Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietija pasiuntė už grotų Rusijai šnipinėjusius sutuoktinius

Vokietijos teismas, išnagrinėjęs vieną iš didžiausių šnipinėjimo bylų šioje šalyje nuo Šaltojo karo, antradienį skyrė laisvės atėmimo bausmę sutuoktinių porai, ilgiau nei 20 metų šnipinėjusiai Rusijos slaptosioms tarnyboms.
Andreasas ir Heidrun Anschlagai
Andreasas ir Heidrun Anschlagai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sutuoktiniai, kurių slapyvardžiai buvo Andreasas Anschlagas ir Heidrun Anschlag, 1988 metais buvo pasiųsti į tuometę Vakarų Vokietiją Sovietų Sąjungos KGB, o vėliau dirbo Rusijos užsienio žvalgybos tarnybai (SVR), nurodoma teismui pateiktoje medžiagoje.

Pietvakarinio Štutgarto miesto aukštesniojo regioninio teismo sprendimu Andreasas buvo nuteistas kalėti 6,5, o jo žmona – 5,5 metų.

Į sutuoktinių rankas buvo patekę NATO ir Europos Sąjungos politinių bei karinių paslapčių, ypač susijusių su Aljanso ir Bendrijos ryšiais su Rytų Europos bei Centrinės Azijos šalimis.

Jie apsimetinėjo Austrijos piliečiais, kurie gimė ir užaugo Pietų Amerikoje. Pasak prokurorų, sutuoktiniai gyveno kaip viduriniosios klasės atstovai, slėpdami savo konspiracinę veiklą.

„Tarsi laikrodžio mechanizmo sraigteliai, į gera ar bloga, jie buvo priklausomi vienas nuo kito, kad jų misija pasisektų“, – sakė teismo pirmininkė Sabine Roggenbrod.

Andreasas Anschlagas studijavo inžineriją ir dirbo automobilių pramonėje, o Heidrun tapo namų šeimininke. Netgi jų dukra nežinojo apie savo tėvų dvigubą gyvenimą, teigia žiniasklaida. Nurodoma, kad sutuoktiniai perdavė Rusijai dokumentus, kuriuos jie gaudavo iš vieno Nyderlandų užsienio reikalų ministerijos pareigūno 2008–2011 metais.

Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“ šį teismą įvardijo kaip „vieną iš įspūdingiausių bylų nuo Šaltojo karo pabaigos“.

Dokumentus jie palikdavo „mirusiose laiškų dėžutėse“, – pavyzdžiui, po iš anksto sutartais medžiais. Iš ten juos paimdavo vakariniame Bonos mieste veikiančio Rusijos generalinio konsulato darbuotojai, nurodė federalinis prokuroras.

Su Rusija šnipai susisiekdavo trumpųjų bangų radijo siųstuvu, palydovinio ryšio telefonu siunčiamomis žinutėmis arba užšifruotomis žinutėmis vaizdo įrašų portalo „YouTube“ komentaruose, pasirašant sutartais vardais.

Kaltinamieji sutuoktiniai, kurių konspiracinė pavardė vokiškai reiškia „puolimas“, atsisakė patvirtinti bet kokias detales apie jų tapatybę, tačiau jų advokatas sakė, kad Anschlagai turi Rusijos pilietybę.

„Teismas negalėjo išaiškinti jūsų tikrųjų tapatybių, – S.Roggenbrod sakė kaltinamiesiems. – Nežinome, kur esate gimę ir ar šie vardai yra jūsų tikrieji.“

Tačiau teisėja pažymėjo: „Teismas įsitikinęs, kad kaltinamieji iki pat pabaigos tiksliai žinojo, kuriam šeimininkui jie tarnavo ir kokiu tikslu.“

Pasak Federalinės prokuratūros, daugiau informacijos buvo gauta tik apie jų slaptą veiklą pastaruosius trejus metus. Vokietijos kontržvalgybos tarnybos surado šiuos sutuoktinius, kai sulaukė JAV Federalinio tyrimų biuro, demaskavusio Rusijos SVR agentų Amerikoje, perspėjimo.

Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“ šį teismą įvardijo kaip „vieną iš įspūdingiausių bylų nuo Šaltojo karo pabaigos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius