Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos Federaliniam susirinkimui nepavyko išrinkti prezidento per pirmus du balsavimus (atnaujinta 19.38 val.)

Vokietijos kanclerei Angelai Merkel trečiadienį nepavyko „prastumti“ savo remiamo kandidato 51-erių Christiano Wulffo per pirmąjį Federalinio Susirinkimo balsavimą, todėl bus rengiamas antras rinkimų ratas.
Angela Merkel ir Christianas Wulffas
Angela Merkel ir Christianas Wulffas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Oficialiai A.Merkel vadovaujamos koalicijos palaikomas Ch.Wulffas gavo 600 balsų specialiai sušauktoje 1244 vietų asamblėjoje, tačiau siekiant laimėti pergalę jau pirmajame rinkimų rate, jų turėjo būti 623.

Opozicinės Socialdemokratų partijos ir žaliųjų kandidatas, buvęs Rytų Vokietijos pastorius ir disidentas 70-metis Joachimas Gauckas gavo 499 balsus, o už kairiųjų partijos „Die Linke“ kandidatę Lukrezia Jochimsen balsavo 126 susirinkimo nariai.

Trylika balsavusiųjų susilaikė, o kraštutinių dešiniųjų kandidatas Frankas Rennicke gavo tris balsus. Iš viso specialiai prezidento rinkimams sušaukto Federalinio Susirinkimo dalyviai į balsadėžes sumetė 1 241 galiojantį balsavimo biuletenį.

Antrasis prezidento rinkimų etapas turėtų vykti trečiadienį po diskusijų atskirose partijose.

Pasak analitikų, J.Gaucko pergalė antrajamee rate, nors tai ir mažai tikėtina, suduotų mirtiną smūgį A.Merkel vyriausybei.

Iš pirmojo balsavimo rato rezultatų matyti, kad keli A.Merkel vadovaujamos koalicijos partneriai, Laisvieji demokratai (FDP), balsavo prieš Ch.Wulffo kandidatūrą, kadangi vyriausybę, bent jau formaliai, turėjo palaikyti absoliuti Federalinio Susirinkimo narių dauguma.

Be to, už J.Gaucką, kuris visuomenėje yra populiaresnis nei Ch.Wullfas, balsavo 39 Žaliųjų ir Socialdemokratų partijoms nepriklausantys nariai.

L.Jochimsen taip pat gavo du ne „Die Linke“ partijos narių balsus.

Prezidento rinkimai rengiami iš šio posto netikėtai atsistatydinus Horstui Koehleriui. Prezidentas pasitraukė dėl, jo nuomone, per griežtos kritikos, kurios sulaukė po savo interviu apie Vokietijos karinį vaidmenį pasaulyje. Interviu metu jis pareiškė, kad vokiečių karinės misijos užsienyje iš dalies motyvuotos ekonominių interesų.

Vokietijos prezidentas neturi didelių politinių galių, bet tradiciškai laikomas tautos moraliniu autoritetu. Tačiau H.Koehleris buvo populiari figūra ir vokiečiams svarbu, kas jiems atstovauja drauge su kanclere A.Merkel.

Papildyta 19.38 val. Vokietijos kanclerė A.Merkel trečiadienį patyrė ir antrą skaudų smūgį – jos remiamam kandidatui į prezidentus Ch.Wullfui nepavyko užsitikrinti absoliučios Federalinio Susirinkimo daugumos paramos ir per antrąjį balsavimą.

Šįkart Ch.Wulffą nuo pergalės skyrė aštuoni balsai, nors A.Merkel vadovaujamos koalicijos atstovai sudarė daugumą Federaliniame Susirinkime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius