Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokiečiams balsuojant rinkimuose, Merkel nusiteikusi optimistiškai (nuotraukos)

Vokiečiai sekmadienį balsuoja visuotiniuose rinkimuose, per kuriuos Angela Merkel tikriausiai laimės antrą mandatą vadovauti pasaulinės recesijos paveiktai ir dėl savo vaidmens Afganistane nesutariančiai šaliai.
Balsuoja Angela Merkel
Balsuoja Angela Merkel / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paskutinės apklausos prieš šiuos rinkimus rodė, kad konservatorių kanclerė turi laimėti antrą ketverių metų kadenciją Europos didžiausios ekonomikos lyderio poste – taip rinkėjai turi atsidėkoti jai už ramų Vokietijos vedimą per didžiausią jos nuosmukį po Antrojo pasaulinio karo.

Tačiau ji gali negauti verslui palankių koalicijos partnerių, su kuriais nori formuoti kitą vyriausybę.

Centro kairės socialdemokratų (SPD), kurie ketverius metus su A.Merkel konservatoriais dirbo „didžiojoje koalicijoje“, lyderis Frankas-Walteris Steinmeieris nesugebėjo sumažinti didžiulio populiarumo, kuriuo gali džiaugtis A.Merkel – įtakingiausia pasaulio moteris, kaip ją vadina žurnalas „Forbes“. Tačiau pastaruoju metu padidėjus socialdemokratų populiarumui, A.Merkel viltys dėl koalicijos pakibo ant plauko.

„Visada esu optimistiškai (nusiteikusi)“, – sakė ji laikraščiui „Bild am Sonntag“.

Paskutinės apklausos prieš šiuos rinkimus rodė, kad konservatorių kanclerė turi laimėti antrą ketverių metų kadenciją Europos didžiausios ekonomikos lyderio poste.Prieš rinkimus visoje Vokietijoje buvo imtasi griežtų saugumo priemonių, nes buvo sulaukta virtinės grasinimų iš islamistų kovotojų, tarp jų – „al Qaeda“ lyderio Osamos bin Ladeno, dėl keršto išpuolių už Vokietijos dalyvavimą Afganistane.

Aiškaus favorito neiškėlę 2005 metų rinkimai privertė A.Merkel krikščionis demokratus (CDU/CSU) formuoti koaliciją su savo tradiciniais priešininkais SPD.

Po ketverių tikrai ne iš meilės suformuotos kairiųjų ir dešiniųjų vyriausybės valdymo metų A.Merkel nori atsisakyti SPD ir formuoti koaliciją su verslui palankia Laisvųjų demokratų partija (FDP), kuri siekia „mažos vyriausybės“ ir mažesnių mokesčių.

Rinkimų kampanijos pradžioje abi šios partijos atrodė galinčios užsitikrinti pakankamai balsų, kad suformuotų naują koaliciją, bet praėjusią savaitę apklausos parodė, kad varžybos pasidarė atkaklesnės, o iki ketvirtadalio rinkėjų vis dar nebuvo apsisprendę, už ką balsuoti.

Jei A.Merkel ir FDP nepavyks, tikriausiai teks formuoti kitą „didžiąją koaliciją“.

„Rytoj rinkėjai nuspręs, kaip greitai pakilsime iš šios krizės, – šeštadienį per paskutinį savo mitingą sakė A.Merkel. – Mes kovojame už vokiečių ateities darbo vietas.“

Tačiau antrąją kadenciją pastoriaus dukters iš buvusios komunistinės Rytų Vokietijos laukia bauginantys iššūkiai.

Prognozuojama, kad didės nedarbas, o viskam, pradedant sveikatos apsauga ir baigiant švietimu ir išsipūtusia socialinio saugumo sistema, žūtbūt reikia reformų. Be to, Vokietijos populiacija sparčiai sensta.

Užsienio politikos srityje pagrindinis iššūkis A.Merkel bus Afganistanas, kur Vokietija yra dislokavusi maždaug 4,2 tūkst. savo karių, tarnaujančių NATO pajėgose.

Sukilimas Afganistane šiuo metu yra itin suintensyvėjęs, o Vokietijos misija, kuriai dauguma vokiečių nepritaria, gali tapti dideliu galvos skausmu A.Merkel, jei smurto mastas šios šalies šiaurėje, kur tarnauja vokiečių kariai, ir toliau didės.

Iš viso už 29 valdžios siekiančias partijas gali balsuoti 62,2 mln. žmonių. Rinkimų dieną visoje šalyje prognozuojamas saulėtas, be lietaus oras.

Preliminarūs balsavusiųjų apklausos rezultatai turėtų būti paskelbti maždaug 16 val. Grinvičo (19 val. Lietuvos) laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius