Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel partija siūlo įteisinti pasitraukimą iš euro zonos, nepaliekant ES

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel valdančiosios konservatyvios partijos deputatai siūlo suteikti galimybę Europos Sąjungos (ES) šalims pasitraukti iš euro zonos, neišstojant iš Bendrijos, ketvirtadienį pranešė žiniasklaida.
German Chancellor  Angela Merkel
Vokietijos kanclerė Angela Merkel / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasiūlymas, kad bet kuri šalis galėtų savo noru atsisakyti euro, bus aptariamas Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) suvažiavime, kuris vyks ateinančią savaitę, rašo Vokietijos verslo dienraštis „Handelsblatt“.

Siūloma nustatyti sąlygą, kad bet kuri šalis, chroniškai neįstengianti laikytis euro zonos kriterijų, galėtų savanoriškai iš jos pasitraukti, neišstodama iš ES.

„Iki šiol galiojusi strategija ginti kiekvieną euro zonos milimetrą ilgalaikėje perspektyvoje yra pats brangiausias sprendinys Vokietijai“, – laikraštis cituoja CDU delegatą Europos Parlamente Markų Pieperį.

ES neseniai pasirašytoje Lisabonos sutartyje nenumatoma galimybė, kad kuri nors šalis galėtų atsisakyti euro neišstodama iš Bendrijos, praeitą savaitę pareiškė Europos Komisija.

„Sutartis nenumato pasitraukimo iš euro zonos be išstojimo iš ES“, – Komisijos atstovė Karolina Kottova sakė per spaudos konferenciją.

Aiškindama padėtį, ji vėliau sakė naujienų agentūrai AFP, kad „šioje sutartyje nenumatomas euro atsisakymas – sutartyje tėra numatyta galimybė išstoti iš ES“.

Kitas CDU pasiūlymas dėl jėgų pusiausvyros keitimo Europos centriniame banke (ECB) taip pat tikriausiai bus svarstomas partijos kongrese, kuris pirmadienį ir antradienį vyks rytiniame Leipcigo mieste.

Krikščionys demokratai nori, kad ECB valdybos narių balsams būtų suteikiamas skirtingas svoris pagal jų šalių ekonomikų dydį ir svarbą. Šiuo metu visų 17 euro zonos šalių atstovų balsai ECB taryboje turi vienodą galią.

Savo ruožtu A.Merkel trečiadienį pareiškė, kad situacija Europoje tapo tokia negraži, kad pribrendo reikalas padaryti pataisas sutartyje dėl ES.

Pasak A.Merkel, gerų ketinimų patikinimų jau nebepakanka, ir reikia rimtų struktūros reformų, kurių laikymąsi būtų galima tikrinti.

„Laikas padaryt proveržio šuolį į naują Europą, – sakė A.Merkel konferencijoje Berlyne. – Visuomenė, kuri sako, kad nepriklausomai nuo to, kas vyksta visame kitame pasaulyje, niekada negalima keisti pagrindinės taisyklės, tiesiog negali išlikti. Aš tuo įsitikinusi.“

„Pasaulis taip smarkiai keičiasi, mes turime būti pasirengę atsakyti į iššūkius“, – sakė ji.

Didžiojo dvidešimtuko susitikime Kanuose praėjusią savaitę A.Merkel ir Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy pirmą kartą pripažino, kad Graikija gali pasitraukti iš euro zonos.

Berlynas tikisi, kad priėmus naujas biudžeto taisykles ES, valiutos blokas galės susigrąžinti rinkų pasitikėjimą. Bet net Vokietijos pareigūnai pripažįsta, kad pakeisti sutartį dėl ES gali trukti maždaug metus.

Kai kurie šaltiniai Europoje mano, kad gali prireikti kur kas radikalesnių žingsnių, jeigu rinkos greitai nenurims, tarp jų – sumažinti euro zonos dalyvių skaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius