-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 10 17 /19:42

Vokietijoje per sprogimą BASF chemijos gamykloje žuvo vienas žmogus, dar šeši yra dingę

Vokietijos vakaruose esančioje BASF chemijos gamykloje pirmadienį per sprogimą žuvo vienas žmogus, pranešė ši bendrovė ir nurodė, kad šeši asmenys yra laikomi dingusiais, dar šeši – sužeisti.
Sprogimas BASF gamykloje
Sprogimas BASF gamykloje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Sprogimas

Sprogimas, sukėlęs didžiulį gaisrą plačiame Liudvigshafeno komplekse, įvyko atliekant darbus prie žaliavą tiekiančio vamzdyno.

„Mes negalėjome nustatyti kokio nors pavojaus gyventojams“, – sakė per spaudos konferenciją BASF pareigūnas Uwe Liebeltas, bet gyventojams buvo nurodyta likti namuose ir laikyti sandariai uždarytus langus ir duris.

Anksčiau BASF pranešime spaudai buvo pranešta, kad „maždaug 11 val. 30 min. (12 val. 30 min. Lietuvos laiku) BASF (gamykloje) Liudvigshafene dėl nenustatytų priežasčių įvyko sprogimas, keli žmonės sužeisti“.

Virš didžiulio prie Reino upės esančio komplekso buvo matyti didžiulės liepsnos ir kylantys pilkų dūmų kamuoliai.

BASF bendrovė nurodė, kad Liudvigshafeno ir netoliese esančio Manheimo miesto gyventojai turėtų likti namie ir užsidaryti duris bei langus.

Ugniagesiai vėlyvą pirmadienio popietę tebekovojo su liepsnomis, policija buvo uždariusi aplinkinius kelius, pasakojo naujienų agentūros AFP reporteris.

„Pagalbos tarnybos iš viso regiono yra įvykio vietoje ir bando sustabdyti ugnies plitimą į kitas gamyklos vietas“, – sakoma Liudvigshafeno miesto valdžios pranešime.

BASF bendrovė nurodė, kad Liudvigshafeno ir netoliese esančio Manheimo miesto gyventojai turėtų likti namie ir užsidaryti duris bei langus.

Vietos pareigūnai taip pat ragina ikimokyklines įstaigas ir mokyklas neleisti vaikų į lauką, tačiau kol kas evakuacija nepaskelbta.

„Mes vis dar tiriame tikrąją gaisro priežastį. Buvo informuoti atitinkami pareigūnai“, – nurodė BASF.

Kvėpavimo takų sudirgimas

BASF dar nurodė, kad saugumo sumetimais uždaryti krekingo įrenginiai, kurie yra naudojami cheminiam angliavandenilių skaidymui.

Pasak miesto pareigūnų, į įvykio vietą išsiųsti ugniagesių automobiliai ir vienas specialus ugniagesių laivas.

Liudvigshafeno paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ sakoma, kad kai kurie gyventojai jau skundžiasi dėl sudirgusių kvėpavimo takų.

Mieste įkurta greitoji pagalbos linija ir pastatyta informacinio centro palapinė.

Landeshafen Nord dalyje, kurioje įvyko sprogimas, yra uostas, naudojamas lengvai užsidegančių skysčių ir suskytintų dujų transportavimui.

Bendrovės interneto svetainėje sakoma, kad ši vieta yra „labai svarbi BASF žaliavos tiekimui“ ir per metus per ją atkeliauja daugiau nei 2,6 mln. tonų žaliavos.

Kroviniai tiesiai iš laivų vamzdynais keliauja į gamyklas. Liudvigshafene šioje kompanijoje dirba 36 tūkst. žmonių.

Jau antras incidentas

Netoliese esančioje Lampertheimo gamykloje įvyko dar vienas incidentas – joje per dujų sukeltą sprogimą buvo sužeisti keturi žmonės, kurie buvo nuvežti į ligoninę, pranešė naujienų agentūra DPA.

Šios nelaimės priežastys taip pat tiriamos.

BASF turi daugiau nei 110 tūkst. darbuotojų visame pasaulyje. Pernai kompanija pardavė produkcijos už daugiau nei 70 mlrd. eurų.

Daugiausiai aukų pareikalavusi nelaimė šioje kompanijoje įvyko 1921 metais, kai per sprogimą Liudvigshafeno amoniako gamykloje žuvo beveik 600 žmonių.

1948 metais 200 žmonių žuvo ir dar daugiau nei 3,8 tūkst. buvo sužeisti tame pačiame Liudvigshafeno komplekse sprogus geležinkelio cisternai.

Liudvigshafenas yra maždaug už 80 km į pietvakarius nuo Frankfurto.

VIDEO: Po sprogimo Vokietijos chemijos gamykloje dingo keli žmonės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius