis.

„Pas mus ne itin laikomasi įstatymų. Visi žino, kad pas mus negalima neblaiviam sėstis prie vairo, bet vis viena sėdasi. Jeigu ir ginklą turės rankose neblaivūs žmonės, tai gali turėti labai sunkių padarinių... Dėl to padaugės kai kurių nusikaltimų“, – sakė agentūrai „Reuters“ Valstybės Dūmos saugumo komiteto pirmininko pavaduotojas Michailas Grišankovas.

Jo nuomone, incidentas Sagroje nepadarys poveikio sprendimo laisvai nešiotis ir laikyti šaunamąjį ginklą priėmimui.

Tačiau Uralo teisių gynimo fondo „Miestas be narkotikų“ vadovas Jevgenijus Roizmanas, vienas pirmųjų signalizavęs visuomenei apie įvykius gyvenvietėje, mano, kad ginklai padėjo vietos gyventojams apsiginti.

„Čia ginklai išgelbėjo žmones, šiuo konkrečiu atveju“, – sakė jis agentūrai „Reuters“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius