-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vokietijos kanclerė Angela Merkel tariasi su Turkija dėl migrantų

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pirmadienį Ankaroje susitiko su Turkijos premjeru Ahmetu Davutoglu aptarti pastangų sumažinti į Europą plūstančių migrantų srautą.
Angela Merkel atvyko į Turkiją
Angela Merkel atvyko į Turkiją / „Scanpix“/AP nuotr.

Turkija, per kurią į Europą atkeliauja daugybė pabėgėlių ir migrantų, yra labai svarbi A.Merkel diplomatinėms pastangoms sumažinti pabėgėlių antplūdį.  Pernai į Vokietiją atvyko net 1,1 mln. prieglobsčio ieškotojų, kurių daugelis buvo pabėgėliai iš konfliktų krečiamų Sirijos, Irako ir Afganistano.

Šeštadienį paskelbtame savo savaitiniame vaizdo kreipimesi Vokietijos lyderė sakė, kad Europos Sąjungos šalys susitarė, jog blokui reikia uoliau saugoti savo išorines sienas, ir kad ji mėgins ieškoti sprendinio per savo vizitą Turkijoje.

Kanclerė pridūrė, kad Europos šalys turi „būti pasiruošusios teisėtai priimti nustatytas pabėgėlių kvotas ir atlikti savo vaidmenį“ sprendžiant šią problemą.

„Nemanau, kad Europa gali visiškai nuo to atsiriboti“, – pabrėžė A.Merkel.

Ji atvyko tartis su Ankara tuo metu, kai Turkija yra spaudžiama ES įsileisti iki 35 tūkst. sirų, kurie per pastarąsias kelias dienas susitelkė prie abiejų šalių sienos, bėgdami nuo vyriausybės pajėgų puolimo.

Turkija, kurioje jau yra prisiglaudę apie 2,5 mln. pabėgėlių iš Sirijos, sako artėjanti prie savo galimybių ribos, bet nurodė, kad toliau įsileis į sunkią padėtį patekusius žmones.

Pernai lapkritį Turkija pažadėjo Bendrijai sumažinti į Europą plūstančių migrantų srautą, griežčiau kovodama su neteisėtu žmonių gabenimu ir glaudžiau bendradarbiaudama su bloku dėl ekonominių migrantų, kuriems atsisakoma suteikti pabėgėlio statusą, grąžinimo.

ES lyderiai savo ruožtu įsipareigojo skirti 3 mlrd. eurų pagalbą Sirijos pilietinio karo pabėgėliams, kurie šiuo metu glaudžiasi Turkijoje.

Bendrija taip pat pažadėjo Ankarai politinių nuolaidų – sušvelninti vizų režimą ir paspartinti Turkijos stojimo į ES procesą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius