Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietija įvertino Th.May pasisakymą apie „Brexit“: „Pagaliau šiek tiek aiškumo“

Vokietijos užsienio reikalų ministras antradienį pareiškė, kad savo seniai lauktoje kalboje britų premjerė Theresa May „pagaliau įnešė šiek tiek daugiau aiškumo“ apie savo vyriausybės planus dėl šalies pasitraukimo iš ES, vadinamojo „Brexit“.
Frankas Walteris Steinmeieris
Frankas Walteris Steinmeieris / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Praėjus septyniems mėnesiams nuo referendumo, per kurį nuspręsta išstoti iš ES, „Brexit“ planas vis dar nėra formalizuotas“, – sakoma Franko-Walterio Steinmeierio pareiškime.

„Todėl mes palankiai sutikome tą faktą, kad britų ministrė pirmininkė šiandien trumpai apibrėžė savo vyriausybės planus apie išstojimą (iš ES) ir įnešė daugiau aiškumo apie Britanijos planus“, – pažymi jis.

F.W.Steinmeieris nurodo, kad Th.May „pabrėžė, jog Britanija siekia teigiamos ir konstruktyvios partnerystės, draugystės, su stipria ES“.

„Tai gerai“, – pridūrė jis.

„Mes taip pat norime kuo geresnių, glaudesnių ir patikimesnių santykių bei viliamės, kad siekiant šio tikslo bus deramasi konstruktyviai“, – pažymėjo Vokietijos ministras.

Tačiau jis dar pabrėžė, kad Berlynas nesileis į derybas dėl „Brexit“ sąlygų, kol Britanija neinicijuos išstojimo iš ES procedūros pagal Lisabonos sutarties 50 straipsnį, oficialiai paskelbdama apie šalies ketinimą trauktis iš Europos Sąjungos.

„Mūsų požiūris yra ir liks toks: derybos prasidės tik tada, kai Britanija oficialiai paskelbs savo troškimą išstoti“, – pareiškė F.W. Steinmeieris ir dar pridūrė, kad su „Brexit“ susietus reikalus nagrinėjantis parlamento komitetas turėtų susirinkti ir nubrėžti savo kursą deryboms.

Tačiau jis pabrėžė, kad „Vokietijos ir Europos interesas yra stiprinti Europos Sąjungos 27 šalių sanglaudą ir Europos bendrosios rinkos vienybę“.

Th.May antradienį pareiškė, kad Britanija trauksis iš bendrosios ES rinkos, kad apribotų imigraciją, atsiskirdama nuo Bendrijos, bet taip pat sieks, kad pasitraukiant iš jos prekybos sutartis suteiktų „didžiausią įmanomą rinkos prieinamumą“.

Ji taip pat tikino, kad Britanija nori stiprios ES. „Britanija nenori, kad ES „suirtų“, – vis dėlto tikino premjerė. – ES turi būti sėkminga, nes tai tvirtas ir neabejotinas nacionalinis Britanijos interesas“, – pažymėjo Th.May ir nurodė, kad Britanijai reikėtų naujos muitų sutarties su ES.

Be kita ko ji perspėjo Europos Sąjungos nares nesiekti pernelyg griežtų sutarties dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Bendrijos sąlygų, nes pastangos nubausti Londoną būtų „pragaištingo kenkimo sau aktas“. „Britanijai be sutarties būtų geriau, negu su bloga sutartimi“, – pabrėžė premjerė.

Pažymėtina, kad Th.May patvirtino, jog bet kurį galutinį susitarimą dėl Britanijos išstojimo iš ES turės patvirtinti britų įstatymų leidėjai.

„Galiu patvirtinti šiandien, kad vyriausybė pateiks galutinę sutartį balsavimui abiems parlamento rūmams, tik tada ji įsigalios“, – pareiškė Th.May.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius